η κρίσιμη δεκαετία

Θάρθει, λέω, μια νύχτα που θάναι πια πολύ γριά η γης. Όλοι τούτοι οι άνθρωποι, πούναι να σαστίσεις με τη μεγαλοφυϊα τους, όλοι τούτοι που κάθουνται και σκαρφίζουνται τις τορπίλες και τ’ αεροπλάνα και το μελινίτη, θάναι ψιλοκοσκινισμένο χώμα. Κι η ανθρωπότητα θάναι πια ένας θρύλος, ένα κακό όνειρο που διάβηκε και πάει.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ “Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ” Εκδόσεις  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

  

  

  

Μία δεκαετία μόνο μας μένει για να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή

Δραματικά συμπεράσματα έρευνας, ενώ στην Κοπεγχάγη διαπραγματεύονται λύσεις

Τι κι αν οι διπλωμάτες συνεχίζουν το «παζάρεμα» ρύπων και δολαρίων στην Κοπεγχάγη; Σύμφωνα με τους επιστήμονες του βρετανικού Γραφείου Μετεωρολογίας (Μet), οι οποίοι παρουσίασαν χθες τα συμπεράσματα έκθεσης με τίτλο «Αvoid» (Αποφυγή) στη δανέζικη πρωτεύουσα, η Γη έχει περιθώριο μόλις μία δεκαετία για να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή. Αν δεν μειωθούν δραστικά τα λεγόμενα «αέρια του θερμοκηπίου» ως το 2020, ο στόχος της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα είναι ανέφικτος. Η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή: ακόμη κι αν αύριο το πρωί διακοπούν ως διά μαγείας οι εκπομπές ρύπων, πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου, ως συνέπεια του διοξειδίου του άνθρακα που έχει ήδη διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα. Οι βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι ακόμη και αν επιτευχθεί ένα από τα βασικά ζητούμενα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, δηλαδή η σταδιακή μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μετά την «κορύφωσή» τους το 2020, πάλι θα υπάρχει πιθανότητα 50% να ξεπεράσει η μέση αύξηση της θερμοκρασίας τους 2 βαθμούς Κελσίου- το «κατώφλι» πέρα από το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας σώσει από τη χειρότερη καταστροφή στην ανθρώπινη ιστορία. Διαφορετικά, μόνο νέου τύπου «γεωμηχανικές τεχνικές» μπορούν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση κατόπτρων στο Διάστημα ή η δημιουργία τεχνητών δασών, τα οποία θα «καταπίνουν» το συσσωρευμένο διοξείδιο του άνθρακα.

Ας σημειωθεί ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου έχει εξελιχθεί στο «ιερό δισκοπότηρο» της Κοπεγχάγης: είναι ο στόχος που έχουν υιοθετήσει εδώ και 13 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση και εδώ και έξι μήνες τα βιομηχανικά κράτη του G8. Είναι πιθανότατα και ο στόχος που θα δούμε σε λίγες ημέρες στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα ως κοινό στόχο των 192 κρατών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη.

Πώς όμως θα φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο, όταν- όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Greenpeace σε χθεσινή δημοσίευσή της με τίτλο «Κοροϊδεύοντας την ατμόσφαιρα»- ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται «παγκόσμιος ηγέτης» στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, κάνει πολύ λίγα για να σώσει το κλίμα του πλανήτη; Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εκπομπές στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 13,6% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αλλά κι αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 11/12/2009

 

 

 

40% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κάτω από τα επίπεδα του 1990, μέσα στην επόμενη 10ετία, θα επιτύχουμε, όχι μόνο με σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά με ακόμα πιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, αποφαίνεται έρευνα που εκπονήθηκε από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης.

Δηλαδή, θα πρέπει, λέει, να μειωθούν τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη κατά 10%, οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα κατά 4%, ενώ θα πρέπει να αυξηθούν κατά 9% τα ταξίδια με τρένο. Παράλληλα θα πρέπει να μειωθεί και η κατανάλωση κρέατος κατά 60%.

από τη στήλη του Χρήστου Μιχαηλίδη
εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 12/12/2009

 

 

 

Η Επιστήμη έφερε έναν τρομακτικό διχασμό στη ζωή του ανθρώπου. Εχώρισε τον φιλόσοφο από τον επιστήμονα και εκάλεσε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της ν’ ακολουθήσουν, μ’ έναν επίδεσμο στα μάτια της ψυχής και της φιλοσοφικής σκέψεως που είναι η όρασή της, τη φτερωτή της πορεία. Στην αρχή την ακολουθήσαμε μ’ εμπιστοσύνη και μ’ αισιοδοξία. Στη μέση του δρόμου είχαμε διαισθανθεί πως εκεί όπου μας πάει δεν υπάρχει πια τρόπος επιστροφής. Και τώρα, έχουμε πια συνειδητοποιήσει πως πραγματικά δεν υπάρχει πια επιστροφή… (23/11/1961)

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ “ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” Εκδόσεις ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

 

Δε θα ‘πρεπε να θέσει κανείς εκτός νόμου -θεληματικά- για μια γενιά ολόκληρη την ανθρωπότητα; Δε θα ‘πρεπε να μη γεννάμε πια παιδιά -αφού είναι φανερό πως τα γεννάμε για να καταναλωθούν από το μυστικό Μολώχ που φανερά κατασκευάζουμε στα εργοστάσια τα κρυφά, τα υπόγεια, (οι βόμβες του Ιουλίου Βερν θα χλόμιαζαν μπροστά τους). “Ή βόμβες λοιπόν κύριοι, ή παιδιά -αλλιώς θα απεργήσουμε σεξουαλικά για πάντα”. Η ομιλήτρια είναι μια ξανθιά και συμβουλεύει στείρωση στα βρέφη που γεννιούνται. Προχωρήσαμε πιο πέρα. Καιρός να αποσυρθούμε ανέπαφοι, καλύτερα μια γης που θα ‘ναι έρημη κι ειρηνική γεμάτη τάφους, παρά μια γη μ’ εγκαύματα φριχτά απ’ άκρου εις άκρον, καλύτερα να ‘ρθούνε από άλλους κόσμους μυστηριώδεις ξένοι και να κάνουν υποθέσεις και ν’ αναρωτιούνται γιατί μια μέρα εξαφανίστηκε όλος ο κόσμος χωρίς αιτία φανερή. Καλύτερα το στάρι να φυτρώνει άγριο κι ο προτελευταίος άνθρωπος να τριγυρίζει μόνος του στην ερημιά -ενώ περνάει μέσα απ’ το μυαλό του αόριστη χαώδης μια ανάμνηση. Έτσι θα ‘πρεπε να τελειώσουμε και όχι αλλιώς.

ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ “ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑ” Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Ο ασυγχρονισμός της φύσης και του ανθρώπου, έφερε τον ασυγχρονισμό της ψυχής και του σώματος.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ “ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ” Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ

 

 Η φύσις πάντα τιμωρεί την φύσιν των εκτρόπων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ «Η ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΙΣ»

 

Τα πιο ογκώδη ζώα από μας, οι ελέφαντες, οι ιπποπόταμοι, οι βίσονες, διαρκώς λιγοστεύουν. Άραγε κάποτε θ’ απομείνουμε εμείς τα ογκωδέστερα του πλανήτη; Ζώα που, όσο κι αν προξενούνε φόβο, κάποια άλλα, πιο μικρά, πιο ανθεκτικά, έντομα ίσως, κατσαρίδες ή μυρμήγκια, θα τα βλέπουν, όπως εμείς βλέπαμε τους δεινόσαυρους όταν βάδιζαν προς την εξαφάνισή τους.

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ “ΣΥΝΕΧΕΣ ΩΡΑΡΙΟ – ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ” Εκδόσεις ΔΙΑΤΤΩΝ

  

Το μόνο που μπορεί να κάμει ο φλύαρος πολιτισμός είναι να σβήσει το κερί που δεν το άναψε αυτός. Το κερί άναψε τον πολιτισμό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗΣ «ΕΦΗΜΕΡΙΑ» Εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: