Αϊ-Βασίλης

Η σημερινή ανάρτηση περιλαμβάνει αποσπάσματα από ενδιαφέροντα κείμενα που συναντήσαμε στο διαδίκτυο γράφοντας τη λέξη «Αϊ-Βασίλης» στη μηχανή αναζήτησης της Google.

 

 

Ο καθηγητής της Λαογραφίας Δημήτρης Λουκάτος στο βιβλίο του «Χριστουγεννιάτικα και των γιορτών» γράφει: 

Ο δικός μας άγιος Βασίλης
ήταν ένας καθαρά πρωτοχρονιάτικος άγιος, κάτι ανάμεσα στον πραγματικό Ιεράρχη της Καισαρείας και σ’ ένα πρόσωπο συμβολικό του Ελληνισμού, που ξεκινούσε από τα βάθη της ελληνικής Ασίας, κι έφτανε την ίδια μέρα σ’ όλα τα πλάτη, από τον Πόντο ως την Επτάνησο κι από την Ήπειρο ως την Κύπρο. Ξεκινούσε σαν μεσαιωνικός πεζοπόρος, αμέσως ύστερ’ από τα Χριστούγεννα, με το ραβδί στο χέρι, και περνούσε απ’ τους διάφορους τόπους, καλόβολος πάντα και κουβεντιαστής με όσους συναντούσε. Δεν κρατούσε κοφίνι στην πλάτη του ούτε σακί φορτωμένο με δώρα. Εκείνο που έφερνε στους ανθρώπους ήταν περισσότερο συμβολικό: η καλή τύχη ιδιαίτερα κι η ιερατική ευλογία του. Το μόνο κάπως συγκεκριμένο ήταν το μαγικό ραβδί του, απ’ όπου με θαυμαστό τρόπο βλάσταιναν ή ζωντάνευαν κλαδιά και πέρδικες, σύμβολα των αντίστοιχων δώρων, που θα μπορούσε να μοιράσει στους ευνοουμένους του.

απόσπασμα από κείμενο του Δ. Λουκάτου στο www.paidika.gr

  

 

  

Ο Άγιος Βασίλης δίνει το κακό παράδειγμα για την υγεία

Ο Άγιος Βασίλης δίνει το κακό παράδειγμα με την στρογγυλή του κοιλιά και τις μετακινήσεις του με το έλκηθρο και θα έπρεπε να κάνει δίαιτα και να κυκλοφορεί με τα πόδια ή με ποδήλατο, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε από έναν Αυστραλό ερευνητή και που δημοσιεύθηκε σήμερα από την British Medical Journal.
«Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ των χωρών που γιορτάζουν τον Άγιο Βασίλη και τα αυξημένα ποσοστά παιδική παχυσαρκίας», δήλωσε ο Νέιθαν Γκριλς, διπλωματούχος της δημόσιας υγείας. Θεωρεί παρόλα αυτά «πρώιμο» να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία αιτιακή σχέση, ακόμα κι αν η εικόνα του Άγιου Βασίλη υποδηλώνει, όπως λέει ο Γκρίλς, ότι «η παχυσαρκία είναι συνώνυμη με την καλή διάθεση και την ευθυμία».
Ο Δρ. Γκριλς υπενθυμίζει την παράδοση μερικών χωρών να αφήνουν γλυκά και μπράντι για τον Άγιο Βασίλη κάτι που «είναι κακό για την παχυσαρκία». «Θα πρέπει να αφήνουμε καρότα και σέλινο», δηλώνει ο Γκρίλς.
Επισημαίνει μάλιστα ότι σε αρκετές κάρτες αναπαριστάται ο Άγιος Βασίλης να καπνίζει πίπα, και μπορούμε να φανταστούμε, όπως σημειώνει ο Γκρίλς το αντίκτυπο που έχει σε ένα παιδί 12 ετών αυτή η εικόνα: «καπνίζει, ενώ είναι τουλάχιστον 99 ετών, και ακόμα δεν έχει πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα».
Ο Άγιος Βασίλης μπορεί επίσης να κατηγορηθεί και για άλλες επικίνδυνες ενέργειες, όπως ότι ποτέ δεν βάζει ζώνη, ούτε φοράει κράνος όταν ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.
Αυτή την περίοδο μάλιστα με την πανδημία της γρίπης ο κίνδυνος ο Άγιος Βασίλης να κολλήσει ή να μεταδώσει τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) είναι πολύ μεγάλος. «Ο Άγιος Βασίλης είναι εν δυνάμει φορέας μολυσματικών ασθενειών», εκτιμά ο Δρ Γκρίλς.
Ο Γκρίλς εκπλήσσεται μάλιστα που ο Άγιος Βασίλης δεν προσέχει την υγεία του και αναφέρεται και σε προσωπικές του εμπειρίες όταν είχε και ο ίδιος ντυθεί Άγιος Βασίλης: «Πολλές φορές πήρα αγκαλιά παιδιά που τους έτρεχε η μύτη και ποτέ δεν μου έδωσαν κάτι για να σκουπιστώ μετά».
Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνει η νέα εικόνα του Άγιου Βασίλη να είναι αυτή ενός αδυνατισμένου άνδρα που αθλείται εν όψει των υποχρεώσεών του στις 24 Δεκεμβρίου.

Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 17/12/2009

  

  
  
Αδυνατίζοντας τον Αϊ-Βασίλη!

Οι διαστάσεις τού δυτικής κουλτούρας Αϊ-Βασίλη ποτέ δεν πρέπει να απασχόλησαν πραγματικά τα παιδιά, σε αντίθεση με τις διαστάσεις που έχει το σακούλι του. Επειδή όμως οι καιροί απαιτούν να διορθώνουμε ό,τι τουλάχιστον διορθώνεται (κι επειδή και το σακούλι συρρικνώνεται επικίνδυνα), ο επικεφαλής μιας ομάδας εθελοντών Αγιοβασίληδων στις ΗΠΑ ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της παχυσαρκίας που αποτελεί στην εποχή μας μάστιγα κι έβαλε στόχο να μικρύνει κατά 25% το νούμερο των απανταχού κουβαλητών των χριστουγεννιάτικων εκπλήξεων.
«Ασκώ τις απαραίτητες πιέσεις για να μειωθούν κατά 25% τα μεγέθη των Αϊ-Βασίληδων», δήλωσε ο Ερνεστ Μπέρτζερ, πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Santa America», που προωθεί ένα άλλο μοντέλο Αϊ-Βασίλη. «Προσπαθούμε με τρόπο αλλά ταυτόχρονα χωρίς… εκπτώσεις να αλλάξουμε τη στάση αυτών των Αϊ-Βασίληδων ώστε να διάκεινται πλέον θετικά έναντι της καλής φυσικής κατάστασης και να μειώσουν το βάρος τους».

Ο Ερνεστ Μπέρτζερ εκτιμά ότι το ένα τρίτο των επαγγελματιών «Σάντα» στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παχύσαρκοι, αντικατοπτρίζοντας την υπεροχή των ανθρώπων με παραπανίσια κιλά μεταξύ των ενηλίκων Αμερικανών. Αλλο ένα τρίτο, κατά την εκτίμησή του είναι υπέρβαροι. Οσο για τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι υποχρεώνονται να βάζουν πρόσθετα κάτω από τις στολές για να μη χαλάσουν τη γενικά αποδεκτή εικόνα του καλοζωισμένου προτύπου!

αποσπάσματα από άρθρο της Κ. Τζαβάρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 24/12/2010

 

 

  
Ο Αϊ-Βασίλης και η κόκα κόλα

Στις αρχές του αιώνα μας ο Αϊ-Βασίλης άλλαξε κάπως μορφή, και έγινε όπως ακριβώς τον γνωρίζουμε σήμερα. Σε αυτό συνετέλεσε η Κόκα-Κόλα. Κι αν ήταν ο σκιτσογράφος Τόμας Νάστ που τον φαντάστηκε πρώτος, περίπου όπως είναι σήμερα, η Κόκα-Κόλα αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει η μορφή του τόσο δημοφιλής. Στα 1931, που η Κόκα Κόλα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Σάντα Κλάους στη χειμωνιάτικη διαφημιστική της εκστρατεία και ανέθεσε σε έναν άλλο Αμερικανό καλλιτέχνη, τον Χάντον Σάνμπλομ, να τον σχεδιάσει. Εκείνος διάλεξε για τον Άγιο τα χρώματα της Κόκα Κόλα καί… να τος, με τις μαύρες μπότες του, το μακρύ σκουφί του, το κόκκινο κοστούμι του και την άσπρη του γούνα, όπως τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε. 

απόσπασμα από κείμενο του Δ. Λουκάτου στο www.paidika.gr

 

 

 

Ο Αϊ-Βασίλης και η πρωτοχρονιά

Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379. Αυτή η ημερομηνία, ημέρα θανάτου του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Γι’ αυτό και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς περιμένουμε όλοι τον Άγιο Βασίλη να ευλογήσει τα σπιτικά μας και να πάρει το δικό του κομμάτι από την βασιλόπιτα. Στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, πέρα από τα παινέματα, κύριο πρόσωπο είναι ακριβώς ο Μέγας Βασίλειος για το έργο του οποίου γίνεται υπενθύμιση στον σπιτονοικοκύρη ώστε να το επαναλάβει επ’ ωφελεία βεβαίως των παιδιών που ψάλλουν τα κάλαντα.

απόσπασμα από κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Pathfinder Christmas

 

 

  

Ο άδικος Αϊ-Βασίλης

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στις 1/3/1999, στο μαθητικό έντυπο «Παρρησία», που εκδίδεται στο Γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας:

Κι εφέτος το έλκηθρο του χοντρούλη Αϊ-Βασίλη δεν επισκέφτηκε τα φτωχά παιδιά του κόσμου μας. Μήπως ο χοντρούλης γελαστός γέρος, με την κόκκινη στολή και τ’ άσπρα γένια,  ξεχνάει εύκολα λόγω της μεγάλης ηλικίας του; Μα γιατί δεν ξεχνάει τα παιδιά της πλούσιας Ευρώπης ή της Αμερικής; Αν πράγματι είναι άδικος, είναι που οι μεγάλοι είναι άδικοι, οι άνθρωποι που τον έπλασαν και μάλιστα τον έμαθαν να πίνει και κόκα-κόλα.
Αυτός ο Αϊ-Βασίλης που μας δείχνουν δεν είναι παρά καμουφλάζ της αδικίας, της αδιαφορίας και της απληστίας κάποιων. Τα πεινασμένα παιδιά του κόσμου μας γυρεύουν λίγη αγάπη, λίγη συμπόνια, αλλά δεν τους τη χαρίζει. Δε ζητούν παιχνίδια ακριβά – αυτά είναι πολυτέλεια. Λίγο φαγητό να φάνε, λίγα φάρμακα ζητούν για τις αρρώστιες. Είναι άραγε πολλά αυτά; Να ζήσουν ζητούν, απλά να ζήσουν.
Εμείς όμως φοράμε παρωπίδες και δε βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ξεγελάμε τον εαυτό μας και νομίζουμε πως δε φταίμε εμείς για όλη αυτή την αδικία. Νομίζουμε πως δε φταίμε εμείς αν ο Αϊ-Βασίλης ξεχνάει τα φτωχά και δυστυχισμένα παιδιά. Είναι στο χέρι μας ν’ αλλάξουμε τις «συνήθειες» του Αϊ-Βασίλη μας. Είναι στο χέρι μας να ξαναγίνει δίκαιος ο Αϊ-Βασίλης μας, είναι στο χέρι μας να γελούν – να μην πονούν – όλα τα παιδάκια του κόσμου μας.
Σταματούλα Χαλεπά (Γ΄ τάξη Γυμνασίου Ψαχνών)

το κείμενο δημοσιεύτηκε στο
http://www.servitoros.gr/education/view.php/17/334/

 

  

Ο Αϊ-Βασίλης φέτος δε θέλει κουλουράκι, θέλει εμβόλιο Η1Ν1

Ξεχάστε φέτος τα κουλουράκια μπροστά από το τζάκι που περιμένουν τον Άγιο Βασίλη. Ο ευτραφής Άγιος που αγαπάει τα παιδιά κινδυνεύει περισσότερο από τη νέα γρίπη και θέλει να τον φροντίσουμε, δίνοντάς του το εμβόλιο κατά του Η1Ν1 και αποφεύγοντας να τον συναντήσουμε όταν έχουμε συμπτώματα γρίπης.
Η νέα γρίπη έχει απασχολήσει τόσο πολύ τους απανταχού Άγιο-Βασίληδες, που σε πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη η Amalgamated Order of Real Bearded Santas, ένας σύλλογος των «Άγιων Βασίληδων» των εμπορικών κέντρων οι οποίοι είναι πραγματικά παχουλοί και φέρουν πραγματική γενειάδα, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία αφιερωμένη στην προστασία από τον Η1Ν1.
Η ομάδα κάλεσε τα μέλη της να απολυμαίνουν τακτικά τα χέρια τους και να παίρνουν βιταμίνες για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους. Ο πρόεδρός της, Nicholas Trolli, δήλωσε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα φοράει γάντια φέτος, ώστε να μπορεί να πλένει τακτικά τα χέρια του, και ότι θα απολυμαίνει σε κάθε ευκαιρία την καρέκλα του, ενώ θα στέλνει πιο τακτικά τη στολή του στο καθαριστήριο. Ο κ. Trolli ζήτησε επίσης από τους γονείς να μη φέρνουν τα παιδιά τους να δουν τον Άγιο Βασίλη αν έχουν συμπτώματα γρίπης.
Πολλές από τις διάφορες ενώσεις Άγιων Βασίληδων έχουν ζητήσει να τους δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, καθώς το αυξημένο βάρος τους τούς καθιστά ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο Ernest Berger, πρόεδρος μιας άλλης ομάδας που ονομάζεται Santa America ζήτησε από το Κογκρέσο να κηρυχθούν οι Άγιοι Βασίληδες ως ομάδα υψηλού κινδύνου για το εμβόλιο, όπως οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη.
Ο κ. Berger εκτιμά ότι περίπου τα δύο τρίτα όλων των Άγιο-Βασίληδων της ομάδας του είναι υπέρβαροι και περίπου το ένα τρίτο έχουν νοσηρή παχυσαρκία. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι Άγιο-Βασίληδες συναντούν έως και 400 παιδιά την ημέρα και περίπου 4.000 έως τα Χριστούγεννα.
Επομένως, οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους, καθώς και η υγεία των παιδιών που τους επισκέπτονται.

το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 24/11/2009 στο
healthview.gr 

 

 

  
Η αξιοπρέπεια και ο Αϊ-Βασίλης

Ευτυχώς το σκάφος «Dignity» (Αξιοπρέπεια) δεν βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα, 90 μίλα ανοιχτά των ακτών της Γάζας, ύστερα από τον εμβολισμό του από ισραηλινή ακτεωρό. Μπορεί η αποστολή να απέτυχε και οι τρεις τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας να μην έφτασαν στον προορισμό τους, όμως και μόνο το γεγονός ότι, μες στον όλεθρο του πολέμου, κάποιοι απλώς προσπάθησαν να σταθούν σαν άνθρωποι, έσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια του είδους μας.
Η περιπέτεια του «Dignity», που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα, είχε κεντρική θέση στα δελτία ειδήσεων. Ίσως αξίζει, σ’ αυτό το τελευταίο, για το 2008, σημείωμα να σταθούμε στην τόλμη και το κουράγιο που έδειξαν μια χούφτα άνθρωποι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους τρεις γιατροί.
Το άνθος του εθελοντισμού είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ανώνυμοι πολίτες που δίνουν το «παρών» ακόμα και όταν ο αέρας μυρίζει μπαρούτι, όπως και το άνθος της δημοσιογραφίας είναι οι πολεμικοί ανταποκριτές που γυρεύουν την αλήθεια χωρίς να ενσωματώνονται στο στρατόπεδο των νικητών – κι ένας από αυτούς ήταν ο Γιώργος Κοίλιαρης της ΝΕΤ.
Έκοβε την ανάσα η βιαστική μαρτυρία ενός Παλαιστίνιου γιατρού στη Γάζα που μεταδόθηκε χθες (Μέγκα): «Το νοσοκομείο έχει γεμίσει», είπε. «Απλώς απλώνουμε τους τραυματίες στο πάτωμα κι εμείς πηδάμε τρέχοντας σαν λαγοί ανάμεσά τους». Την απελπισμένη μάχη που δίνουν οι «λευκές μπλούζες» δεν θα τη συναντήσουμε στο βιβλίο της ιστορίας, ενώ αυτοί οι ηρωικοί μαχητές της ζωής μάλλον δεν θα λάβουν εύφημον μνείαν για την προσφορά τους.
Τι θα μου φέρει φέτος ο Αϊ-Βασίλης; Πριν από λίγες ημέρες περίμενα στο ταμείο ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ, όπου κατέφταναν γιγάντια καρότσια φορτωμένα προϊόντα και …παιδιά. Δεν εννοώ μωρά που κάθονταν στο πτυσσόμενο εσωτερικό καρεκλάκι, αλλά κοτζάμ παιδιά ξαπλωμένα ανάσκελα μες στο καρότσι και περιτριγυρισμένα από δώρα, ποτά και τρόφιμα. Ένας πατέρας είχε ακουμπήσει στον κυλιόμενο διάδρομο του ταμείου ένα αγοράκι δύο ετών που κρατούσε σφιχτά ένα κουτί με μια παιδική τηλεόραση και παραλίγο η ταμίας να αναζητήσει με το ηλεκτρονικό μαρκούτσι της τον barcode του προϊόντος στα χεράκια του παιδιού. Και όταν λέμε «παιδική τηλεόραση», εννοούμε έναν κανονικό δέκτη που είναι στολισμένος με τη φιγούρα ενός ήρωα από καρτούν, μια τηλεόραση για το παιδικό δωμάτιο. Το πεντάχρονο κοριτσάκι ενός φίλου φέτος βαρέθηκε να σκεφτεί τι θα ζητήσει από τον άγιο. «Ο Άγιος Βασίλης ξέρει τα γούστα μου. Ας διαλέξει αυτός ό,τι μου αρέσει», είπε.
Τα παιδιά της Γάζας είναι μουσουλμανάκια και οι γονείς τους μάλλον δεν τους έχουν μάθει να περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη. Αν όμως πίστευαν, ίσως φέτος να μην του ζητούσαν PlayStation και IPod, αλλά γάζες, επιδέσμους, ράμματα και αντισηπτικά, περίπου ό,τι μετέφερε το «Dignity». Ίσως τα ισραηλινά αντιαεροπορικά πυρά να επιχειρούσαν να σταματήσουν και το ιπτάμενο έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη, οπότε οι κουτσοί τάρανδοι θα επέστρεφαν άπρακτοι στη Λαπωνία.
Ας μη πούμε ότι το 2008 μας αποχαιρετά με μια σφαγή. Ας πούμε ότι διασώθηκε η λέξη «αξιοπρέπεια».

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 31/12/2008 

 

 

Γιατί δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης

Καταρχήν, κανένα γνωστό είδος τάρανδου δεν πετά. Παρόλο που υπάρχουν 300.000 είδη ζωντανών οργανισμών που ακόμα δεν έχουν καταχωρηθεί (τα περισσότερα έντομα και μικροοργανισμοί), αυτό δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι υπάρχει ιπτάμενος τάρανδος, τον οποίο απ’ ό,τι φαίνεται μόνο ο Αϊ-Βασίλης έχει δει.
Υπάρχουν περίπου 2 δις παιδιά (κάτω των 18 στον κόσμο). Επειδή ο Άγιος Βασίλης προφανώς δεν επισκέπτεται Μουσουλμάνους, Ινδουιστές, Εβραίους και Βουδιστές, ο φόρτος εργασίας του περιορίζεται στο 15% του συνολικού – 378 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Καταγραφής Πληθυσμών, με μέσο όρο 3,5 παιδιών ανά σπίτι, έχουμε 91,8 εκ. σπιτικά. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό παιδί ανά σπίτι που αξίζει να πάρει δώρο σύμφωνα με την Παράδοση.
Ο Άγιος Βασίλης έχει μόλις 31 ώρες για να δουλέψει, κι αυτό χάρη στη διαφορά ώρας και την περιστροφή της γης, θα υποθέσουμε ότι ταξιδεύει από ανατολικά προς δυτικά (που είναι και το πιο λογικό μιας και τόσα χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά) αυτό μας κάνει 822,6 επισκέψεις το δευτερόλεπτο. Δηλαδή, για κάθε χριστιανικό σπίτι με ένα καλό παιδί, ο Άγιος Βασίλης έχει 1/1000στό του δευτερολέπτου να παρκάρει το έλκηθρο, να κατέβει, να πηδήξει από την καμινάδα, να αφήσει τα δώρα στα παπούτσια του καθενός, να βάλει κάποια δώρα κάτω από το δέντρο, να φάει το κομμάτι της πίτας του, να ξανανέβει την καμινάδα, να ξαναμπεί στο έλκηθρο και να φύγει για το επόμενο σπίτι.
Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι 91,8 εκατομμύρια επισκέψεις ισαπέχουν μεταξύ τους (χάριν υπολογισμών), μιλάμε για απόσταση 0,78 μίλια ανά σπίτι, συνολικό ταξίδι 75,5 εκατομμύρια μίλια, και χωρίς να μετράμε τις στάσεις για να κάνει την «ανάγκη» του! Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι το έλκηθρο τρέχει με 650 μίλια το δευτερόλεπτο, 3.000 φορές την ταχύτητα του ήχου.

απόσπασμα από ανυπόγραφο κείμενο που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες:
Metal group revews
Έφηβος

InOut.gr
Prammos
Entercity.gr

  

  

Ο πόλεμος του Αϊ-Βασίλη

…Οι Γροιλανδοί, που είχαν πριν από λίγες εβδομάδες εκλογές, έμπλεξαν τον Αϊ-Βασίλη στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και οι ήπιοι και φιλικοί Ισλανδοί έδειξαν να δυσανασχετούν. Αιτία, η προσπάθεια μονοπώλησης της πατρίδας του Αϊ-Βασίλη από τους Φιλανδούς.
Οι Λάπωνες της Φιλανδίας έχουν κατορθώσει με τους πετυχημένους χειρισμούς της τοπικής κυβέρνησης να καθιερωθεί το χωριό Ροβανιέμι ως η «επίσημη» πατρίδα του Santa Claus.
Μια πραγματική στρατιά Φιλανδών εργάζεται όλο το χρόνο για να επικρατήσει στις γιορτές το σύμβολο «Αϊ- Βασίλης», ως εμπορικό σήμα, «προϊόν ονομασίας προέλευσης», όπως η φέτα και το λαχανάκι Βρυξελλών.
Το αποτέλεσμα είναι η εισροή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη φιλανδική οικονομία από τον χειμερινό τουρισμό (με προορισμό το θεματικό πάρκο του Ροβανιέμι) και την πώληση δώρων και αναμνηστικών με τη μορφή του Αϊ-Βασίλη… Το τοπικό καζίνο κάνει χρυσές δουλειές και η περιοχή έχει πλέον χαρακτηριστεί ως το «Ελντοράντο των πάγων».
Γιατί αυτοί κι όχι εμείς, ρωτούν με οργή οι Γροιλανδοί, που έχουν επίσης στην παράδοσή τους τον Αγιο, ωστόσο, υπολείπονται σε μάρκετινγκ και διαφήμιση… «Πρόκειται για σοβαρό διπλωματικό θέμα, είναι πασίγνωστο ότι ο Αϊ-Βασίλης είναι Γροιλανδός», δηλώνει παλαίμαχος τοπικός πολιτικός ηγέτης.
Στο χορό της δυσαρέσκειας και οι Ισλανδοί που δεν κατόρθωσαν να επικρατήσουν με τη δική τους τοπική παράδοση, τα 13 καλικαντζαράκια και τη μάγισσα Γκρίλα, και τώρα απειλούνται από τον γενειοφόρο και εισαγόμενο Λάπωνα…

απόσπασμα από άρθρο του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ στην εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 29/12/2002

  

  

Ορισμός του Αϊ-Βασίλη (χιουμοριστικό):

Άχρηστος άγιος που δεν υπάρχει. Στη Θεσσαλονίκη πιστεύεται ότι καλύτερα να μην υπάρχει για το δικό του το καλό καθώς θεωρείται τσιράκι του Κόκκαλη και ερυθρόλευκος ιπτάμενος καραγκιόζης, και αν τον πετύχει κανείς θα του σπάσει το έλκηθρο γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες. Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη έχει και Άι Δημήτρη που είναι και δικό μας παιδί, που είναι και ΠΑΟΚ.

αντιγραφή από το slang.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: