η ιστορία ενός κρασιού

Μια και φτάσαμε στην τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη, η σημερινή ανάρτηση ασχολείται με το φημισμένο γαλλικό κρασί Beaujolais Nouveau.


 

Le Beaujolais Nouveau est arrivé

Αυτό είναι το σύνθημα που κυριαρχεί κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη! Πέντε λέξεις που ανεβάζουν τον ενθουσιασμό και πληροφορούν τους ανά τον κόσμο οινόφιλους, για την άφιξη του νέου κρασιού. Γραμμένο στο παράθυρο ενός bistrot στη Λυών το 1951, έπεσε στη ματιά του Louis Orizet, ποιητή και συγγραφέα, ο οποίος το διέδωσε και το έκανε το σύνθημα μιας ολόκληρης περιοχής.

Το 1954 ήταν η πρώτη φορά που το σύνθημα «Le Beaujolais Nouveau est arrive» έγινε η σημαία των παραγωγών της περιοχής και η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια του Beaujolais. Και ενώ έχει περάσει μισός αιώνας από τότε κάθε χρονιά η παρουσίαση της νέας σοδειάς κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θαυμαστών του. Αλλά και το ίδιο το κρασί διατηρεί τη ζωντάνια του και του φρεσκάδα του παρόλο που βρίσκεται μισό αιώνα στο προσκήνιο.

εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 16/11/2010

Ιστορικά, στην παραδοσιακά οινοπαραγωγική περιοχή του Beaujolais οι οινοποιοί ανέκαθεν έφτιαχναν ένα κρασί για να γιορτάσουν το τέλος του τρύγου και την αρχή της νέας σοδειάς. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, η ιδέα της παραγωγής ενός κρασιού που θα έβγαινε στην αγορά γρήγορα και χωρίς να χρειαστεί να παλαιώσει πρώτα, έγινε γρήγορα δημοφιλής, καθώς παρουσίαζε σημαντικά περιθώρια κέρδους και έφερνε γρήγορο και ζεστό χρήμα στις τσέπες των οινοποιών πριν καν μπει ο Χειμώνας. Με την επινόηση της συγκεκριμένης μεθόδου οινοποίησης, το Beaujolais Νouveau πήρε σάρκα και οστά στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα, ειδικά όταν αποτέλεσε το αντικείμενο μίας πρωτότυπης κούρσας από τη Βουργουνδία στο Παρίσι, για να φτάσουν οι πρώτες φιάλες της νέας εσοδείας στη Γαλλική πρωτεύουσα. Χρόνο με το χρόνο το Beaujolais Νouveau έγινε μόδα και η άφιξή του άρχισε να αποκτάει εορταστικό χαρακτήρα τόσο στη Γαλλία γενικότερα, όσο και εκτός των Γαλλικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1985 η άφιξη του Beaujolais Νouveau στην αγορά λαμβάνει χώρα την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Οι κάβες προμηθεύονται το κρασί λίγο πριν και έχουν δικαίωμα να λάβουν προ-παραγγελίες από τους πελάτες τους, οι οποίες όμως θα εξυπηρετηθούν μόνο μετά την επίσημη άφιξη του κρασιού στην αγορά. Παραδοσιακά η άφιξη του Beaujolais Νouveau γιορτάζεται με δείπνα και εκδηλώσεις που συνήθως ξεκινούν στην αρχή της συγκεκριμένης ημέρας, δηλαδή ένα λεπτό μετά τα μεσάνυκτα της προηγούμενης.

Θ. ΛΕΛΕΚΑΣ
από το http://www.houseofwine.gr/how/club/Ted_20091114


Ιάπωνες γιορτάζουν, όχι τη νίκη του Μπουτάρη, αλλά την άφιξη στην Ιαπωνία του Beaujolais Nouveau

 

Πηγές φωτογραφιών:

http://www.houseofwine.gr/how/club/Ted_20091114

http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=24046&pid=9&CategoryID=

http://robertcamuto.net/?q=node/122

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: