«Κέρδισε ο καλύτερος»;

Στις 16 Μαΐου 1973 διεξήχθη στο Καυτατζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης ο τελικός του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης μεταξύ Μίλαν και Λιντς. Νικήτρια ήταν τελικά η ομάδα της Μίλαν με 1-0, αλλά οι παίκτες της Λιντς -καθώς και οι 40.000 φίλαθλοι που παρακολουθήσαν τον αγώνα- διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Έλληνα διαιτητή κ. Μίχα για τις αποφάσεις του. Συγκεκριμένα η Λιντς θεωρεί ότι δεν της δόθηκαν τρία πέναλτι ενώ διαμαρτύρεται και για το αμφισβητούμενο φάουλ χάρις στο οποίο οι Ιταλοί πέτυχαν το νικητήριο τέρμα τους. 
Η σημερινή μας ανάρτηση περιλαμβάνει αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του αγώνα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 17/5/1973

 


η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της Λιντς

 

Απεθεώθη η Ληντς από 50.000 φιλάθλους

ενώ η Μίλαν με 1-0 κατέκτησε το κύπελλο.

ΔΙΕΣΥΡΘΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Με αγανάκτηση 50.000 Έλληνες φίλαθλοι είδαν χθες βράδυ στο Καυτατζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης, να υφαρπάζη το ευρωπαϊκό τρόπαιο των κυπελλούχων, η ιταλική «Μίλαν» από την αγγλική «Ληντς». Και την στιγμήν που ο διαιτητής σημείωσεν την λήξιν της δραματικής αναμετρήσεως, το αγριεμένο πλήθος ξέσπασε σε ζητωκραυγές για τους ηττημένους. Ήταν η πιο σκληρή στιγμή ενός γεμάτου τραχύτητα και συγκλονιστικές φάσεις αγώνος.
Οι Έλληνες φίλαθλοι που κατέκλυσαν το Καυτατζόγλειο περίμεναν να αποθεώσουν τους νικητάς ενός ωραίου αγώνος. Αντιθέτως, αποθέωσαν τους ηττημένους και ένοιωσαν βαθιά πληγωμένοι για το γεγονός ότι ένας Έλληνας υπήρξε η αιτία για τη νίκη του «κακού» επί του «καλού», του «άσχημου» επάνω στο «ωραίο», της αδικίας επάνω στη δικαιοσύνη. Για μια ακόμη φορά ένας λαός -φιλάθλων στη συγκεκριμένη περίπτωση- ένοιωσε να τον κλέβουν…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΠΗΣ εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17/5/1973

 

Το μοναδικό γκολ και η απάντηση του… ουρανού

Δεν είχε συμπληρωθή το πρώτο πεντάλεπτο όταν ο Έλλην διαιτητής αγνόησε ένα φάουλ υπέρ των Άγγλων, λίγα μέτρα έξω από την περιοχή των Ιταλών και με την απόκρουση της μπάλας που αστραπιαία έφθασε στην περιοχή της Ληντς έδωσε ανύπαρκτο φάουλ υπέρ της Μίλαν. Δεν είχαν κοπάσει οι αποδοκιμασίες των φιλάθλων όταν ο Μιλανέζος Κιερούτζι επέτυχε με το φάουλ αυτό, να σημειώση το μοναδικό τέρμα του αγώνος, που ήταν αρκετό για να δώση το κύπελλο στους Ιταλούς.
Και ξαφνικά έγινε η μεγάλη μεταστροφή των Ελλήνων φιλάθλων. Σαν ένας άνθρωπος στάθηκαν στο πλευρό της ομάδος με τις λευκές φανέλες. Η κραυγή τους «αίσχος – αίσχος» τινάχθηκε προς τον ουρανό για τη μεγάλη αδικία. Και ο ουρανός έστειλε την απάντησί του: Μια ανοιξιάτικη μπόρα με βροντές και αστραπές που μούσκεψε μέχρι το κόκαλο φιλάθλους, παίκτας και διαιτητάς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΠΗΣ εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17/5/1973

 


η φωτογραφία είναι από τον ερευνητή της Βέροιας

 

Πανδαιμόνιο

Στο 28΄ λεπτό του αγώνος νέες κραυγές πλήθους. Ο διαιτητής αγνοεί μέσα σε τρία λεπτά δύο ολοφάνερα πέναλτυ σε βάρος της ιταλικής κυπελλούχου. Πανδαιμόνιο επικρατεί στο στάδιο. Οι αποδοκιμασίες φθάνουν σε μια πρωτοφανή κορύφωση. Οι μόνοι ψύχραιμοι βρίσκονται στις θέσεις των επισήμων και παρακολουθούν με κάποιο χαμόγελο ανωτερότητος τα διαδραματιζόμενα: «Αφήστε τα παιδιά να παίζουν». Αλλά τα «παιδιά» είναι φίλαθλοι που πλήρωσαν εισιτήριο, από 100 μέχρι 200 δραχμές, για να παρακολουθήσουν μια ποδοσφαιρική πανδαισία. Για μια ακόμη φορά τα «παιδιά» γελάστηκαν. Μόνη διέξοδος έμειναν οι κραυγές εναντίον του διαιτητού και των «θεατρινισμών» των Ιταλών ποδοσφαιριστών και τα χειροκροτήματα για τους Άγγλους παίκτας, οι οποίοι κυνηγούσαν με συγκινητικό τρόπο τον χρόνο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι οργανωταί παράλειψαν να τοποθετήσουν στον αγωνιστικό χώρο τους νεαρούς, οι οποίοι φέρνουν την μπάλα στους παίκτες όταν βγη έξω. Έτσι υπήρξαν περιπτώσεις που διεθνείς Άγγλοι ποδοσφαιρισταί έτρεχαν μακρυά από τον αγωνιστικό χώρο για να φέρουν την μπάλα που είχαν πετάξει εσκεμμένα οι Ιταλοί για να κερδίσουν χρόνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΠΗΣ εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17/5/1973

 

Ο γύρος του θριάμβου από τους… ηττημένους

Το τέλος του αγώνος βρήκε τους Άγγλους στην επίθεση. Και το σφύριγμα του διαιτητού έδωσε την ευκαιρία στους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης να δείξουν μια μορφή συγκινητικής ομορφιάς που έχει το άθλημα τούτο. Ξέσπασαν σε ζητωκραυγές για τους ηττημένους. Τους χειροκρότησαν με πάθος. Τους αποθέωσαν.
Άνθρωποι με μεγάλη πείρα στον αθλητισμό ομολογούσαν ότι τέτοιες σκηνές ποτέ άλλοτε, σε κανένα γήπεδο του κόσμου, δεν είχαν σημειωθή. Έμελλε η ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη, οι άγνωστες μάζες των φιλάθλων, να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα στον δραματικό τελικό αγώνα. Αποτέλεσμα των εκδηλώσεων υπήρξε ο γύρος του θριάμβου που επραγματοποίησαν οι ποδοσφαιρισταί της άτυχης «Ληντς». Πικρό υπήρξε το κύπελλο διά τους Ιταλούς. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις έδρεψαν χειροκροτήματα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο προπονητής της «Μίλαν» κ. Ρόκκο αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο να σχολιάση τις εκδηλώσεις των φιλάθλων.
Μετά τον γύρο του θριάμβου οι παίκτες της «Ληντς» συγκεντρώθηκαν προς την αριστερή πλευρά του γηπέδου, παρατάχθηκαν και χειροκρότησαν τους Έλληνας φιλάθλους. Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή του μεγάλου τελικού. Το στάδιο για μια στιγμή πήγε να βουβαθή.  Αλλά ξαφνικά οι 50.000 φίλαθλοι ξέσπασαν σε ουρανομήκεις ζητωκραυγές με το όνομα της αγγλικής κυπελλούχου στα χείλη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΠΗΣ εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17/5/1973

 

Τελικά έκανε και η Μίλαν γύρο του θριάμβου όπως αποδεικνύει η παραπάνω φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Μίλαν

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, από την οποία αντιγράφουμε ένα μικρό κομμάτι, το οποίο περιέχει δηλώσεις που έγιναν μετά τον αγώνα:

 

Ολέ, ολέ, Ληντς!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ του ανταποκριτού μας

Αγανακτισμένοι ξεχύθηκαν λίγο μετά το τέλος του χθεσινού αγώνος οι θεαταί του Καυτατζογλείου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης φωνάζοντας:
«Ολέ, ολέ, Ληντς, Ληντς»!
Οι αποδοκιμασίες, εξάλλου, για τη διαιτησία εκφράζονταν με έντονο τρόπο και πολλά συνθήματα.
Η Θεσσαλονίκη πραγματικά χθες ντράπηκε για τη διαιτησία του κ. Μίχα και, αν ήξεραν τι επρόκειτο να συμβή στο στάδιο, κανείς Βορειοελλαδίτης φίλαθλος δεν θα πατούσε σ’ αυτό.
Αλλά ας ακούσουμε και μερικές δηλώσεις για το χθεσινό 1-0 Μίλαν – Ληντς:
• Η σύζυγος του Αντιβασιλέως Πρωθυπουργού κυρία Δέσποινα Παπαδοπούλου, που παρακολούθησε στο Καυτατζόγλειο τον αγώνα, είπε:
«Κέρδισε ο καλύτερος. Η διαιτησία, νομίζω, πως ήταν καλή. Οι φίλαθλοι δεν πρέπει να έχουν παράπονα».
• Ο κ. Γ. Βλαδίμηρος (Γ.Γ.Α.): «Ευχαριστώ τους Έλληνες φιλάθλους για την αθρόα προσέλευσή τους στο Καυτατζόγλειο. Τίποτε άλλο».
• Ντον Ρέβι (προπονητής της Ληντς): «Ευχαριστώ τους Έλληνες φιλάθλους για τη συμπαράστασή τους. Σήμερα αποχαιρετώ την Ληντς, με την οποία διακόπτω τη συνεργασία μου».
• Νερέο Ρόκκο (προπονητής της Μίλαν): «Η ομάδα μου δεν απέδωσε σήμερα τεχνικό παιχνίδι. Πάντως και η διαιτησία δεν ήταν διαιτησία».
Λες Σάννον (προπονητής του ΠΑΟΚ): «Έτσι μούρχεται να πάρω το αεροπλάνο και να φύγω! Δεν εξετέθη απόψε η ελληνική διαιτησία, αλλά ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Λυπάμαι. Ήταν κρίμα».

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 17/5/1973
από το Ιστορικό Αρχείο Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: