διαβάζοντας Μαρκ Τουέιν

Πριν από ένα μήνα περίπου, στις 30 Νοεμβρίου, η μηχανή αναζήτησης της Google είχε την παρακάτω εικόνα:

Ήταν ο φόρος τιμής της Google στην επέτειο των 176 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουέιν. Η εικόνα παρουσιάζει μια πανέξυπνη σκηνή από το βιβλίο του Μαρκ Τουέιν «Τομ Σόγερ», που έτυχε να διαβάζω τώρα στην κόρη μου.

Για τιμωρία, εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα του Σαββάτου, ο Τομ έπρεπε να ασπρίσει το φράχτη, ο οποίος είχε μήκος περίπου τριάντα μέτρα. Και το χειρότερο απ’ όλα ήταν πως ήταν μία από εκείνες τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες που όλοι οι άλλοι έπαιζαν μπάλα ή είχαν πάει για κολύμπι. Ο Τομ ξεπρόβαλε στο πεζοδρόμιο με μια βούρτσα με μακρύ κοντάρι και έναν κουβά με λευκή μπογιά.
(…) Ο Τομ σκέφτηκε για λίγο… Τότε είχε μια ξαφνική έμπνευση!
Αμέσως άρπαξε τη βούρτσα και άρχισε να απλώνει την μπογιά αργά και ήρεμα πάνω στο φράχτη. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, εμφανίστηκε ο Μπεν Ρότζερς, που ήρθε και στάθηκε δίπλα του τρώγοντας ένα μεγάλο ζουμερό κόκκινο μήλο. Στο αντίκρισμα αυτής της λιχουδιάς, άρχισαν να τρέχουν τα σάλια του Τομ. Ωστόσο, προσποιήθηκε πως δεν είδε ούτε άκουσε τον Μπεν και συνέχισε να βάφει προσηλωμένος στη δουλειά του.
«Ε, Τομ, τι κάνεις εκεί πέρα;» φώναξε ο Μπεν. «Είναι μεγάλη ατυχία που πρέπει να δουλέψεις μια τόσο όμορφη μέρα. Πάω στο ποτάμι για κολύμπι. Τι κρίμα που δεν μπορείς να έρθεις κι εσύ!»
Ο Τομ κοίταξε τον Μπεν για μια στιγμή και έπειτα είπε:
«Ποια δουλειά; Τι ονομάζεις δουλειά;»
«Μα, αυτό που κάνεις τώρα δεν είναι δουλειά;» ρώτησε ο Μπεν δείχνοντας το φράχτη.
«Και ναι, και όχι» απάντησε ο Τομ. «Ξέρω ότι αυτό που κάνω δε με ενοχλεί καθόλου».
«Έλα τώρα, Τομ, μη μου πεις ότι σου αρέσει κιόλας αυτή η δουλειά!»
«Αν μου αρέσει; Και γιατί να μη μου αρέσει; Μήπως ένα αγόρι έχει κάθε μέρα την ευκαιρία να ασπρίσει κάποιο φράχτη;»
Ο Μπεν δεν το είχε σκεφτεί απ’ αυτή την άποψη. Σταμάτησε να δαγκώνει το μήλο του και άρχισε να παρακολουθεί τον Τομ. Ίσως υπάρχει κάτι ενδιαφέρον στο βάψιμο ενός φράχτη, σκέφτηκε.
«Ε, Τομ, άφησέ με να ασπρίσω κι εγώ λίγο», είπε ο Μπεν.
«Όχι, όχι, δεν μπορώ!» απάντησε ο Τομ. «Η θεία Πόλι εμπιστεύτηκε το άσπρισμα του φράχτη σε μένα, επομένως δεν μπορώ να αφήσω κάποιον άλλο να αναλάβει αυτή τη σοβαρή δουλειά».


Το βιβλίο «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ», των εκδόσεων ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ανήκει στη σειρά ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ, μια εξαιρετική σειρά βιβλίων (από συγγραφείς όπως Ντίκενς, Δουμάς, Βερν κ.ά.) που είναι κατάλληλα για παιδιά και περιέχουν πλούσια εικονόγράφηση. Προσοχή όμως: Ο «Τομ Σόγερ» περιέχει μια σκηνή στυγερής δολοφονίας που κάνει το βιβλίο ακατάλληλο για παιδιά μικρής ηλικίας.

Ο Μπεν όμως συνέχισε να ικετεύει τον Τομ να του επιτρέψει να ασπρίσει εκείνος το φράχτη, έστω για λίγο. Ο Τομ εξακολουθούσε να αρνείται, μέχρι τη στιγμή που ο Μπεν πρότεινε να του δώσει το ζουμερό, κόκκινο μήλο του. Ήταν αυτό που περίμενε να ακούσει ο Τομ τόση ώρα. Έτσι, ο Τομ κάθισε στη σκιά να απολαύσει το μήλο του, παρακολουθώντας τον Μπεν που κουνούσε τη βούρτσα πέρα δώθε ιδροκοπώντας.
Ήταν μια καταπληκτική ιδέα· καθώς κάθε τόσο έρχονταν κι άλλα παιδιά, ο Τομ διαπραγματευόταν με το καθένα χωριστά το άσπρισμα του φράχτη, με αντάλλαγμα κάποιο προσωπικό κέρδος.
Προτού τελειώσει το απόγευμα, το άσπρισμα του φράχτη είχε ολοκληρωθεί και ο Τομ ήταν περήφανος για το μικρό θησαυρό που είχε συγκεντρώσει από τα παιδιά.

ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΪΝ «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΕΡ»
Εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Καρύδη

Ο Μαρκ Τουέιν ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τη ζωή του:

1. Στα νιάτα του δούλεψε τιμονιέρης σε ποταμόπλοιο. Λέγεται πως πήρε το ψευδώνυμό του, Μαρκ Τουέιν, από το παράγγελμα: «mark twain», που είναι μια προειδοποίηση προς τους πλοηγούς ότι πλησιάζουν σε επικίνδυνα αβαθή νερά (δυο οργιές βάθος είναι το όριο ασφαλούς πλεύσης για τα ποταμόπλοια).

2. Σε πολλά κείμενά του καταφέρθηκε με πάθος εναντίον της δουλείας, της θρησκευτικής υποκρισίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενώ στο κείμενό του «Ηνωμένες Πολιτείες του Λιντσαρίσματος» καυτηρίασε έντονα τον ρατσισμό.

3. Υπήρξε μανιώδης καπνιστής. Κάπνιζε περίπου 300 πούρα το μήνα!

4. Το χιούμορ του ήταν παροιμιώδες. Όταν κάποτε μια εφημερίδα έγραψε εκ παραδρομής πως πέθανε, απάντησε με τη φράση: «Μετά λύπης μου σας πληροφορώ πως οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές».

από το http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_09/05/2010_399983

5. Ο Μαρκ Τουέιν, στην αυτοβιογραφία του, καταγγέλει την αμερικάνικη στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα και τις Φιλιπίνες -το Ιράκ και το Αφγανιστάν της εποχής του-, αποκαλεί τους Αμερικανούς φαντάρους «ένστολους δολοφόνους» που «σκοτώνουν εκατοντάδες ιθαγενείς σε ένα χαρούμενο πικνίκ στο οποίο κάθονται άνετα και πυροβολούν τους άοπλους αντιπάλους τους και γράφουν φανταστικά ηρωικά γράμματα στους δικούς τους στοιβάζοντας ντάνες ηρωισμών».
Επίσης κατηγορεί τον τρόπο με τον οποίο «σοφοί της Γουόλ Στριτ κατέστρεψαν τη φυσική γενναιοδωρία των Αμερικανών αντικαθιστώντας τη με εγωισμό και απληστία». Και καρφώνει τον γέρο Ροκφέλερ, «που ο κόσμος ξέρει πως έχει δισεκατομμύρια, αλλά πληρώνει φόρο μόνο για δυόμισι εκατομμύρια».

από το http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=191769

Κλείνουμε με τρία έξυπνα αποφθέγματα του Μαρκ Τουέιν για το κάπνισμα:

Αν το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στον Παράδεισο, τότε δεν θα πάω.
Πάντα είχα σαν κανόνα να μην καπνίζω όταν κοιμάμαι και να μη σταματάω όταν είμαι ξύπνιος.
Είναι εύκολο να κόψεις το τσιγάρο. Το έχω κάνει εκατοντάδες φορές.

ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΪΝ
από το http://kouinet.gr/

Το μικρό αφιέρωμα του blog στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη τελείωσε αλλά από την επόμενη ανάρτηση αρχίζει ένα νέο αφιέρωμα σε άλλους Έλληνες συγγραφείς του 19ου αιώνα.

Advertisements

2 Σχόλια to “διαβάζοντας Μαρκ Τουέιν”

 1. Τελευταίος Says:

  Περιπετειώδης, έξυπνος και πονηρός ο Τομ Σόγιερ. Ανέκαθεν μου άρεσε για το ελεύθερο πνεύμα του αλλά και για τις ηγετικές του ικανότητες!

  Καλή χρονιά να έχουμε Θωμά.

  🙂

  • Θωμάς Says:

   Διαθέτει και κάτι άλλο ο Τομ Σόγερ. Το «άρωμα» των παιδικών μας χρόνων.
   Καλή χρονιά, Κώστα, με υγεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: