οι εκλογές του 1963

Για την ελληνική πολιτική ιστορία δύο εκλογικές αναμετρήσεις κρατούν τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος κατά τη δεκαετία του ’60: οι εκλογές του 1961, που έμειναν γνωστές ως εκλογές βίας και νοθείας και οι εκλογές του 1964, στις οποίες η Ένωση Κέντρου, με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου έφτασε στο απίστευτο ποσοστό του 52%.
Μια άλλη εκλογική αναμέτρηση -ενδιάμεση- που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 1963 παραμένει στο ημίφως του ενδιαφέροντος. Το ίδιο και οι 
51 μέρες ζωής της πρώτης κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Μιας κυβέρνησης που πρέπει να έκανε θαύματα. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός πως μέσα σε 51 μέρες διακυβέρνησης κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της Ένωσης Κέντρου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες που ισοδυναμούσαν με 462.000 ψήφους;
Ας μην προτρέχουμε όμως. Τα γεγονότα είναι πολύπλοκα, απαιτούν προσεκτική ανάγνωση και σεβασμό στην ιστορική ακρίβεια.
Είναι γεγονός πως οι εκλογές του 1963 -που έγιναν από υπηρεσιακή κυβέρνηση- ήταν αδιάβλητες. Καμία σχέση δηλαδή με ό,τι είχε συμβεί δύο χρόνια νωρίτερα, όταν η διαδεδομένη αντίληψη ήταν πως είχαν ψηφίσει «ακόμα και τα δέντρα» ώστε να καταφέρει να νικήσει η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Όμως δύο χρόνια μετά από εκείνη την αμφιλεγόμενη νίκη πολλά έχουν αλλάξει. Πρώτα πρώτα ο ίδιος ο Καραμανλής έχει παραιτηθεί από τον Ιούλιο του 1963, μετά από διαφωνία του με το βασιλιά Παύλο (η οποία λέγεται πως πυροδοτήθηκε από την έντονη αντιπάθεια της βασίλισσας Φρειδερίκης προς το πρόσωπό του) αλλά και μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τη δολοφονία του αριστερού αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Καραμανλής βρίσκεται πλέον στο Παρίσι, από όπου όμως έχει επανέλθει για να συμμετάσχει στις εκλογές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 1963 (3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ):

Ένωσις Κέντρου (Γ. Παπανδρέου) 1.962.079 ψήφοι –
42,04% – 138 έδρες

ΕΡΕ (Κ. Καραμανλής) 1.837.377 ψήφοι –
39,37% – 132 έδρες

ΕΔΑ (Ι. Πασαλίδης) 669.267 ψήφοι –
14,34% – 28 έδρες

Κόμμα Προοδευτικών (Σ. Μαρκεζίνης) 173.981 ψήφοι –
3,73% -2 έδρες

Μεγάλη μεν η νίκη της Ένωσης Κέντρου αλλά δε σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δε διαθέτει δηλαδή τη «δεδηλωμένη». Υπάρχει και κάτι άλλο που κάνει τους δεξιούς να χτυπιούνται. Αν προστεθούν οι ψήφοι του Κόμματος των Προοδευτικών στις ψήφους της ΕΡΕ, τότε θα μπορούσαν να αλλάξουν τα αποτελέσματα, δηλαδή να βγει πρώτο κόμμα η ΕΡΕ. Εννοείται πως στις επόμενες εκλογές έγινε η τελικά σύμπραξη των δύο δεξιών κομμάτων, παρ’ όλα αυτά όμως το ποσοστό της ΕΡΕ παρουσίασε μείωση ίσως γιατί στην πολιτική 5+1 δεν κάνει πάντα 6 αλλά ενίοτε και 4…

Ο Γεώργιος Παπανδρέου ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του, αμέσως μετά τη νίκη του, πως δεν προτίθεται να δεχτεί υποστήριξη ούτε από την ΕΡΕ (κάτι αναμενόμενο), ούτε όμως και από την ΕΔΑ (κάτι εξίσου αναμενόμενο για όσους γνωρίζουν τις έντονα αντικομμουνιστικές του πεποιθήσεις). Τι θα γίνει λοιπόν; Αν περιμένετε διερευνητικές και άλλα συναφή που γίνονται στην εποχή μας, ξεχάστε το. Εδώ είναι Ελλάδα του 1963 και ο ανώτατος άρχων, δηλαδή ο βασιλιάς, επιλέγει κατά το δοκούν. Και η επιλογή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι να δώσει στον Γεώργιο Παπανδρέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η ΕΡΕ ξεσηκώνεται, ο Καραμανλής τραβάει τα μαλλιά του. Πώς είναι δυνατόν να παίρνει ο Παπανδρέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς να διαθέτει τη «δεδηλωμένη»; Είναι όμως έτσι; Η ΕΔΑ έχει ήδη δηλώσει πως θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ο Παπανδρέου όμως έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμία στήριξη από την ΕΔΑ και πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επιλέξει να πάει σε νέες εκλογές. Δέχεται όμως να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και δηλώνει πως θα πάει για ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή στις 10 Δεκεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα! Η ΕΡΕ συνεχίζει να φωνάζει πως οι διαδικασίες είναι αντισυνταγματικές , άσχετο αν έχει ένα τόσο βεβαρυμένο ποινικό μητρώο (εξορίες, παρακράτος, βία και νοθεία). 

Τελικά η Ένωση Κέντρου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή όχι στις 10 αλλά στις 24 Δεκεμβρίου! Σε όλο αυτό το διάστημα των 51 ημερών ο Γεώργιος Παπανδρέου πήρε πολλά και σημαντικά μέτρα, που άλλαξαν κατά πολύ την απόφαση του εκλογικού σώματος. Οι δεξιοί ισχυρίζονται πως μοίρασε αφειδώς δημόσιο χρήμα στην προσπάθειά του να μην αφήσει κανέναν ψηφοφόρο παραπονεμένο. Γεγονός είναι πάντως πως η Ένωση Κέντρου κατάφερε να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις οικονομικές της εξαγγελίες. Εδώ οι δεξιοί ανταπαντούν πως αυτό οφείλεται στο ότι παρέλαβε μια ανθηρή οικονομία από την κυβέρνηση Καραμανλή με γεμάτα ταμεία. Το πού βρίσκεται τελικά η αλήθεια δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί. 

Όταν στις 24 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου ζητάει από τη βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, την κερδίζει (!) -χάρις στις 28 ψήφους της ΕΔΑ και 2 αποσκιρτήσαντες από την ΕΡΕ-, αλλά δεν τη δέχεται, παραιτείται, και ο βασιλάς προκηρύσσει εκλογές για το Φεβρουάριο του 1964 με νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 1964 (16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ):

Ένωσις Κέντρου (Γ. Παπανδρέου) 2.424.477 ψήφοι
52,72% – 171 έδρες

ΕΡΕ (Π. Κανελλόπουλος) + Κόμμα Προοδευτικών (Σ. Μαρκεζίνης) 1.621.546
35,26% – 99 έδρες

ΕΔΑ (Ι. Πασαλίδης) 542.865 ψήφοι
11,80% – 22 έδρες

Προσθήκη – διόρθωση: Όπως αναφέρεται στο http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=462712 η ΕΔΑ στις εκλογές του 1964 δεν κατέβασε υποψηφίους σε 24 εκλογικές περιφέρειες για να ενισχυθεί η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, γεγονός που σίγουρα επηρέασε -και αυτό- το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των νέων εκλογών. Ο Γεώργιος Παπανδρέου αυξάνει τη δύναμη του κόμματός του κατά 462.000 ψήφους! Απίστευτη άνοδος για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, -ίσως μοναδική στα παγκόσμια χρονικά- που δε δικαιολογείται ούτε από τη φυγή Καραμανλή, ούτε από τη συρρίκνωση της ΕΔΑ. Πρέπει σε αυτές τις 51 μέρες της πρώτης του διακυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου να έδωσε μοναδικά δείγματα γραφής, εκτός αν είναι αλήθεια οι ισχυρισμοί των δεξιών περί ασύστολης παροχολογίας.
Θα κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τι συνέβη τις 51 αυτές ημέρες διαβάζοντας ένα ένα τα φύλλα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που υποστήριζε τότε με πάθος την Ένωση Κέντρου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να επαναλάβουμε πως η ανάρτησή μας αναφέρεται στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Γ. Παπανδρέου που κυβέρνησε από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου του 1963 και όχι στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου που ορκίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1964, της οποίας η θητεία διακόπηκε βάναυσα από το παλατιανό παρακράτος, μια κυβέρνηση που, ανάμεσα στα άλλα θετικά μέτρα που πήρε, πιστώνεται την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων όπως και την μεταρρύθμιση στην παιδεία.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Τρίτη 5/11/1963
Η Κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου ορκίζεται εντός των ημερών. Μόλις λάβει την εντολή ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει στο σχηματισμό και την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, η οποία θα εμφανιστεί στην βουλή, όταν αυτή θα συνέλθει, στις 11 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Παπανδρέου αποκλείει να επιδιώξει η Ένωση Κέντρου συνεργασία με την ΕΡΕ, επίσης αποκλείει να επιδιώξει οποιαδήποτε στήριξη -είτε ψήφο εμπιστοσύνης, είτε ψήφο ανοχής- τόσο από την ΕΡΕ όσο και από την ΕΔΑ.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Τετάρτη 6/11/1963
Ο κ. Παπανδρέου ανέρχεται σήμερα στα ανάκτορα. Βέβαιη η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Η ΕΡΕ αμφισβητεί αν πράγματι η εντολή ανήκει στον αρχηγό της Ένωσης Κέντρου εφόσον δεν έχει εξασφαλίσει την απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία.


Γελοιογραφία του Β. Μητρόπουλου που δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 7/11/1963

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Πέμπτη 7/11/1963
Η κυβέρνηση Παπανδρέου ορκίζεται αύριο. Η εντολή εδόθη εν λευκώ, άνευ δηλαδή οποιοδήποτε περιορισμού. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε στον βασιλιά πως το ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα κριθεί κατά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία στη βουλή και εάν η κυβέρνηση δεν κερδίσει την πλειοψηφία της βουλής τότε μόνη λύση θα είναι η διάλυση της βουλής και η προκήρυξη νέων εκλογών.
Η ΕΡΕ θεωρεί την ανάθεση ως αντισυνταγματική και ζητεί την επίσπευση της σύγκλησης της βουλής. Σε ανακοίνωση της λέει: «Η σχηματιζόμενη κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Στοιχειώδης δημοκρατική και κοινοβουλευτική τάξη επιβάλλει την επίσπευση της σύγκλησης της βουλής το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου». Η Ένωση Κέντρου σε απάντησή της αναφέρει: «Ο παραλογισμός της ΕΡΕ είναι προφανής. Θεωρεί περισσότερο κοινοβουλευτική τη διατήρηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, από την κυβέρνηση του κόμματος που αναδείχτηκε πρώτο στην ψήφο του λαού».

Εφημερίδα Ελευθερία, Παρασκευή 8/11/1963
Κυβέρνηση Κέντρου έχει η Ελλάδα από σήμερα. Ορκίζεται στις 12.30 μ.μ. Ο κ. Παπανδρέου, εκτός από Πρόεδρος της Κυβέρνησης αναλαμβάνει και το υπουργείο Παιδείας. Αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών αναλαμβάνει ο κ. Σοφοκλής Βενιζέλος, υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως ο κ. Αθανασιάδης Νόβας, υπουργός οικονομικών ο κ. Μητσοτάκης, υπουργός Συντονισμού ο κ. Μαύρος.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Σάββατο 9/11/1963 
Είναι χαρακτηριστική της απόφασης της νέας κυβέρνησης να επαναφέρει την αρετή και την ευπρέπεια στον κρατικό μηχανισμό η εντολή του κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς του να μην εγκαταστήσουν τα πολιτικά τους γραφεία εντός των υπουργείων όπως συνέβαινε επί των ημερών της ΕΡΕ. Αποτελούσαν άθλιο θέαμα οι υπουργικοί προθάλαμοι, επί ΕΡΕ, με τους γραμματείς και γραμματίσκους να δέχονται ψηφοφόρους προς ικανοποίηση ρουσφετιών. Ήταν πράγματι καιρός να χωριστεί το κράτος από το κόμμα.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Κυριακή 10/11/1963
Περιορίζονται τα κρατικά αυτοκίνητα. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε τον περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων και απαγορεύει από σήμερα να χρησιμοποιούνται για ιδιωτικούς σκοπούς. Το μέτρο αυτό αποτελεί το πρώτο μιας σειράς μέτρων λιτότητας στον κρατικό μηχανισμό με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων για το κοινωνικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Τρίτη 12/11/1963
Αναστέλλονται αμέσως οι διώξεις εναντίον των οφειλετών της Αγροτικής Τράπεζας. Και ταυτοχρόνως επαναλαμβάνεται η χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα. Το μέτρο αποβλέπει στην καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων που κινδύνευαν να παραμείνουν εκτός παραγωγής.
Αποφασίζεται να γίνει αποτελεσματικότερη διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης από το εξωτερικό για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό το σκοπό αναχωρεί για το Παρίσι ο υπουργός Συντονισμού κ. Μαύρος.
Αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις όλων των αυθαιρέτως ανεγερθεισών οικοδομών έως ότου το θέμα μελετηθεί και αντιμετωπιστεί οριστικά.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Μπακατσέλος επικυρώνει απόφαση αύξησης των αποδοχών του προσωπικού κινήσεως.
Ανακοινώνεται απόφαση άμεσης έναρξης εργασιών στέγασης των θυμάτων κατολισθήσεων χωριών και προαναγγέλονται μέτρα για τη στέγαση των 50.000 «αχυροκαλυβούχων» της υπαίθρου.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Τετάρτη 13/11/1963
Επί τάπητος τίθεται το θέμα του περιορισμού των αμυντικών δαπανών της χώρας. Θα κληθεί να να συνεισφέρει και το ΝΑΤΟ. Οι εξοικονομούμενοι πόροι θα διατεθούν για την κοινωνική πολιτική.

Διετάχθη έλεγχος στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

Εφημερίδα Ελευθερία, Πέμπτη 14/11/1963
Θα απολυθούν οι επί δεκαετία πολιτικοί κρατούμενοι. Η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων με βάση την πολιτική που είχε χαράξει ο κ. Παπανδρέου με την ομιλία του στη βουλή στις 2/4/1957. Τότε είχε μιλήσει για την πολιτική της υπό όρους απόλυσης, εφόσον έχει γίνει έκτιση ποινής 10 ετών. Εξαιρούνται όμως οι ένοχοι ειδεχθών εγκλημάτων και αποκλείεται η γενική αμνηστία.

Εφημερίδα Ελευθερία, Παρασκευή 15/11/1963
Ούτε μία σπιθαμή εδάφους θα παραμείνει φέτος άσπαρτος. Σειρά μέτρων, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Γεωργίας κ. Μπαλτατζής εξασφαλίζουν την πραγματοποίηση της κυβερνητικής αυτής επιδίωξης. Συγκεκριμένα η ΑΤΕ έδωσε διαταγές προς τα υποκαταστήματά της όπως κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο να παρασχεθούν στους γεωργούς οι αναγκαίες ποσότητες σπόρων και λιπασμάτων, ως και χρήματα διά οργωτικά, ανεξαρτήτως τυχόν καθυστερήσεων εκ δανείων προηγουμένων ετών, υπό τη μόνη προϋπόθεση ότι θα ενεργήσουν πράγματι καλλιέργειες.

Άσφαιρα πυρά ρίχνει η ΕΡΕ εναντίον του εθνικού νομίσματος. Η προπαγάνδα της λέει πως η κυβέρνηση του Κέντρου έχει αναλάβει προεκλογικώς τόσες υποχρεώσεις έναντι του λαού, ώστε θα πρέπει ή να τις παραβιάσει ή αν θελήσει να τις πραγματοποιήσει να τινάξει τη δραχμή στον αέρα. Όμως ο σημερινός πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του Κέντρου:
1) Θα επιβληθεί ρυθμός λιτότητας αντί της σπατάλης που επικρατούσε επί της ΕΡΕ. Θα διακοπεί κάθε περιττή δαπάνη για να καταστούν δυνατές οι άλλες που είχε εγκληματικώς παραμερίσει η ΕΡΕ Οι δαπάνες υπέρ των μεγάλων λαϊκών τάξεων.
2) Θα παταχθεί η φοροδιαφυγή.
3) Οι αμυντικές δαπάνες θα περιοριστούν. Πέραν αυτών θα κληθούν οι σύμμαχοί μας να αναλάβουν δίκαιο μερίδιο για την κοινή αμυντική προσπάθεια.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Σάββατο 16/11/1963
Δωρεάν παιδεία για όλους σε όλες τις διαβαθμίσεις. Συγκεκριμένα καταργείται η εκπαιδευτική εισφορά που ίσχυε για τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Καταργούνται τα εκπαιδευτικά τέλη. Καταργούνται επίσης τα εξέταστρα. Η αρχή αυτή καθιερώνεται για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Για την εφαρμογή των εγκριθέντων μέτρων προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά 300 εκατομμύρια δραχμές.
Οικονομική ενίσχυση των Δήμων και κοινοτήτων αποφάσισε η Κυβέρνηση. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται όπως ενισχυθούν επί του παρόντος με πρόσθετη οικονομική αρωγή 100 ως 150 εκατομμυρίων δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Κυριακή 17/11/1963
Επανάσταση στην παιδεία. Οι δαπάνες θα υπερβούν τελικά το 15% του προϋπολογισμού. Εκτός από την παροχή δωρεάν παιδείας σε όλους, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις και ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές. Καθιερώνεται ο εκπαιδευτικός δημοτικισμός και η ισοτιμία της δημοτικής γλώσσας ως προστάδιο για την τελική της επικράτηση.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Τρίτη 19/11/1963
Εκλογές τον Ιανουάριο προαναγγέλει ο κ. Παπανδρέου.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΕ τονίζει πως είναι πολιτικώς και ηθικώς απαράδεκτο το γεγονός ότι, ενώ η Ένωση Κέντρου επιδιώκει εκλογές, προβαίνει σε παροχές που είναι δυνατό να κλονίσουν την οικονομία του τόπου με σκοπό να δημιουργήσει εκλογικά πλεονεκτήματα σε βάρος των αντιπάλων της. Στοιχειώδης ευθιξία επέβαλε, εφόσον είναι μάλιστα κυβέρνηση μειοψηφίας, ή να απέχει από τέτοιες, καθαρώς προεκλογικού χαρακτήρα ενέργειες ή να εμφανιστεί αμέσως ενώπιον της βουλής, επισπεύδουσα τη σύγκλιση αυτής.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΑ αναφέρει ότι από τις 5 Νοεμβρίου έχει δηλώσει ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου και επικρίνει την κυβέρνηση διότι παρέχει την εντύπωση ότι πιεζόμενη από τη δεξιά δέχεται να τίθεται υπό αίρεση η σταθερότητά της.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Τετάρτη 20/11/1963
Δωρεάν όλα τα βιβλία σε μαθητές δημοτικού και σε απόρους του γυμνασίου. Υπογράφηκε από τον υπουργό οικονομικών κ. Μητσοτάκη απόφαση, διά της οποίας διατίθεται, εκ του καθαρού προϊόντος των Κρατικών Λαχείων του τρέχοντος οικονομικού έτους, στον Οργανισμό Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων το ποσό των 8 εκατομμυρίων δραχμών για τη δωρεάν χορήγηση βιβλίων σε όλους τους μαθητές Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως και στους άπορους μαθητές της Μέσης Εκπαιδεύσεως.

Η υπόσχεση την οποία έδωσε η κυβέρνηση, διά του υπουργού εργασίας ότι θα καταργήσει το νόμο που προβλέπει κράτηση των ημερομισθίων της απεργίας, μαρτυρεί τη γενικότερη απόφασή της να αποκαταστήσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι οποίες είχαν ουσιαστικά καταργηθεί επί των ημερών της ΕΡΕ. Και ο αντεργατικός αυτός νόμος αποτέλεσε πολύτιμο εκβιαστικό όπλο στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος, ο αρχηγός του οποίου είχε δηλώσει με κυνικότητα ότι οι απεργίες αποτελούν «απαράδεκτη πολυτέλεια για μικρές χώρες σαν την Ελλάδα».

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Πέμπτη 21/11/1963
Αποκαλύφθηκε χθες ότι ο κ. Καραμανλής, επί κυβερνήσεως ΕΡΕ, απασχολούσε για τις προσωπικές του ανάγκες και για τις ανάγκες της οικογένειάς του τέσσερα κρατικά αυτοκίνητα. Δύο από αυτά, πολυτελή αμερικάνικα μοντέλα, τα χρησιμοποιούσε για τις δικές του μετακινήσεις.

Η ηγεσία της ΕΡΕ εξαπέλυσε επίθεση δημοσιογραφική εναντίον του Βασιλέως ότι κακώς δήθεν και αντισυνταγματικώς ανετέθη η εντολή του σχηματισμού της μετεκλογικής κυβερνήσες στον αρχηγό της Ένωσης Κέντρου κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Η επίθεση προφανώς στοχεύει στο να καταστήσει διστακτικό τον βασιλέα, προκειμένου να αποδεχθεί, εν καιρώ, την εισήγηση του πρωθυπουργού περί διεξαγωγής νέων εκλογών.

Ο υπουργός της Πρόνοιας κ. Χούτας δήλωσε ότι σύντομα θα εξαγγείλει ευρύτατο στεγαστικό πρόγραμμα, που θα καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο των ειδικών κατηγοριών (προσφύγων, πλημμυροπαθών, σεισμοπαθών κλπ.) αλλά και τις μεγάλες κατηγορίες αστέγων των πόλεων και της υπαίθρου.  Σχετικώς ο κ. Χούτας συνεργάστηκε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του και με τον καθηγητή κ. Ανδρ. Γ. Παπανδρέου, πρόεδρο του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Σάββατο 23/11/1963
Δολοφονήθηκε ο Κένεντι. Στο Ντάλας του Τέξας πυροβολήθηκε στον κρόταφο. Έπεσε αιμόφυρτος στην αγκαλιά της συζύγου του.


Γελοιογραφία του Β. Μητρόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 27/11/1963 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Κυριακή 24/11/1963
Συνιστά πράξη δικαιοσύνης και αποκαθιστά τη φήμη της Ελλάδας ως χώρας δημοκρατικής στη διεθνή κοινή γνώμη η απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει όσους πολιτικούς κρατούμενους έχουν εκτίσει ποινή δεκαετή. Οι υστερικές κραυγές των εθνοκάπηλων ότι «θα μεταβούν ως ινστρούχτορες σε χωριά» οι 700 απολυόμενοι (περιέργως δεν έπραξαν το αυτό οι πενταπλάσιοι απολυθέντες από την ΕΡΕ) και η έκδηλη δυσφορία της ΕΔΑ διότι εξαιρέθηκαν οι ένοχοι ειδεχθών εγκλημάτων, δεν πρόκειται βεβαίως να πτοήσουν την κυβέρνηση, η οποία, βαλλομένη και υπό των δύο άκρων, εξέλεξε την οδό του δικαίου και του ανθρωπισμού. Για κάθε τίμιο άνθρωπο ήταν απαράδεκτο να παραμένουν στις φυλακές κατάδικοι όταν άλλοι που ανήκαν στην ίδια κατηγορία είχαν απολυθεί μετά από αυθαίρετη κρίση των κυβερνήσεων της ΕΡΕ. Αλλά και απαράδεκτο επίσης θα ήταν να αγνοηθεί η ιδιάζουσα εγκληματική βούληση και ροπή ολίγων ατόμων για τα οποία η «ιδεολογία» υπήρξε ίσως το πρόσχημα, απλώς, για να εκδηλωθεί η άκρως αντικοινωνική συμπεριφορά τους.

Πέμπτη 28/11/1963
Ρυθμίζονται τα αγροτικά χρέη. Μειώνονται όλα τα επιτόκια. Τα καθυστερημένα χρέη θα εξοφληθούν εντός περιόδου 8 ετών.

Σάββατο 30/11/1963
Επαναστατικό πρόγραμμα ανόρθωσης. Η κυβέρνηση εξήγγειλε πνευματικά κέντρα σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρο και νησιά, τρίτο πανεπιστήμιο στην Πάτρα, διεύρυνση των μέτρων υπέρ των αγροτών και επέκτασή τους σε όλους τους εργαζομένους. Προϋπόθεση η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές.

Είναι δίκαιο το παράπονο των 15 απολυθέντων προσφάτως πολιτικών κρατουμένων, ότι υποχρεώνονται να μετοικήσουν μακριά από τις οικογένειές τους και να αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα εξευρέσεως εργασίας και στέγης εξαιτίας του νόμου 2/58 ο οποίος απαγορεύει την εγκατάσταση των απολυομένων σε Αθήνα, Πειραιά ή Θεσσαλονίκη. Προφανές είναι ότι ο νόμος αυτός, ο οποίος ουδεμία σκοπιμότητα εξυπηρετεί, πρέπει να αναθεωρηθεί.

Τρίτη 3/12/1963
Ο έλεγχος των μυστικών κονδυλίων θα ανατεθεί σε ανώτερο δικαστικό. Η ΕΡΕ οκταπλασίασε το ύψος τους. Οι λαβόντες θα λογοδοτήσουν. 40.000 δολλάρια σε ένα άτομο.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Αίγινας και οι νοσηλευόμενοι στο αναρρωτήριο των φυλακών «Αβέρωφ» με υπόμνημά τους ζητούν από την κυβέρνηση την χορήγηση γενικής αμνηστίας, ώστε να δοθεί ριζική λύση στο θέμα των πολιτικών κρατουμένων.

Πέμπτη 5/11/1963
Ο εισαγγελέας επενέβη χθες στα σκάνδαλα των ορυχείων Νάξου. Τυραννικό και φεουδαρχικό καθεστώς είχε επιβάλει η ΕΡΕ στα ορυχεία σμύριδος της Νάξου, επικεφαλής των οποίων είχε τοποθετήσει απόφοιτο του δημοτικού σχολείου, αντί μεταλλειολόγου, ενώ καραμανλικοί εργολάβοι αναλάμβαναν την επισκευή του εναέριου σιδηρόδρομου παραγκωνίζοντας τους μειοδότες με αποτέλεσμα την επέμβαση του εισαγγελέα. Αυτά κατήγγειλε χθες ο υπουργός βιομηχανίας κ. Ζίγδης.

Σάββατο 7/12/1963
Αυξάνεται από 10 ως 30% η σύνταξη γήρατος των υγειονομικών του ΤΣΑΥ. Σύσκεψη για το θέμα της αναπροσαρμογής των μισθών και ημερομισθίων ιδιωτικών υπαλλήλων και εργατών.

Τρίτη 10/12/1963
Ο κ. Καραμανλής αιφνιδίως χθες αποχώρησε από την πολιτική και αναχώρησε για το Παρίσι μετά της συζύγου του. Τηρήθηκε άκρα μυστικότητα. Με λυγμούς εισήλθε στο αεροπλάνο. Άφησε διάδοχό του τον κ. Π. Κανελλόπουλο.

Σάββατο 21/12/1963
Σειρά μέτρων υπέρ του λαού.
Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 10 με 15%.
Τριπλασιασμός του μέχρι τούδε αφορολόγητου εξ ιδιοκατοικήσεως τεκμαρτού εισοδήματος.
Αυξάνονται κατά 5% οι βασικοί μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών.
Αυξάνονται κατά 5% οι συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου.
Διπλασιάζονται οι βασικοί μισθοί των δικαστικών και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι εξομοιούνται προς τους δικαστικούς, πλην των βουλευτών των οποίων η αποζημίωση δεν αυξάνει.
Προς τους εκπαιδευτικούς εν γένει δίνονται πρόσθετες μισθολογικές παροχές πέραν της γενικής αυξήσεως. Υπολογίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν αυξήσεις από 600 μέχρι 1.000 δραχμές.
Ειδικές μισθολογικές παροχές, πέραν της γενικής αυξήσεως, δίνονται στους άνδρες της Αγροφυλακής και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Προβλέπονται εξαιρετικές αμοιβές για τους γενικούς διευθυντές, οι οποίοι διαχειρίζονται τα υπέρτατα συμφέροντα του κράτους.
Κατάργηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων εξαιρέσει των προσλήψεων σε δημόσιες υπηρεσίες. Τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων θα καταργηθούν και για τις εργατικές κατοικίες. Το θέμα των απολυομένων πολιτικών κρατουμένων θα αντιμετωπισθεί νομοθετικά, εξαιρέσει των καταδίκων για ειδεχθή εγκλήματα.
Αύξηση κατά 195 εκατομμύρια δραχμές των πιστώσεων της υγειονομικής περίθαλψης προς απόρους και κυρίως προς αγρότες.
Ανάληψη στεγαστικού προγράμματος για 240.000 αστέγους ή διαβιούντες υπό απαράδεκτες συνθήκες.

Τρίτη 24/12/1963
Ο κ. Παπανδρέου εισηγείται διάλυση της βουλής και θέτει στη διάθεση του βασιλέως την παραίτηση της κυβερνήσεως του. Μολονότι η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, κρίθηκε από τον πρωθυπουργό ότι η πλειοψηφία αυτή ήταν πολιτικώς «μη αποδεκτή» μια και απαρτίστηκε από ψήφους που δεν ανήκαν στην Ένωση Κέντρου, και στις οποίες η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να στηριχθεί. Εκλογές θα γίνουν μάλλον στις 9 Φεβρουαρίου.

 

Advertisements

10 Σχόλια to “οι εκλογές του 1963”

 1. atheofobos Says:

  η διαδεδομένη αντίληψη ήταν πως είχαν ψηφίσει «ακόμα και τα δέντρα»

  Η φράση αυτή δεν ήταν άνευ νοήματος.
  Στις εκλογές του 61 είχε εφαρμοστεί το σχέδιο «Περικλής» για να περιοριστεί η ΕΔΑ που είχε βγει αξιωματική αντιπολίτευση το 1958.
  Βάσει αυτού του σχεδίου είχαν βρεθεί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε μια διεύθυνση της λεωφόρου Αθηνών που υπήρχαν μόνο δέντρα!
  Αλλά ασκήθηκε επίσης βάσει του σχεδίου και ψυχολογική βία, ιδίως στην επαρχία. 400 δικηγόροι, που ήσαν δικαστικοί αντιπρόσωποι, συγκεντρώθηκαν στο Θέατρο Μουσούρη και εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα ως αυτόπτες μάρτυρες: “Ως ιδίαις αισθήσεσι διεπιστώσαμεν, συνθέτει, κυρίως η υλική και προ παντός η ψυχολογική κατά των εκλογέων -ιδία της υπαίθρου- βία, επιμελώς καλλιεργηθείσα από πολλού υπ’ αυτού τούτου του κρατικού μηχανισμού και των διαφόρων παρακρατικών οργανώσεων.”
  Τέλος μεγάλο ρόλο έπαιξε η χορήγηση δωρεάν των σχολικών βιβλίων και η κατάργηση της ετήσιας εγγραφής στο Πανεπιστήμιο στην αρχή του εκπαιδευτικού έργου που αντιστοιχούσε σχεδόν σε ένα μηνιαίο μισθό υπαλλήλου.

  • Θωμάς Says:

   Να λοιπόν που έμαθα την προέλευση της φράσης «ψήφισαν και τα δέντρα»!
   Όσο για τη χορήγηση δωρέαν βιβλίων και την κατάργηση της εγγραφής στο Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι μεν θετικά μέτρα για την ανάπτυξη της παιδείας, αλλά αφού αντιστοιχούσαν σε ένα μισθό υπαλλήλου αντιλαμβάνομαι πόσο σπουδαίο ρόλο έπαιξαν στον επηρεασμό των ψηφοφόρων.

   • Ανώνυμος Says:

    Τα πανεπιστημιακά βιβλία εξακολούθησαν να αγοράζονται από τους φοιτητές. Η δωρεάν διανομή τους πραγματοποιήθηκε από τη δικτατορική κυβερνηση του Γ. Παπαδοπούλου. Αυτή ειναι η πλήρης αλήθεια. Φυσικά το σωστό θα ήταν δωρεάν βιβλία να παίρνουν οι οικονομικά αδύνατοι.

 2. atheofobos Says:

  Εννοείται εκπαιδευτικού έτους αντί εκπαιδευτικού έργου.

 3. Τελευταίος Says:

  Θωμά, η ανάρτησή σου είναι εξαιρετική και απαλλαγμένη από κάθε μεροληψία, γεγονός δύσκολο για τέτοιου είδους αναρτήσεις. Μπράβο σου που το κατάφερες!

  Σε καλημερίζω.

  • Θωμάς Says:

   Αυτός ήταν ο βασικός μου στόχος, να απαλλαγώ από κάθε μεροληψία, δεν ξέρω όμως αν τα κατάφερα γιατί είχα από πριν μια σχηματισμένη άποψη, την οποία απλώς προσπάθησα να επιβεβαιώσω και ίσως αυτό με παρέσυρε σε κάποιες επιλογές ειδήσεων.

 4. Σοφία Says:

  Σήμερα τελικά κατόρθωσα να διαβάσω προσεκτικά την ανάρτηση . Πολύ ενδιαφέρουσα για μια περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας που δεν γνωρίζουμε και τόσα πολλά. Εγώ τουλάχιστον.
  Σημείωσα τις δεσμεύσεις /παροχές για την παιδεία.

  Ελπίζω να βρω χώρο στο χρόνο μου να ασχοληθώ λίγο με αυτή την περίοδο.

  Να είσαι καλά

  • Θωμάς Says:

   Όπως έγραψες και στη δικιά σου ανάρτηση η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν πολύ σημαντική. Δυστυχώς διακόπηκε άδοξα από τη χούντα.

 5. Νewagemama Says:

  Πολύ κατατοπιστικό. Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να μας απασχολεί τόσο το θέμα της μεροληψίας σε ένα προσωπικό μπλογκ. Το λέει και η λέξη «προσωπικό», άρα υποκειμενικό!

  • Θωμάς Says:

   Έχεις δίκιο, newagemama, ακόμα και τα βιβλία Ιστορίας εμπεριέχουν την υποκειμενικότητα του συγγραφέα. Είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχεις την πλήρη αντικειμενικότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: