Υδραίοι εναντίον Καποδίστρια

Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη «ΙΣΤΟΡΙΑ (ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ) ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ», Εκδόσεις του ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ:

Οι πιο ισχυρές, και από οικονομικής και από πολιτικής απόψεως οικογένειες, που υπήρχαν στην Ελλάδα και πριν και κατά και μετά την Επανάσταση, ήταν αυτές των Αρβανιτών Κουντουριωτών και Μιαούληδων της Ύδρας. Ο Λάζαρος Κουντουριώτης, πανίσχυρος εφοπλιστής διέθεσε τα ¾ της περιουσίας του υπέρ του αγώνα και έγινε αυτομάτως ήρωας χωρίς να κάνει τίποτα άλλο. Όμως το ¼ που κράτησε για τον εαυτό του ήταν τόσο μεγάλο σε απόλυτους αριθμούς, που έφτανε και περίσσευε για να ελέγχει τα πράγματα στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση.

(……..)

Λάζαρος Κουντουριώτης (1769-1852)
από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Αν ο Λάζαρος ήταν ο οικονομικός εγκέφαλος της οικογένειας, ο μικρότερος αδερφός του Γεώργιος ήταν ο πολιτικός εγκέφαλος. Πήρε μέρος σ’ όλα τα πολιτικά συμβούλια και διαβούλια στη διάρκεια της Επανάστασης και μετά απ’ αυτήν, και κατέλαβε πάρα πολύ σημαντικά πολιτικά αξιώματα. Έτσι, οι Αρβανίτες Κουντουριώτηδες ήλεγχαν την κατάσταση απ’ όλες τις μεριές, και ονειρεύονταν τους εαυτούς τους μετά την Επανάσταση άρχοντες, όχι μόνο της μικρής Ύδρας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Γεώργιος Κουντουριώτης (1782-1858)

Ο επίσης Υδραίος και ομοίως Αρβανίτης, Ανδρέας Μιαούλης ήταν κι αυτός εφοπλιστής πριν την Επανάσταση, κι αυτός μπήκε λίγο ζορισμένα στην Επανάσταση, αλλά όταν μπήκε κι ανέλαβε αρχηγός του ελληνικού στόλου έκανε πράγματα εκπληχτικά, αυτός ο ριψοκίνδυνος ναυτικός, που το πραγματικό του όνομα ήταν Βώκος. Το Μιαούλης είναι παρατσούκλι, προερχόμενο απ’ το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Μιαούλ» που αγόρασε απ’ τους Τούρκους. Σημειώστε πως ο Μιαούλης ήξερε καλά τις πειρατικές μεθόδους δράσης, κι αυτό τον βοήθησε πολύ στο να γίνει ο θαλάσσιος κακός δαίμων των Τούρκων σ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης.

Ανδρέας Μιαούλης (1769-1835)

Οι δυο υδραίικες οικογένειες, όπως ήταν φυσικό, δεν είδαν με καλό μάτι τον ερχομό του «ξένου» Καποδίστρια στην Ελλάδα. Τους χαλούσε τα σχέδια για απόλυτη κυριαρχία. Κι ήταν αυτοί που οργάνωσαν την αντιπολίτευση κατά του Κυβερνήτη. Έτσι μετά τις εκλογές του 1829 και το χρίσμα που πήρε ο Καποδίστριας ως λαϊκός πλέον ηγέτης, κηρύσσουν την ανυπακοή στην κυβέρνηση του Καποδίστρια και στην πραγματικότητα ανακηρύσσουν την Ύδρα αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος. Πιο σωστά, πρωτεύουσα μιας άλλης Ελλάδας, όπου τον πρώτο και κύριο ρόλο θα παίζουν τα πλούσια νησιά του Αιγαίου, που όλα δηλώνουν υπακοή στους Κουντουριώτηδες της Ύδρας.

(……..)

Η Ύδρα το 1795
από το
www.hellenica.de

Η ανταρσία της Ύδρας κατά του Καποδίστρια επισημοποιείται με μια ψευτοκυβέρνηση που σχηματίζει εκεί ο Κουντουριώτης. Ο Καποδίστριας τραβάει τα μαλλιά του και δίνει εντολή στον Κανάρη να ετοιμάζει τον αγκυροβολημένο στον Πόρο ελληνικό στόλο να πάει να αποκλείσει την Ύδρα. Όμως, ο Κουντουριώτης μαθαίνει τι του ετοιμάζει ο Καποδίστριας και στέλνει τον Μιαούλη στον Πόρο να καταλάβει τον ελληνικό στόλο και να τον φέρει στο «ανεξάρτητο» κράτος της Ύδρας.
Πράγματι ο Μιαούλης με μια πειρατική ενέργεια από κείνες που μόνο αυτός ήξερε να οργανώνει προκειμένου να γίνει πλούσιος πολύ πριν ξεσπάσει η ελληνική επανάσταση, καταλαμβάνει τον στόλο, καταλαμβάνει και το φρούριο του Πόρου. Και συλλαμβάνει αιχμάλωτο τον δύστυχο Κανάρη, τον μέχρι πριν από λίγο συμπολεμιστή του.

Κωνσταντίνος Κανάρης (1793 ή 1795 – 1877)

Ο Καποδίστριας αφρίζει και αποφασίζει να ανακαταλάβει τον ναύσταθμο του Πόρου. Προς τούτο, ζητά τη βοήθεια των πρεσβευτών της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ο Άγγλος και ο Γάλλος του την αρνούνται. Θεωρούν καλά καμωμένα τα όσα έγιναν και εκδηλώνονται απροσχημάτιστα κατά του Καποδίστρια, που ξέρει πια ότι το τέλος του φτάνει. Αγωνίζεται ωστόσο κατά των επιδρομέων Υδραίων που πολιορκούν τα ελληνικά πλοία μέσα στο ναύσταθμο και μπλοκάρει όλα τα πολεμικά μαζί και τα εμπορικά.
Ζητάει απ’ τον Μιαούλη να φύγει ήσυχα για την πατρίδα του την Ύδρα χωρίς να πάθει τίποτα, αλλά ο γενναίος Υδραίος γίνεται θηρίο έτσι που είναι εγκλωβισμένος απ’ τον εμπορικό στόλο, και πυρπολεί τη μεγάλη φραγάτα «Ελλάς». Σημαδιακό το όνομα του πλοίου. Η πυρπόληση του «Ελλάς» απ’ τον Έλληνα, συμβαίνει την 1η Αυγούστου 1831, ημέρα κατά την οποία καταλαβαίνει κάθε νοήμων της εποχής, πως είναι αδύνατο να υπάρξει ελληνικό κράτος.


Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831)
(πίνακας του Διονύσιου Τσόκου)

Το πείραμα Καποδίστρια απέτυχε γιατί οι Έλληνες δε θέλουν να έχουν κράτος. Ούτε σήμερα θέλουν να έχουν κράτος. Η σημερινή Ελλάδα είναι γεμάτη Υδραίους και Μιαούληδες.
Το πυρ απ’ τη φρεγάτα «Ελλάς» μεταδίδεται και στην κορβέτα «Ύδρα». Δεύτερος συμβολισμός: ο Μιαούλης δεν έκαψε μόνο την Ελλάδα αλλά και την την πατρίδα του την Ύδρα.
Και ενώ οι φλόγες καταυγάζουν τον άσχετο προς όλη αυτή τη βαρβαρότητα ελληνικό ουρανό, ο Μιαούλης τρυπώνει μέσα απ’ τις φλόγες και τελικά βρίσκεται ασφαλής στο πειρατικό του καταφύγιο, την Ύδρα.
Προσοχή όμως. Φεύγει μόνο όταν διαπιστώνει πως δεν μπορεί να κάψει όλα τα πλοία, όπως ήταν η πρόθεσή του, γιατί στο μεταξύ ο Κανάρης, που ήταν αιχμάλωτός του, όπως είπαμε, ελευθερώνεται, ανακαταλαμβάνει όσα πλοία δεν είχε κάψει ο Μιαούλης και τα σώζει απ’ τον επιδρομέα Υδραίο. Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν…
Το περιστατικό δε θα το βρείτε στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας, για ευνόητους λογοκριτικούς λόγους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ «ΙΣΤΟΡΙΑ (ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ) ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Εκδόσεις ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ

 

Advertisement

4 Σχόλια to “Υδραίοι εναντίον Καποδίστρια”

 1. Δάσκαλος Says:

  Συγχαρητήρια για το θάρρος σας. Ακριβώς ΤΕΤΟΙΑ γεγονότα πρέπει να υπενθυμίζουμε στις εθνικές επετείους και σε κάθε ευκαιρία, αν θέλουμε να έχει αλήθεια και νόημα η ιστορική μας μνήμη. Μόνο όταν αντιμετωπίσουμε κατάματα τις αδυναμίες μας θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για να μεγαλώσουμε πέρα από αυτές και να τις υποτάξουμε σε μια ώριμη πολιτική θέληση. Γενιές ολόκληρες πρέπει να την καλλιεργήσουν, αλλά και το πιο μακρύ ταξίδι αρχίζει με ένα μόνο βήμα. Σαν αυτό που κάνατε.

 2. Θωμάς Says:

  Ευχαριστώ.
  Η αλήθεια είναι πως στην αρχή εξεπλάγην διαβάζοντας το βιβλίο του Ραφαηλίδη. Στη συνέχεια όμως ανοίγοντας βιβλία ιστορίας διαπίστωσα πως κι αλλού γινόταν αναφορά στο περιστατικό. Τώρα οι λόγοι που αυτό δεν έγινε ποτέ γνωστό μάλλον έχουν σχέση με ό,τι γράψατε στο μήνυμά σας…

 3. MIAOYLHS Says:

  ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ………ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΝΟΤΑΝ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ….ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

 4. ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΑ Says:

  ΟΙ ΥΔΡΕΟΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ….! ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ …ΕΚΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ..! Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΕΨΙΜΗ….ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ……ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ..! ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ….ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ..! ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ… ΤΟ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ…ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ..! ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ …ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ … ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ …ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ …ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑ…!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: