Χρόνης Μίσσιος

Σκεφτείτε, κύριε, αν μπορούσαμε να ξέρουμε την ατομική ιστορία, τα ονόματα, το χαμόγελο, τα όνειρα, τις αγάπες, τις επιθυμίες και τις δημιουργικές ικανότητες των εκατομμυρίων νεκρών των πολέμων, αν τους γνωρίζαμε σαν τ’ αδέρφια μας, σαν τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί και ονειρευτήκαμε μαζί, τι διάσταση θα είχε για μας η ανθρώπινη ιστορία και πόσο άγρυπνοι και προσεχτικοί θα ήμασταν σε κάθε επιλογή της εξουσίας, σε κάθε ιδεολογική πρόταση… Αν η συνείδηση και η γνώση του ανθρώπου μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο να ερμηνεύει μ’ αυτή την ανθρώπινη έγνοια την είδηση «εκατό χιλιάδες νεκροί» ή «ένας άνθρωπος βασανίζεται σε κάποιο άντρο της εξουσίας»…

«ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΡΕ… ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ» Εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει ευτυχισμένος μόνον σε σχέση ελευθερίας και ευτυχίας με τους συνανθρώπους του, σε συναισθηματική αρμονία με τον εαυτό του, αλλιώς γίνεται σκατό ανθρώπινο, το πιο άχρηστο και επικίνδυνο πράγμα δηλαδή, διότι και το σκατό των ζώων ακόμα είναι ευλογία θεού για τα λουλούδια και τα φυτά. Μόνο ο άνθρωπος, που τρώει και καταστρέφει τα πάντα, παράγει άχρηστα και επικίνδυνα πράγματα, και για τη φύση και για τη ζωή. 

“ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΡΕ… ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ;” 

Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν, να πούμε, σαν τους νομάρχες στις επιτροπές ασφαλείας που μας στέλνανε εξορία, απλώς γιατί δεν κάναμε ό,τι θέλαν αυτοί. Όταν λοιπόν πιάσανε το Χριστό και του τον πήγανε -πάντα οι κουφάλες την ίδια τακτική, να σε σπάσουνε, να τους πεις τι ωραίοι που είστε και τι καλά που τα κάνετε και ότι εγώ είμαι μαλάκας που θέλω να είμαι εγώ, κατάλαβες; Τα ίδια με την καθοδήγα μας. Τέλος, που λες, πάνε το Χριστό στον Πιλάτο, βασανισμένο και ταλαιπωρημένο από τους μπάτσους της εποχής, και του λέει η κουφάλα ο Πιλάτος: Έλα, ρε παιδάκι μου, τι θέλεις τώρα και τα σκαλίζεις, μια χαρά παιδί είσαι, νέος, ωραίος, έχεις μια τέχνη, σ’ αγαπάνε οι γυναίκες, μπορείς να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά και να πεθάνεις σε βαθιά γεράματα. Δε λυπάσαι τα νιάτα σου και την ομορφιά σου; κάνε μια δήλωση, βάλε μια υπογραφή να λες ότι είσαι μαλάκας, και να γυρίσεις σπιτάκι σου ωραία κι όμορφα. Δε λυπάσαι, ρε, τη μάνα σου που σπαράζει από το κλάμα; Καλά, δεν έχεις αισθήματα μέσα σου εσύ; Τι σόι άνθρωπος είσαι δηλαδή; Εμείς τι είμαστε; Εσύ βρέθηκες να φκιάξεις τον κόσμο; και τα τέτοια που λένε όλες οι κουφάλες της εξουσίας. Και ο Χριστός τον κοίταγε με κείνα τα πανέμορφα, γεμάτα γλύκα και θανατερή κατανόηση μάτια του, σα να του ‘λεγε: Άσε μας, ρε Πιλατάκο, διότι μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι… Ο Πιλάτος το ‘πιασε βέβαια, αλλά βολεμένος μέσα στην ιεραρχία, στα δαχτυλίδα του, τ’ αρώματά του και τα σκατά του είπε: Εγώ πάντως είπα και ελάλησα, αμαρτίαν ουκ έχω και νίπτω τας χείρας μου. Όλες οι ασφάλειες όλου του κόσμου, καπιταλιστικές, σοσιαλιστικές και ουδετέρων, αυτή την κουφάλα αντέγραψαν…

«ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΡΕ… ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ;» Εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο Χρόνης Μίσσιος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1947 κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου. Παρακάτω διηγείται τις αναμνήσεις του από τις φυλακές της Κέρκυρας:

Μόλις έκλεινε η φυλακή κι ετοιμαζόμασταν να φάμε, γκράγκα γκρούγκα οι σιδεριές, πλακώνανε τα καρακόλια. Ξέραμε ότι έρχονται να πάρουν για εκτέλεση. Άνοιγαν, που λες, το κελί απ’ το οποίο ήθελαν να πάρουν κάποιον, μας είχαν παστωμένους πέντ’ έξι σε κάθε κελί, που ήταν φτιαγμένο για έναν άνθρωπο, άσ’ τα, άνοιγαν που λες το κελί, στέκονταν στην πόρτα, και μας κοιτάζανε. Όλοι τώρα ήμαστε μελλοθάνατοι, ε; και ξέραμε ότι κάποιον από μας θα πάρουν. Κοιτάζανε που λες μια το χαρτί και μια εμάς… Αυτή η ιστορία μπορεί να κράταγε από πέντε λεπτά ως και ένα τέταρτο. Ύστερα, αφού έκριναν πως σιτέψαμε, λέγανε, ας πούμε, Γιώργο, έλα -μας ήξεραν, βλέπεις, και με τα μικρά μας ονόματα, οι χαμούρες. Τέλος, σηκωνόταν να πούμε ο Γιώργος, άφηνε το γράμμα του -όλοι μας είχαμε ένα γράμμα έτοιμο για τους δικούς μας- αγκαλιαζόμασταν, φιλιόμασταν, και την ώρα που έβγαινε από την πόρτα λέγανε, για στάσου μια στιγμή, α, λάθος, δεν είσαι συ, είναι ο Παύλος… Χαμούρες, σου λέω, εντελώς άνανδροι. Άλλες φορές πάλι, γράφανε σ’ ένα χαρτάκι τα ονόματα αυτών που θα ‘παιρναν το βράδυ για εκτέλεση, το έδεναν σ’ ένα σπαγκάκι και το ‘σερναν μέσα στο προαύλιο. Όλοι ήμασταν θανατηφόροι. Ε, άντε να μη συρθείς από πίσω να δεις αν είναι τ’ όνομά σου γραμμένο στο χαρτάκι… Εμείς φεύγαμε από το προαύλιο και κλεινόμασταν στα κελιά μας. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι είχαν παιδιά, είχαν φίλους, αγαπούσαν ίσως κάποιους ανθρώπους… Τι να πεις…

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ “…ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ” Εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αλλά σου έλεγα για τις λαχτάρες που έκανα στη μάνα μου. Όταν, που λες, είσαι για εκτέλεση, έχεις κάθε μέρα επισκεπτήριο. Ε, ήρθε η κακομοίρα η μάνα μου την πρώτη μέρα να με δει. Για να πάω στο στρατοδικείο, μου είχαν φέρει ένα κοστούμι του αδερφού μου, γιατί εγώ δεν είχα καλά ρούχα. Αφού είδα τη μάνα μου, την αγκάλιασα, της λέω, κοίτα να δεις, αύριο που θα ‘ρθεις, να μου φέρεις τα παλιά μου τα ρούχα να φορέσω, γιατί, ε, αφού μεθαύριο θα μας σκοτώσουν, να μην πάει τζάμπα και το κουστούμι. Μπαμ η μάνα μου, κάτω, ξερή. Κάναμε επισκεπτήριο μαζί με τον Μαύρο, οπότε μου σφυρίζει μια σφαλιάρα, και μου λέει, τι λες, ρε τσόγλανε, στη μάνα σου, είναι κουβέντες αυτές; Όχι, δεν το ‘κανα επίτηδες, τα είχα χαμένα και γω ο φουκαράς, δεν ήξερα τι να της πω όπως σπάραζε στην αγκαλιά μου… Τέλος, χέσ’ τα. Το κακό είναι πως ποτέ δεν μπόρεσα να της εξηγήσω μερικά πράγματα, όπως να πούμε πόσο πολύ την αγαπούσα και τι καταφύγιο ήταν για μένα στα μεγάλα μου ζορίσματα… Αλλά έτσι είναι πάντα, ποτέ δεν προλαβαίνουμε να πούμε τα πιο ουσιαστικά πράγματα, και το καταλαβαίνουμε μόνο σα χαθούμε.

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ “…ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ”
Εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Συνέντευξη του Χρόνη Μίσσιου

Χρόνης Μίσσιος

Αρχική σελίδα

12 Σχόλια to “Χρόνης Μίσσιος”

 1. pagoni anna Says:

  ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΡΙΤΣΗ.ΛΕΩ, ΘΕΕΜΟΥ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;ΔΩΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ,ΟΜΩΣ Ο ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΣ ΜΕ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΤΗ ΤV.Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ.ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΜΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ!

 2. MARKOS Says:

  συμφωνω απολυτα. ειδα την εκπομπη και σκεπτομαι να διαβασω και γω το βιβλιο αυτο.

 3. Θωμάς Says:

  Εγώ πάλι δεν είδα τη συνέντευξη αλλά νιώθω τυχερός που έχω διαβάσει δύο -προς το παρόν- βιβλία του. Ειδικά το «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» πάνω από πέντε φορές.
  Σκέφτομαι πως όποιος, τώρα ή στο μέλλον, θέλει να κατανοήσει τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα πρέπει οπωσδήποτε -ανάμεσα σε άλλα βιβλία- να διαβάσει και Χρόνη Μίσσιο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως τα βιβλία του Μίσσιου έχουν μόνο ιστορική σημασία. Κάθε άλλο. Είναι καθαρή, διαχρονική, απολαυστική λογοτεχνία!

 4. σχιζομητροπολιτάνος Says:

  Διαβάστε το βιβλίο του ‘Τα κεραμίδια στάζουν’.
  Πραγματικά αλλάζει ζωές

 5. σαντυ Says:

  ειναι καταπληκτικοσ πνευματικοσ ανθρωποσ χαρισματκοσ ,σε καθηλωνει.τετοιοι ανθρωποι πρεπει να προβαλονται συχνοτερα ,για να διδασκετε σωστα η νεα γενια.

 6. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Says:

  Θέλεις να φωνάξεις βοήθεια αλλά δεν ξέρεις πού να στραφείς. Τα παρατήσανε όλοι πολύ νωρίς. Τους παρέσυραν με όλα αυτά,
  τα φρουφρού και τ’αρώματα.
  Και τώρα δείχνουν έκπληκτοι:
  ‘Μωρέ τι ωραία που τα λέει αυτός!’
  Και μεις οι άλλοι αν τα κάναμε ωραία, ωραία θα τα λέγαμε!
  Τώρα τι να πούμε;;
  Ανακούφιση ήταν αυτό που ένιωσα ακούγοντας την ΑΛΗΘΕΙΑ!
  Και απέραντη εκτίμηση για τον άνθρωπο αυτό που μιλούσε απλά, καθαρά,ανθρώπινα!

 7. Mos Says:

  Μέχρι χθές (που είδα την εκπομπή της Κατρίτση) αγνοσούσα ακόμη και το όνομα του Μίσσιου. Σήμερα έψαξα γι’ αυτόν στο διαδίκτυο και βρήκα και τα σχόλιά σας. Θα διαβάσω κι εγώ κάποιο από τα βιβλία που προτείνετε.

 8. Θωμάς Says:

  Λόγω μετακόμισης έχασα τη σύνδεσή μου. Γι’ αυτό ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στη δημοσιεύση των εξαιρετικών σας σχολίων για το Χρόνη Μίσσιο, με τα οποία βέβαια συμφωνώ απόλυτα.
  Λυπάμαι που έχασα για δεύτερη φορά την εκπομπή της Κατρίτση για το Μίσσιο…

 9. www.aksioprepeiakantoxh.com Says:

  Να είσαι καλά…

 10. ρουλα Says:

  φοβερος ο μισσιος χαιρεσαι να τον ακους.δεν εχω διαβασει βιβλιο του αλλα θα ηθελα.απλος ,μεστος,καθοδηγητικος με ωραιο τροπο.καλο ταξιδι να εχει !!!

 11. Καλό ταξίδι … αρχάγγελε της κοινωνίας μας… Καλή αντάμωση αγωνιστή Χρόνη Μίσσιο… Αναντικατάστατος. « ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ Says:

  […] μιά ζωή σε φυλακές και εξορίες Χρόνης Μίσσιος | TVXS Χρόνης Μίσσιος « λογομνήμων… Εφυγε χωρίς να υποκύψει στις σειρήνες ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ […]

 12. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ | ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ Says:

  […] Χρόνης Μίσσιος « λογομνήμων… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: