Ευτυχισμένο το 1970!

Η σημερινή ανάρτηση περιλαμβάνει άρθρα και ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» την Παρασκευή 2/1/1970 και το Σάββατο 3/1/1970 

  

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός κ. Γεώργ. Παπαδόπουλος, επί τω νέω έτει, απηύθυνε την Τετάρτην προς τον ελληνικόν λαόν το ακόλουθο μήνυμα: 

 Λαέ της Ελλάδος 

Με την ανατολήν του νέου έτους, δυνάμεθα επισήμως να ισχυρισθώμεν ότι από της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967, η οποία μετ’ ολίγον συμπληρώνει τριετίαν, έπαυσε να ισχύη το μελαγχολικόν αξίωμα «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Τώρα πλέον κάθε νέος χρόνος είναι διά τους Έλληνας καλύτερος από τον προηγούμενον, διότι χάρις εις την καταβαλλομένην μεθοδικήν πρσπάθεια, πραγματοποιείται συνεχής βελτίωσις εις όλους τους ζωτικούς τομείς της εθνικής μας ζωής με άμεσον αντίκτυπον επί της τύχης εκάστου ατόμου.
Την αλήθειαν αυτήν, η οποία πρέπει να μας οπλίζη με απεριόριστην αυτοπεποίθησιν διά το μέλλον, δύναται να την διαπιστώση κάθε πολίτης χρησιμοποιών την προσωπικήν του εμπειρίαν διά την συναγωγήν συμπερασμάτων εκ συγκρίσεως.
Χάρις εις την επανάστασιν υπερπηδήσαμεν οριστικώς το φράγμα της καθυστερήσεως, το οποίον μας οδήγει ουσιαστικώνς εις οπισθοδρόμησιν.
Θεωρώ περιττόν να σας απασχολήσω με την απαρίθμησιν των επιτευγμάτων του λήξαντος έτους και με την ανάλυσιν του προγράμματός μας διά το 1970. Ετέθησαν όλα αυτά υπ’ όψιν σας διά του λόγου μου της 15ης Δεκεμβρίου και προσεχώς θα σας δοθούν λεπτομερέστερα στοιχεία κατά τομέα. Σήμερον δράττομαι της ευκαιρίας διά να σας καταστήσω κοινωνούς ορισμένων γενικότερων σκέψεών μου. 

 (……..) 

Εάν ρίξωμεν εν βλέμμα γύρω μας θα διαπιστώσωμεν πόσο αξιοζήλευτος είναι η θέσις μας χάρις εις την επανάστασιν της 21ης Απριλίου. Υπερήφανοι διά όσα κατακτήσαμεν έως τώρα και συνεπείς έναντι των ευθυνών μας για το μέλλον ας είμεθα βέβαιοι ότι με την αποφασιστικότητά μας, με την τόλμην μας και με την εργατικότητά μας θα κερδίσωμεν την μεγάλην μάχην της αναπτύξεως και θα έχωμεν όλην την ικανοποίησιν ότι εξεπληρώσαμε το καθήκον, το οποίον μας έταξε η Ιστορία. Και δεν υπάρχει μεγαλυτέρα ευτυχία από την ευτυχίαν την οποία προσφέρει η ηθική αυτή ικανοποίησις.
Με αυτήν την βεβαιότητα της νίκης, εύχομαι εις τον ελληνικόν λαόν επ’ ευκαιρία του νέου έτους, υγείαν, χαράν και δύναμιν. 

Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», 2/1/1970 

 

Γρίπη

-Αισιόδοξαι προβλέψεις
-Αναμένεται ύφεσις

Αθήναι, 2-
Τα όρια της πανδημίας τείνει να φθάσει η εξάπλωση της γρίπης σ’ ολόκληρη τη χώρα. Καθημερινώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι επιπλοκές από την αρρώστια βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ασθενών που πάσχουν από άλλη νόσο, όπως καρδιά, βρογχίτιδες κλπ.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες εξακολουθούν να παίρνουν μέτρα προστασίας αλλά η αναχαίτιση της γρίπης είναι δύσκολη λόγω του τρόπου μεταδόσεως της νόσου.
Προς το παρόν το υπουργείο κοινωνικών υπηρεσιών δεν αντιμετωπίζει θέμα καθολικών εμβολιασμών του πληθυσμού και τούτο γιατί τα περισσότερα από τα κυκλοφορούντα εμβόλια είναι παρασκευασμένα από προγενέστερα αντιγονικά στελέχη της γρίπης. Αν όμως χρειασθεί να γίνει εμβολιασμός, τότε το εμβόλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει σαν κύριο αντιγονικό παράγοντα το στέλεχος Α2 Χογκ Κογκ 68.
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΦΕΣΗ: Όπως ανέφεραν οι υγειονομικές υπηρεσίες αναμένεται ύφεση την προσεχή εβδομάδα. Τούτο εξάγεται από τα υπάρχοντα στοιχεία.
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Από τους δηλωθέντες θανάτους στην Θεσσαλονίκη οι 10 οφείλονται σε καρδιοπάθειες και άλλες αρρώστιες μετά από υποτροπή της γρίπης.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στην πόλη μας και γενικότερα στον νομό Πιερίας. Κατά τη γνώμη των ιατρών το 40% των κατοίκων έχουν προσβληθεί από την νόσο.
ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ: Ένα βρέφος ηλικίας 7 μηνών απεβίωσε συνεπεία οξείας εγκεφαλίτιδας. Το βρέφος είχε προσβληθεί από γρίπη, παρουσίασε αρχικά βελτίωση της καταστάσεώς του, αλλά ακολούθως σημείωσε υποτροπή.
ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ: Συνεπεία της γρίπης σημειώθηκαν δύο ακόμα θάνατοι στην Λάρισα.
700 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ από 19-26 Δεκεμβρίου 

Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», 2/1/1970 

 

Ο Χάιτας πρώτος αθλητής του 1969

Ο Στάθης Χάιτας ανεδείχθη ο καλύτερος Έλλην αθλητής του 1969 μετά το Δημοψήφισμα του Συνδέσμου αθλητικών συντακτών. Ο Χάιτας εξελέγη με διαφορά από τον δεύτερο Δομάζο και τον τρίτο στην κατάταξη μπασκετμπωλίστα Κολοκυθά. 

 Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», 2/1/1970 

 

Τα Χριστούγεννα του Ζάτοπεκ

Ο Ζάτοπεκ, αυτή η μεγάλη δόξα του παγκοσμίου στίβου, μεσήλιξ πλέον, συντροφιά με τη γυναίκα του και τις αναμνήσεις του, πέρασε τα Χριστούγεννα μέσα σ’ ένα βαγόνι κάπου στην Τσεχοσλοβακία. Το 1969 ήταν για τον Ζάτοπεκ η πιο θλιβερή χρονιά. Αποπέμφθηκε από το τσεχοσλοβακικό Κ.Κ., ξηλώθηκε από τον στρατό στον οποίο ήταν κάποτε συνταγματάρχης και αποκόπηκε από τον κόσμο των σπορ στον οποίο κάποτε κυριαρχούσε. Ωστόσο οι Τσεχοσλοβάκοι, μαζί με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, τον αγαπούν. Το πράγμα φάνηκε στο εξής επεισόδιο: Η βρεταννική ομάδα στίβου επρόκειτο να συναντηθεί με την τσεχοσλοβακική στο Μπρνο. Ο προπονητής της ομάδας Άρθουρ Γκολντ εξεφώνησε τον παραδοσιακό εναρκτήριο λόγο. Στα μέσα του λόγου ο Γκολντ αναφέρθηκε στον «πιο υπέροχο Τσέχο αθλητή από όλους, τον άνθρωπο που είμαστε γοητευμένοι που υποδεχόμαστε σήμερα, τον Εμίλ Ζάτοπεκ». Τα λόγια του Γκολντ μεταφράστηκαν και το πλήθος ξέσπασε: «Ζα – το – πεκ, Ζα – το – πεκ». Η κραυγή απλώθηκε στο ανοιχτό στάδιο του Μπρνο και ο μικρόσωμος Ζάτοπεκ προχώρησε – τον έσπρωχναν σχεδόν – μπροστά για να χαιρετήσει το πλήθος. Και έμεινε εκεί για δέκα ολόκληρα λεπτά κουνώντας το λευκό μάλλινο κασκέτο του. 

 Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», 2/1/1970 

 

Η Νάνα Μούσχουρη διακινδυνεύει την ζωή της για τον Χάρρυ Μπελαφόντε!…

Η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ το βράδυ των Χριστουγέννων ενθουσίασε τους Γάλλους με τη σπάνια φωνή της. Και ποιος Γάλλος δεν αγαπά τη Νάνα; Όμως να που στις Ηνωμένες Πολιτείες η εμφάνισή της Νάνας Μούσχουρη στην τηλεόραση προκάλεσε σε πολλούς Αμερικανούς θεατές «ιερή» αγανάκτηση. Γιατί; Απλούστατα για τον εξής θλιβερό λόγο: οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα, όπου, δυστυχώς, ο ρατσισμός προκαλεί μίση.
Λοιπόν οι εχθροί της Νανάς την κατηγορούν ότι τραγούδησε μαζί με ένα Νέγρο, τον Χάρρυ Μπελαφόντε, με τον οποίο έκανε ήδη έξι τουρνέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η πέτρα του σκανδάλου ήταν το φιλικό φιλί, που ανταλλάχθηκε ανάμεσα στην Ελληνίδα τραγουδίστρια και στον Νέγρο καλλιτέχνη.
Η Νάνα το έδωσε στον παρτενέρ της στις 7 Δεκεμβρίου 1969, μετά το θριαμβευτικό της ρεσιτάλ, στο Κάρνεγκυ Χωλ της Νέας Υόρκης, στον διάδρομο. Αλλά οι φωτογράφοι, πανταχού παρόντες, απαθανάτισαν το επεισόδιο και η φωτογραφία ήταν σκάνδαλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μα ο Χάρρυ Μπελαφόντε δεν είναι Αμερικανός;
Ναι, αλλά Νέγρος. Και στην Αμερική δεν συγχωρούν πολλές οικειότητες με τους Νέγρους. Ούτε συγχωρούν το φιλί της Νάνας.
Το ίδιο βράδυ, ενώ η Νάνα Μούσχουρη και ο σύζυγός της, με την συντροφιά του Χάρρυ Μπελαφόντε, δειπνούσαν σ’ ένα ρεστοράν, ζήτησαν την Νάνα στο τηλέφωνο.
-Ατιμάζετε τη λευκή φυλή (!) της είπε ένας άγνωστος. Φύγετε αμέσως, ειδεμή τινάζουμε στον αέρα το ρεστοράν.
Η Νάνα κατέβασε το ακουστικό και γύρισε στο τραπέζι να συνεχίσει το δείπνο της σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Μετά ενός μηνός περιοδείες στην Αμερική άρχισε να συνηθίζει τις απειλές του είδους αυτού και τις αψηφούσε για χάρη της φιλίας. 

 Το επίμαχο φιλί Μπελαφόντε – Μούσχουρη 

 Μετά όμως τα πράγματα επιδεινώθηκαν. Στις περισσότερες πόλεις όπου  τραγούδησε ανάμεσα στις 16 Νοεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου δεχόταν κάθε μέρα υβριστικά γράμματα. Το παρακάτω ήταν από το Ντητρόιτ:
«Η Κου Κλουξ Κλαν υπάρχει πάντοτε. Οι φωτιές θα κατασπαράζουν το σώμα σου. Τότε θα λυπηθείς γιατί δεν διάλεξες για παρτενέρ έναν οποιονδήποτε από τους θαυμάσιους λευκούς τραγουδιστάς, αλλά θα είναι πολύ αργά».
Σε μια άλλη επιστολή την απειλούσαν ότι αν εξακολουθούσε να εμφανίζεται με τον Χάρρυ Μπελαφόντε θα της έριχναν βιτριόλι και θα της κατέστρεφαν την ωραία της …μούρη!
Παρόμοιες επιστολές δέχθηκε πάμπολλες. Μόνον μία μέρα πίστεψε ότι θα πέθαινε. Ήταν μέσα στο αεροπλάνο που την πήγαινε από τον Άγιο Φραγκίσκο στο Σήτλ.
Μισή ώρα μετά την απογείωση το αεροπλάνο εξακολουθούσε να περιστρέφεται πάνω από τον Άγιο Φραγκίσκο. Τι συνέβαινε; Το μυστικό δεν άργησε να διαδοθεί σε όλους τους επιβάτες. Υπήρχε μία βόμβα! Το αεροπλάνο χρειάστηκε να κάνει μια πολύ δύσκολη προσγείωση. Η Νανά είχε χάσει τις αισθήσεις της. Όταν τις ξαναβρήκε, μερικοί ηλεκτρονικοί ανιχνευταί έψαχναν το αεροπλάνο από τη μία άκρη στην άλλη για να ανακαλύψουν την βόμβα.
Σαν σε εφιάλτη η Νανά είδε να σκύβει προς τα πάνω της το πρόσωπο ενός αστυνομικού.
-Βλέπετε πόσο επικίνδυνο είναι να έχετε για παρτενέρ σας ένα Νέγρο; της είπε με ένα χονδρό χαμόγελο.
Παρ’ όλα αυτά η Νάνα δεν έχασε το θάρρος της.
-Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι έκανε ο Χάρρυ Μπελαφόντε για μένα, είπε. Όταν με άκουσε να τραγουδώ σ’ ένα κεντράκι των Αθηνών, εγώ ήμουν ακόμη μια άγνωστη. Εκείνος, πετυχημένος ήδη, μου έδειξε εμπιστοσύνη και με κάλεσε να εργασθώ μαζί του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον καιρό που κανένας άλλος δεν πίστευε στο ταλέντο μου. Θα το θεωρούσα προσβλητικό για μένα να αρνιόμουν να τραγουδήσω μαζί του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Και παρά την αγάπη μου προς τον γιο μου και τον άνδρα μου θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να τον προδώσω. 

Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», 2/1/1970 

 

Τα γεγονότα του χρόνου που πέρασε

Ακολουθεί επιλογή των γεγονότων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα.

Το 1969 ανήκει πλέον στο παρελθόν. Κατωτέρω σας δίδομε τα χαρακτηριστικώτερα γεγονότα του χρόνου που πέρασε, κατά χρονολογική σειρά¹. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1969
5: 50 άτομα φονεύθηκαν όταν «Μπόιγκ 727» των αεροπορικών γραμμών του Αφγανιστάν συνετρίβη στην Αγγλία.
10: Η Σουηδία κατέστη η πρώτη δυτική κυβέρνηση που ανεγνώρισε το Βόρειο Βιετνάμ.
14: Ο Μπρους Ρέινολτς, (πρωταγωνιστής της μεγάλης ληστείας του τρένου, που έγινε τον Αύγουστο του 1963) κατεδικάσθη σε 25ετή φυλάκιση. Οι Ρώσοι εξετόξευσαν το Σογιούζ – 4 με έναν κοσμοναύτη και το Σογιούζ – 5 με τριμελές πλήρωμα. Στις 16 τα δύο σκάφη συνδέθηκαν.
16: Ο Γιαν Πάλατς, Τσέχος φοιτητής, αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε στην Πράγα. Δεύτερο άτομο έκανε το ίδιο στις 20 του μηνός.
20: Ο Ρίτσαρντ Νίξον ορκίσθηκε σαν 37ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1969
10: Η πρώτη μεταμόσχευση λάρυγγος στον κόσμο έγινε στο Γκεντ.
15: Γονιμοποίηση ανθρωπίνου ωαρίου σε δοκιμαστικό σωλήνα αναφέρθη από το ψυχολογικό εργαστήριο του Καίμπριτζ.
18: Το Λαϊκό Μέτωπο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης επετέθη εναντίον ενός αεροπλάνου Μπόιγκ 120 της Ελ Αλ στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης. 

ΜΑΡΤΙΟΣ 1969
3: Εξετοξεύθη το Απόλλων – 9. Προσθαλασσώθηκε στις 13
10: Ο Τζέιμς Ερλ Ραίη κατεδικάσθη στην Μέμφιδα σε κάθειρξη 99 ετών για την δολοφονία του δρος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (2 Απριλίου 1968) 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1969
6: Η βρεταννική αρκτική αποστολή έφθασε στον Βόρειο Πόλο.
8: Άρχισαν στην Νέα Υόρκη συνομιλίες για την Μέση Ανατολή μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας και Βρεταννίας. Άραβες αντάρτες επετέθησαν στο Έιλατ. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή αντιποίνων στην Άκαμπα.
17: Ο κ. Ντούμπτσεκ , ηγέτης του τσεχοσλοβακικού Κ.Κ., παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον δρα Χούζακ. 

ΜΑΪΟΣ 1969
6: Ισραηλινά κυβερνητικά στρατεύματα και Άραβες αντάρτες συγκρούσθηκαν κοντά στην ισραηλινή μεθόριο.
17: Χίλοι θάνατοι από πλημμύρες στην νοτιοανατολική Ινδία.
19: Το Απόλλων – 10 εκτοξεύθηκε και προσθαλασσώθηκε στις 26. 

ΙΟΥΝΙΟΣ 1969 
15: Ο κ. Ζωρζ Πομπιντού εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας. 53 άτομα εφονεύθησαν όταν η οροφή εστιατορία στο Σαν Ραφαέλ της Ισπανίας κατέπεσε.
24: Άραβες σαμποτέρ ανετίναξαν τον πετρελαιαγωγό της Χάιφα. 

ΙΟΥΛΙΟΣ 1969
16: Οι αστροναύτες του Απόλλων – 11 (Άρμστρονγκ, Κόλλινς, Ώλντριν) εξετοξεύθησαν. Στις 3.56 ώρα Γκρήνουιτς της 21ης ο Νηλ Άρμστρονγκ πάτησε στην σελήνη. Στις 24 έγινε η προσθαλάσσωση. 

18: Ο γερουσιαστής Έντουαρτ Κέννεντυ διασώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε σ’ ένα κανάλι στο νησί Τσαμπακουίλπ. Η επιβάτις του Μαίρη Τζο Χόπκιν φονεύθηκε.
23: Ο πρίγκηψ Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε, σε ειδική τελετή, μέλλων βασιλεύς της Ισπανίας.
29:Ο Μάρινερ – 6 έστειλε τηλεοπτικές εικόνες από τον Άρη. Στις 5 Αυγούστου ο Μάρινερ – 7 έστειλε και άλλες εικόνες.
31: Ο πάπας Παύλος έφθασε στην Ουγκάντα. Ήταν ο πρώτος πάπας που επισκέφθηκε την Αφρική.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1969
9: Η ηθοποιός Σάρον Ταίητ και τέσσερα άλλα άτομα βρέθηκαν δολοφονημένα στο Χόλλυγουντ.
13: Νέες ταραχές στην Ιρλανδία. 90 αστυνομικοί τραυματίζονται. Στις 15 πέντε άτομα (ένα παιδί), φονεύθηκαν.
17: Ο Φίλιπ Μπλάιμπεργκ πέθανε 19 μήνες και 15 μέρες μετά την μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε.
18: Ο τυφώνας Καμίλ προκάλεσε τον θάνατο 400 και πλέον ατόμων στον Κόλπο του Μισσισσιπή.
21: Στην Πράγα ένα πλήθος από 550.000 άτομα συγκρούσθηκε με στρατιώτες στην επέτειο της σοβιετικής εισβολής.
29: Οι Άραβες αντάρτες απήγαγαν Μπόιγκ 707 της TWA και το ανάγκασαν να προσγειωθεί στην Δαμασκό. 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1969
1: Στρατιωτική χούντα ανέτρεψε τον βασιλέα Ιντρίς της Λιβύης.
9: Συνδυασμένη επιχείρηση των Ισραηλινών στην διώρυγα του Σουέζ.
10: Γκρεμίσθηκαν τα οδοφράγματα στο Μπέλφαστ
28: Γενικές εκλογές στην Δυτική Γερμανία. Ο κ. Βίλλυ Μπραντ, ηγούμενος συνασπισμού των σοσιαλδημοκρατών και των ελευθέρων δημοκρατών, εξελέγη καγκελλάριος. 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1969
11: Ένας αστυνομικός και δύο πολίτες φονεύθηκαν στο Μπέλφαστ κατά τη διάρκεια ταραχών. Εκτοξεύθηκε το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ 6. Ακολούθησε στις 12 το Σογιούζ 7 και στις 13 το Σογιούζ 8.
15: Εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν ειρηνικά κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
18: Δύο Ανατολικογερμανοί απήγαγαν πολωνικό αεροσκάφος Ιλιούσιν 18 και το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Δυτικό Βερολίνο. 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1969
5: Αντιρατσιστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Αγγλία κατά τη διάρκεια αγώνος ράγκμπυ μεταξύ νοτιοαφρικανικής ομάδος και ομάδος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
14: Εκτοξεύθηκε το Απόλλων 12
25: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απεκήρυξαν την χρήση βιολογικών όπλων.
28: Η Δυτική Γερμανία υπέγραψε την συμφωνία για την μη διασπορά των πυρηνικών όπλων – η 95η χώρα που το έκανε. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1969
4: Έξι άτομα, όλα τα μέλη της συμμορίας του Τσαρλς Μάνσον, κατηγορήθηκαν σαν δολοφόνοι της Σάρον Ταίητ.
12: Βόμβα εξερράγη σε τράπεζα του Μιλάνου φονεύοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 100.
16: Κατηργήθη η θανατική ποινή στην Αγγλία, ύστερα από ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων.

 Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», 2/1/1970

 

Ανασκόπηση των κυριότερων γεγονότων του 1969 στην Ελλάδα¹

¹Ακολουθεί επιλογή των γεγονότων που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα

Του συντάκτου μας ΑΧ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Καθώς ανατέλλει το 1970, προβαίνουμε σε μια ανασκόπηση των κυριωτέρων γεγονότων του 1969, του χρόνου που πέρασε.
Το 1969 ήταν ένας χρόνος που έδωσε μεγάλες ελπίδες στην ανθρωπότητα με την προσσελήνωση του ανθρώπου. Ένας χρόνος – ορόσημο στην ιστορία.
Κατά χρονολογική σειρά, τα γεγονότα του 1969 εμφανίζονται ως εξής:

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1969

-Και στην χώρα μας οι άνθρωποι γιορτάζουν μια επέτειο. Ο Φίλιπ Μπλάιμπεργκ και η ιατρική επιστήμη σημείωσαν ένα ακόμη θρίαμβο, αφού ο συνταξιούχος οδοντίατρος είχε ζήσει για ένα χρόνο με μια ξένη καρδιά στο στήθος του. Στις 2 Ιανουαρίου του 1968 ο Μπλάιμπεργκ δεχόταν στα στήθια του μια καινούργια καρδιά, χάρις στα θαυματουργά χέρια του καρδιοχειρουργού Κρις Μπάρναρντ.

-Μια αποτροπιαστική αιμομιξία αποκαλύπτεται μετά 4 χρόνια και συγκλονίζει. Με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, ήλθε στο φως της δημοσιότητος μια βρωμερή ιστορία αιμομιξίας που συνέβη στο χωριό …….. της …….., με ήρωες τον …….. ………, ετών 39 και την κόρη του …….., ετών 18.

-Κρούσμα αεροπειρατείας για πρώτη φορά επί ελληνικού αεροσκάφους της Ολυμπιακής αεροπορίας. Αεροπλάνο με 97 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, ενώ κατευθυνόταν από το Ηράκλειο Κρήτης στην Αθήνα, υποχρεώθηκε λίγο μετά την απογείωση από την νήσο από τον οπλοφορούντα αεροπειρατή Γιώργο …….. να μεταβάλει πορεία και να κατευθυνθεί στο Κάιρο της Αιγύπτου.

-Η Ζακελίν Ωνάση βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, περιδιαβάζει στο Μοναστηράκι, ψωνίζει αντίκες, αγοράζει βιβλία και διαπληκτίζεται με τους φωτορεπόρτερς.

29: Προσέρχεται αυθορμήτως, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, στον εισαγγελέα ο …….. ………, πρώην μνηστήρας της …….. ……..¹, πρώην φοροτεχνικός υπάλληλος της Πειραϊκής – Πατραϊκής, κατηγορούμενος, ως γνωστόν, για κατάχρηση της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ύψους 13.216.658 δραχμών. Δηλώνει: «Γύρισα από το εξωτερικό για να διαλάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθώ ηθικώς και νομικώς.
Η ……..¹ απαντά σε σχετικές ερωτήσεις: «…Για να γυρίσει θα έχει πολλά ατού στα χέρια του…»

¹Πρόκειται για διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιό της εποχής.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1969

11: Φρικιαστικό έγκλημα στο χωριό …….. …….., όπου ένας νεαρός ψυχοπαθής, ο …….. …….., 24 χρονών, κατέσφαξε με άγριο τρόπο την επτάχρονη μικρούλα …….. …….., μαθήτρια δημοτικού σχολείου.

14: Ο πιο παράδοξος γάμος που έγινε ποτέ στη χώρα μας έλαβε χώρα στην εκκλησία της Παναγίας στην …….. Ο γαμπρός ένα αμούστακο παιδί 17 χρόνων που ονομάζεται …….. …….. Η νύφη μια παιδούλα 14 μόλις Μαΐων, η …….. …….. Κουμπάρος ο δωδεκάχρονος …….. ……..

17: Μια ακόμα επιτυχία σημείωσε η «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» με την αποκάλυψη τρομερού σκανδάλου με θύμα νεαρή γνωστή τραγουδίστρια. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 403/1969 παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθηνών, διατάσσεται η σύλληψη, προφυλάκιση και παραπομπή 4 νεαρών, για «ακατανομάστους, αποτρόπαιες και χυδαίες πράξεις εις βάρος της καλλιτέχνιδος …….. ……..». Οι πράξεις συνέβησαν σε διαμέρισμά της επί της οδού …….. ……… 46. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1969 το θύμα του σκανδάλου, η νεαρή τραγουδίστρια …….. …….., επιχειρεί ανεπιτυχώς ν’ αυτοκτονήσει παίρνοντας 30 δισκία ηρεμοζάλ στο επί της οδού …….. 232 διαμέρισμά της¹.

¹Ο συντάκτης δεν διευκρινίζει αν η απόπειρα αυτοκτονίας έγινε λόγω του «σκανδάλου» ή λόγω της αποκάλυψης του «σκανδάλου».

23: Πεθαίνει στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, το απόγευμα της Κυριακής 23ης Φεβρουαρίου ο τέως μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ σε ηλικία 67 ετών. Ο Άραβας μονάρχης είχε γεννηθεί το 1902, ανέβηκε στο θρόνο το 1953 και εκθρονίστηκε από τον αδελφό του, Φεϋζάλ, το 1964. Την Αθήνα επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1965.
Η σορός του μεταφέρθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου και έγινε η κηδεία του.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 1969

4: Στην Θεσσαλονίκη το τμήμα ηθών της γενικής ασφαλείας σημειώνει μια ιδιαίτερη επιτυχία με την ανακάλυψη σημαντικού διαφθορείου που στεγαζόταν στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας της οδού …….. …….. 8. Πληροφορηθήκαμε ότι φιλοξενούσε επί τρία συνεχή χρόνια το διαμέρισμα με τους καθρέφτες και τις γυμνές στους τοίχους φωτογραφίες  κυρίες και δεσποινίδες «κάπως» ελαστικών ηθών από 22 μέχρι 53 ετών και κυρίους, που γυρεύοντας την ηδονή, πλήρωναν για κάθε επίσκεψη 250 μέχρι 700 δραχμές.
Ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος και διευθύντρια της «χρυσοφόρου επιχειρήσεως» η …….. …….. που διέθετε έξι βιβλιάρια καταθέσεων σε διάφορες τράπεζες, τρία ακόμη ιδιόκτητα διαμερίσματα και μερικές ακόμη χιλιάδες δραχμές.

6: Δύο νεκροί και ένας σοβαρά τραυματισμένος είναι ο απολογισμός ενόπλου ληστείας, η οποία έγινε από άγνωστους δράστες σε πρατήριο βενζίνης στα πρόθυρα της πόλεως των Θηβών. Η πρωτοφανής γκαγκστερική επίθεση έγινε τις πρωινές ώρες της 6ης Μαρτίου.

8: Άρχισε χθες στο Μικτό Κακουργιοδικείο Αθηνών η μεγάλη καλλιτεχνοβιομηχανική δίκη, με κατηγορούμενο τον …….. …….., ο οποίος κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία ότι κατά το χρονικό διάστημα από Αυγούστου 1964 μέχρι το 1967 κατεχράσθη από την Πειραϊκή – Πατραϊκή 13.716.658 δρχ. Μετά διαδικασία δύο ημερών ο φάκελος της πολύκροτης υποθέσεως, όσον αφορά τον …….., έκλεισε με την καταδίκη του σε κάθειρξη 10 ετών. Μένει η δίκη της …….. ……..¹, η οποία θα γίνει στο πενταμελές εφετείο Αθηνών στις 17 Ιανουαρίου 1970.

¹Αναφέρεται πάλι στη διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιό.

14: Δικάσθηκε στο κακουργιοδικείο Αθηνών ο …….. …….., ετών 51, κατηγορούμενος για τον άγριο στραγγαλισμό με συρματόσχοινο της ερωμένης του …….. …….., ετών 40, με την οποία συζούσε από 12ετίας και είχε αποκτήσει από τον παράνομο αυτό δεσμό τέσσερα νόθα παιδιά.
Ο …….., του οποίου η σύζυγος βρίσκεται στο ψυχιατρείο …….. και ο οποίος έχει δύο παιδιά από την νόμιμη σύζυγό του, καταδικάσθηκε σε ισόβιο κάθειρξη.

20: Εντείνονται οι φήμες περί διαζυγίου μεταξύ Ζακελίν και Αριστοτέλη Ωνάση. Το οικογενειακό περιβάλλον, όμως, του μεγαλοεφοπλιστού τις διαψεύδει με αγανάκτηση.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1969

9: Ένας περίεργος κλέπτης δικάστηκε σε δύο μηνών φυλάκιση στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο εν λόγω «κύριος» ονόματι …….. …….. ετών 43, επί ενάμιση χρόνο αφαιρούσε και «χρησιμοποιούσε» λεπτά γυναικεία εσώρουχα.

15: Αναπάντεχο γεγονός, στο περιθώριο της επικαιρότητος. Βολιώτης, ενώ ασχολιόταν την μέρα του Πάσχα με το ψήσιμο του οβελία, βρήκε στην κοιλιά του αρνιού ένα πορτοφόλι που περιείχε 7.000 δραχμές.

17: Μια αποκάλυψη που συγκλονίζει την πανελλήνια κοινή γνώμη. Αποκαλύπτεται ότι οι δύο Γερμανοί …….. …….., ετών 31 και …….. …….. ετών 31, από την 5η Μαρτίου μέχρι την 15η Απριλίου 1969, είχαν διαπράξει πέντε ληστείες μετά φόνων, με έξι νεκρούς και έναν βαρύτατα τραυματία. Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Τζεβαλέκης. Μεταξύ των θυμάτων τους περιλαμβάνονται και τα θύματα του ληστευθέντος πρατηρίου βενζίνης Θηβών και ο Ελληνοαμερικανός που δολοφονήθηκε στην Βούλα.

-ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ: Η Τζένη Καρέζη, σύζυγος του Κώστα Καζάκου, φέρνει στον κόσμο ένα χαριτωμένο αγοράκι βάρους 4 ½ κιλών.

 

ΜΑΪΟΣ 1969

2: ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΠΑΘΟΣ: Στο χωριό …….. …….. βρέθηκε κομματιασμένη μέσα σ’ ένα καπνοχώραφο η …….. …….. ετών 17. Την κατέσφαξε με ένα τσεκούρι ο …….. …….., ετών 36, δεύτερος άνδρας της μητέρας του θύματος. Αιτία; Η ψυχασθένεια του δολοφόνου και το άγριο ερωτικό πάθος που κατά πολλούς έτρεφε για την δεκαεπτάχρονη κόρη της συζύγου του.

-Σε κοσμικό νυκτερινό κέντρο της Αθήνας ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η παρέα του γιόρτασαν την ενηλικίωση του νεαρού κληρονόμου των εκατομμύριων του Αλεξάνδρου Ωνάση.

3: Μ’ ένα κλαδευτήρι στο χωριό …….. …….. ο ……. …….. κατακρεούργησε το τετράχρονο αγοράκι του. Ο στυγερός παιδοκτόνος ισχυρίσθηκε ότι «…ένιωθε εσωτερικές αναστατώσεις…»

6: ΕΝΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΑΘΩΩΝΕΤΑΙ: Ο …….. …….. ετών 25, που τα Χριστούγεννα του 1968 είχε σκοτώσει τον πατέρα του ……. …….. ετών 56, στο χωριό …….. ……..
Στη δίκη του στο κακουργιοδικείο Αθηνών οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι το θύμα έδερνε και ήθελε να σκοτώσει την γυναίκα του και ότι επετέθη με ανηθίκους σκοπούς κατά της κόρης του.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 1969

2: ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΟΙΡΑΙΑ: Μια πλαστική εγχείρηση που έκανε στο πρόσωπό της στη Βιέννη η νεαρή …….. …….., κάτοικος …….. απέβη μοιραία για την ζωή της. Εκεί, στην βιεννέζικη κλινική του κ. Μπρουκ, η άτυχη νέα που ήθελε να διορθώσει το πρόσωπό της γιατί έμοιαζε υπερβολικά με την δίδυμη αδελφή της, βρήκε τον θάνατο εξαιτίας των επιπλοκών που προήλθαν από την εγχείρηση.

5: ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πραγματοποιεί το μεγάλο όνειρό της γεννώντας με καισαρική τομή ένα χαριτωμένο μπέμπη. Στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή ο ευτυχισμένος σύζυγος και πατέρας Δημήτρης Παπαμιχαήλ, δύσκολα κρύβει την χαρά του.

21: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: Η πιο φοβερή συζυγοκτονία έγινε στο χωριό …….. …….., όπου η …….. …….. ετών 35 εξετέλεσε τον σύζυγό της …….. ετών 35, ράπτη, με αυτοσχέδια «ηλεκτρική καρέκλα». Οι δύο σύζυγοι ήταν παντρεμένοι δέκα χρόνια. Τόπος του εγκλήματος το σπίτι τους. Μέσο διαπράξεως του εγκλήματος το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ. Αιτία ο παράνομος δεσμός της δράστιδος μ’ έναν υπάλληλο του ΟΤΕ, κατά δέκα χρόνια νεώτερό της.

25: Ο ΒΕΡΝΕΡ ΦΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο «πατήρ» του διαστημικού προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ βρίσκεται στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές. Σε συνέντευξή του προς την «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» δηλώνει μεταξύ άλλων: «…Τόχα βαθιά μέσα στην ψυχή μου τάμα να προσκυνήσω στους Δελφούς, τις παραμονές της εκτοξεύσεως του Απόλλων 11 για το φεγγάρι. Ήταν ένα είδος παρακλήσεως. Πιστεύω ότι το δύσκολο αυτό εγχείρημα θα πετύχει τελικά απόλυτα. Ανησυχώ και έχω μεγάλη αδημονία για την πτήση αυτή. Η ανησυχία μου με οδήγησε και στην χώρα σας, να προσκυνήσω στην Δήλο και στο ναό των Δελφών…»

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 1969

-ΝΥΜΦΕΥΕΤΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ο γενικός γραμματέας του ΠΑΟΚ κ. Παντελάκης ανταλλάσσει τα στέφανα.

19: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΚΤΟΝΟΥ: Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη και πενταετή στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων η …….. …….. ετών 43. Τον Ιούλιο του 1968 είχε κατακρεουργήσει τον σύζυγόν της μ’ ένα μπαλτά στο σπίτι της στην Αθήνα, μπροστά στα μάτια των παιδιών της …….. 16 ετών και …….. 13 ετών.

21: ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ: Οι Αμερικανοί αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Ώλντριν, οι γενναίοι ήρωες του διαστήματος, στις 4.56΄ σήμερα το πρωί περπάτησαν στο φεγγάρι κι έκαναν πραγματικότητα ένα προαιώνιο ανθρώπινο όνειρο. Και στη χώρα μας με κάθε προσοχή παρακολουθήθηκε το μεγάλο άλμα λεπτό προς λεπτό από τις συσκευές τηλεοράσεως.
Υπήρξε το σημαντικότερο γεγονός του χρόνου που πέρασε κι ίσως της τελευταίας δεκαετίας.

28: Η ΤΖΑΚΥ ΕΓΙΝΕ 40 ΧΡΟΝΩΝ: Με σαμπάνιες και προσφορά πανάκριβων δώρων γιόρτασε πάνω στη θαλαμηγό «Χριστίνα», στον Σκορπιό, η Τζάκυ την συμπλήρωση της τέταρτης δεκαετίας της ζωής της.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1969

8: Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΡΗΞΗ: Η μεγαλύτερη διάρρηξη που έγινε ποτέ στη χώρα μας είχε σαν θύμα την χήρα του βιομηχάνου κ. …….. Από το διαμέρισμά της, το οποίο βρίσκεται στην οδό …….. 1, στο Κολωνάκι, τρεις νεαροί κοσμικοί αφήρεσαν κοσμήματα, χρυσαφικά και μετοχές ύψους 15.000.000 περίπου δραχμών. Δράστες της θρασύτατης διαρρήξεως: ο ανεψιός του θύματος βιομήχανος …….. …….. 19 ετών, ο ραλίστας άνεργος κοσμικός …….. …….. ετών 23 και ο …….. ……… ετών 28, σεσημασμένος παραχαράκτης.

13: Η ΜΠΕ ΜΠΕ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ: Μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της «Θεσσαλονίκης». Μοναδική εφημερίδα που ανακάλυψε την «θεά του σεξ» στο κοσμοπολίτικο νησί, όπου συνοδευόταν από τον Πάτρικ Τζιλ.

16: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΩΝΑΣΗ – ΠΕΤΡΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ: Και πάλι η «Θεσσαλονίκη» πρώτη στις πηγές των ειδήσεων φέρνει στο φως της δημοσιότητος τις ιδιαίτερες σχέσεις που ενώνουν την κόρη του μεγαλοεφοπλιστού με τον νεαρό γόνο της εφοπλιστικής οικογενείας Γουλανδρή.
Από σήμερα ο ελληνικός και διεθνής τύπος με επικείμενο γάμο των δύο νέων.

18: ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΠΛΑΪΜΠΕΡΓΚ: Ο μακροβιότερος ασθενής με μεταμοσχευμένη καρδιά και σύμβολο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπων, πέθανε στις 7.40΄ σε νοσοκομείο του Κέηπ Τάουν. Πέθανε 20 μήνες μετά την μεταμόσχευση που του έκανε ο «μάγος» καρδιοχειρουργός Κρις Μπάρναρντ.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1969

15: ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σ’ ένα κατάμεστο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, μέσα σε παραλήρημα ενθουσιασμού, η Γαλλίδα βεντέτα του τραγουδιού Δαλιδά και η Ελληνίδα Βίκυ, δίνουν ένα μοναδικό ρεσιτάλ και καταχειροκροτούνται.

20: ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΘΗΚΕ… Ο υπέροχος αθλητής μας Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος ήταν η ελπίδα ενός ολόκληρου λαού για μια νίκη στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες αποτυγχάνει στο άλμα επί κοντώ και καταλαμβάνει μόλις την τέταρτη θέση.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1969

2: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ: Ένα βρέφος που γεννήθηκε πριν πέντε μέρες στην κλινική της Θεσσαλονίκης, πέθανε χθες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το παιδί έπασχε από βαρεία μορφή αιμολυτικού ικτέρου. Μία μόνο σωτηρία υπήρχε. Να του γίνει αμέσως αλλαγή αίματος. Αίμα υπήρχε αρκετό. Ο πατέρας όμως του μικρού επέμενε στην άρνησή του να γίνει μετάγγιση διότι θα είχε την «αποδοκιμασία του Θεού». Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε και το παιδί πέθανε.

16: ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ: Μια τετραμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στην …….. τις πρωινές ώρες σήμερα. Η οικογένεια του …….. ……… Αυτός, η σύζυγός του …….. ετών 28 και τα δύο παιδιά τους ηλικίας 6 και 3 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο από ποντικοφάρμακο που βρέθηκε, άγνωστο πώς, στο φαγητό που έφαγαν.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1969

-ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Τις πρωινές ώρες σήμερα στη θέση Σχιστό του Σκαραμαγκά, ο αστυφύλαξ …….. …….. ετών 26, μέσα σ’ ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο πυροβόλησε εναντίον του φίλου οδηγού αυτοκινήτου …….. ……… ετών 25, της φίλης του …….. ………. ………..και ακολούθως εξετέλεσε την φίλη του …….. ………. Ετών 27, έγγαμο εν διαστάσει που καθόταν δίπλα του.
Εν συνεχεία έβαλε την κάννη του πιστολιού του στο στόμα του και πυροβόλησε με αποτέλεσμα να φονευθεί. Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα μια και οι δύο πρωταγωνιστές είναι νεκροί. Πάνω στον αστυφύλακα βρέθηκε ένα σημείωμα που έλεγε: «Αυτοκτονώ διότι έχω πέσει σε πλεκτάνη. Το διάβημά μου παρακαλώ να μη δει το φως της δημοσιότητος».

17: ΦΟΒΕΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Στην οδό Πανοράματος – Χορτιάτη στην Θεσσαλονίκη, ένα Ι. Χ. με οδηγό τον νεαρό …….., ο οποίος δεν είχε δίπλωμα οδηγήσεως επέπεσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα επάνω σε μια ομάδα ανυπόπτων ανθρώπων που περίμεναν στην στάση να πάρουν το λεωφορείο, σκορπίζοντας τον θάνατο. Αποτέλεσμα τρεις νεκροί και έξι τραυματίες.

21: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ: Ο δεκαεξάχρονος …….. ……… σκοτώθηκε από μια σφαίρα του πατέρα του …….. ……… 42 ετών, μεταλλωρύχου στην προσπάθειά του να εμποδίσει τον τελευταίο να σκοτώσει την μητέρα του την ώρα που φιλονικούσαν.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην …….. της ……..

24: ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ: Ο …….. …….. ετών 32 και η …….. …….. ετών 30, παντρεμένοι με παιδιά και οι δύο και παράνομοι εραστές, βρήκαν οικτρό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητο του …….. πέφτοντας σε μια χαράδρα της Πάρνηθας από ύψος 800 μέτρων. Επικρατέστερη εκδοχή θεωρείται η εξής: Ο …….. που αγαπούσε παθολογικά την …….. και προφανώς φοβούμενος μην την χάσει, έπεσε μαζί της με το αυτοκίνητο στον γκρεμό.

28: ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΜΕ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ: Τρομακτική επίθεση σημειώθηκε στις 9.20΄π.μ. από δύο νεαρούς Ιορδανούς εναντίον των γραφείων της αεροπορικής ισραηλινής εταιρείας Ελ Αλ με αποτέλεσμα τον θάνατο του ηλικίας 2 ½ ετών …….. …….. και τον τραυματισμό άλλων 13 ατόμων.
Οι δύο Ιορδανοί κομάντος που επετέθησαν με χειροβομβίδα είναι ο κύριος δράστης …….. …….. 23 ετών εμποροράπτης, και ο …….. ……. 21 ετών, φοιτητής της οδοντιατρικής του πανεπιστημίου των Αθηνών.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1969

9: Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ – 90 ΝΕΚΡΟΙ: Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινα θύματα της τρομερότερης αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη ποτέ στην χώρα μας. Το πρωτοφανές αεροπορικό ατύχημα που έγινε στις 6.50΄το βράδυ κατά τη διάρκεια μιας καταρρακτώδους βροχής, η οποία κάλυπτε σαν ομπρέλα το λεκανοπέδιο Αττικής, συνέβη 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα, κοντά στο χωριό Κερατέα. Το τετρακινητήριο αεροσκάφος της Ολυμπιακής ΒΣ – 6 που εκτελούσε την πτήση 954 από Χανιά προς Αθήνα με πενταμελές πλήρωμα και 85 επιβάτες, κυρίως Κρητικούς, συνετρίβη πάνω στην κορυφή του Κερατοβουνίου και εν συνεχεία ανεφλέγη.

Το 1969 ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ας ατενίσουμε με ελπίδα το 1970

Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» 3/1/1970

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ευτυχισμένο το 1970!”

  1. ευτυχισμένο το 1974! « λογομνήμων… Says:

    […] Τα σημαντικότερα γεγονότα του 1969 βρίσκονται στην περσινή μας ανάρτηση: Ευτυχισμένο το 1970! […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: