σαν παλιά τηλεόραση

Αρκετές δεκαετίες πίσω θα πάμε σήμερα. Στην ελληνική τηλεόραση της δεκαετίας του ’70. Τότε που η τηλεόραση είχε μόνο δυο κανάλια, που η εικόνα της ήταν άχρωμη, που δεν υπήρχε τηλεκοντρόλ και κάθε φορά που ήθελες ν’ αλλάξεις κανάλι έπρεπε να σηκωθείς για να πατήσεις το κατάλληλο κουμπί. Τότε που το πρόγραμμα τελείωνε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα -αυστηρή εντολή, έλεγαν, του Καραμανλή, ο οποίος είχε τη συνήθεια να κοιμάται ακριβώς στις 12-, που τις καθημερινές δεν υπήρχαν πρωινές εκπομπές, εκτός από τις Κυριακές που  βλέπαμε δημοτικούς χορούς και τραγούδια.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από εκείνη την εποχή; Όλα τώρα μας φαίνονται ωραία -ίσως λόγω της τάσης που έχει η μνήμη να ωραιοποιεί το παρελθόν- ακόμα και οι συνεχείς καρτέλες που έλεγαν «μας συγχωρείτε διακοπή»  ακόμα και η «συνήθεια» που είχε η εικόνα να χοροπηδάει ή να κάνει «χιόνια».
Σήμερα θα προσπαθήσουμε να επιλέξουμε κάποιες αγαπημένες τηλεοπτικές αναμνήσεις, όλες δε γίνεται.

Αγαπημένη εκφωνήτρια προγράμματος επιλέγουμε την αισθησιακή Νάκυ Αγάθου:


Η Νάκυ Αγάθου ήταν παρουσιάστρια προγράμματος στην ΕΡΤ από το 1967 έως το 1988. Μαζί με την Κέλυ Σακάκου ήταν οι δύο βασικές παρουσιάστριες για πολλά χρόνια στην ΕΡΤ.
(η φωτογραφία είναι από τον Ερευνητή της Βέροιας)
Αρκετά βίντεο με τη Νάκυ Αγάθου να εκφωνεί το πρόγραμμα μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Prismotube

Αγαπημένο εκφωνητή ειδήσεων επιλέγουμε τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο (σήμερα είναι γνωστός ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης. Και τότε ηθοποιός ήταν αλλά εκφωνούσε παράλληλα και το δελτίο ειδήσεων):


Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος ήταν εκφωνητής του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ από το 1975 έως τα τέλη (με επιφύλαξη) της δεκαετίας του ’80)
(η φωτογραφία είναι από το http://www.retrodb.gr)

Αγαπημένο ελληνικό σίριαλ επιλέγουμε το σίριαλ «Οι Πανθέοι» που παίχτηκε στην ελληνική τηλεόραση την περίοδο 1977-79. Η σειρά βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη και γυρίστηκε από τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, Βασίλη Γεωργιάδη. Δυστυχώς σήμερα δε σώζονται παρά μόνο τρία επεισόδια από τη σειρά, το πρώτο, το τελευταίο και κάποιο ενδιάμεσο. Στο αρχείο της ΕΡΤ υπάρχει η εκπομπή της Ρένας Θεολογίδου που ήταν αφιερωμένη στους Πανθέους. Στην εκπομπή παρουσιάζονται εκτεταμένα αποσπάσματα από τα εναπομείναντα επεισόδια.

Αγαπημένη ελληνική κωμική σειρά επιλέγουμε την κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη «Εκείνες κι εγώ» με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.


Από τη σειρά «Εκείνες κι εγώ» (1976-77), δυστυχώς δε σώζεται ούτε μια σκηνή στο αρχείο της ΕΡΤ, γιατί κάποιοι «υπεύθυνοι» φρόντισαν, για οικονομία, να σβήσουν τις μπομπίνες με τα επεισόδια ώστε να γράψουν πάνω τους άλλα προγράμματα!
Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη, άρα όποια σκηνή θυμάστε -αν θυμάστε- την έχετε δει μόλις μία φορά. Προσωπικά η μοναδική σκηνή που θυμάμαι είναι μια σκηνή που ο Κωνσταντάρας, υποδεχόμενος στο σπίτι του μία κυρία, κάθεται σταυροπόδι στον καναπέ και σιγά σιγά τραβάει τη ρόμπα του αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερο την τριχωτή του γάμπα! 

Ενδεικτικό της μεγάλης επιτυχίας που είχε το σίριαλ «Εκείνες κι εγώ» είναι το εξής γεγονός: Στις εκλογές του 1977 ένας υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης είχε την ατυχία να μοιάζει καταπληκτικά με τον Τώνη Γιακωβάκη, τον έξοχο ηθοποιό που έπαιζε τον ρόλο του Παπαπέτρου, ο οποίος ως γνωστόν, είχε στο έργο το παρατσούκλι «λατρεία». Ε, λοιπόν, αρκετές αφίσες του υποψήφιου βουλευτή βρέθηκαν, μέσα σε λίγες μέρες, να έχουν γραμμένο, κάτω από τη φωτογραφία του, τη λέξη «λατρεία». Ο βουλευτής τελικά δεν κατάφερε να εκλεγεί, όχι τόσο λόγω της θυμηδίας που προκάλεσε η ομοιότητά του με τον «λατρεία», αλλά περισσότερο λόγω της εκλογικής καθίζησης που υπέστη σ’ εκείνες τις εκλογές το κόμμα του.


Τώνης Γιακωβάκης (1931-2004)

Αγαπημένος τηλεοπτικός ήρωας ελληνικής σειράς ο γκρινιάρης Κυρ Γιώργης του «Λούνα Παρκ», ρόλο που ερμήνευσε για 7 ολόκληρα χρόνια ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Εμπνευστής της σειράς (σκηνοθέτης και σεναριογράφος) ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης.


Απόσπασμα από τη σειρά «Λούνα Παρκ», το οποίο ξεκινάει με συνέντευξη του Διονύση Παπαγιαννόπουλου

Αγαπημένη τηλεοπτική προσωπικότητα, που σφράγισε όσο κανείς άλλος την τηλεόραση της δεκαετίας του ’70, αλλά και του ’80, ο Φρέντυ Γερμανός, ο οποίος με τις εκπομπές του ανέβασε κατά πολύ το επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης. Ευτυχώς στο αρχείο της ΕΡΤ σώζονται αρκετές εκπομπές του Φρέντυ Γερμανού, απόσπασμα από ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Εμφανίζονται πάρα πολλοί γνωστοί ηθοποιοί που υπήρξαν μαθητές του. Αξέχαστη όμως ήταν η εκπομπή που έκανε ο Φρέντυ Γερμανός, τα Χριστούγεννα του 1976, καλώντας στο στούντιο διάσημους κωμικούς της εποχής, μεταξύ των οποίων και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Απόσπασμα από εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού (1976) αφιερώμένη στους Έλληνες κωμικούς. Στο απόσπασμα ο Λάμπρος Κωνσταντάρας σατιρίζει το ρόλο του στη σειρά «Εκείνες κι εγώ». Κατά πάσα πιθανότητα το σενάριο το έχει γράψει ο ίδιος ο Γερμανός.

Αγαπημένος παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών ο Γιάννης Διακογιάννης, ο παρουσιαστής που συνέδεσε το όνομά του με όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις της δεκαετίας του ’70 και έγινε μέχρι και τραγούδι από τον Κηλαϊδόνη. Ο Διακογιάννης ήταν ένας άνθρωπος που η παιδεία του δε σταματούσε στα στενά αθλητικά όρια. Αυτό φαινόταν στις μεταδόσεις του, τις οποίες διάνθιζε με αναφορές σε Λουζιτανούς, Μαγιάρους, Ίβηρες, Αλσατούς κλπ., ενώ όταν έπαιζε η αγαπημένη του Γαλλία, θα έβρισκε κάποια ευκαιρία να μας θυμίσει τα κατορθώματα των μυθικών Φοντέν και Κοπά, σε άλλες περιπτώσεις δε λησμονούσε να αναφερθεί στον Πούσκας, στον Ντι Στέφανο, στον Γκαρίντσα και σε άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές.

Αγαπημένη ξένη νεανική σειρά η σειρά «Happy Days – Ευτυχισμένες Μέρες». Δείτε παρακάτω την μουσική των τίτλων της σειράς.


…και εδώ μπορείτε να δείτε τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο χτενιζόταν -ή για την ακρίβεια δε χτενιζόταν- ο Φόνζι.

Αγαπημένη διαφήμιση η διαφήμιση «κουτί κουτί»: 

Πιο συγκλονιστική τηλεοπτική στιγμή της δεκαετίας του ’70 επιλέγουμε, από τη σειρά «Αναδυομένη» την αυτοκτονία του Παύλου (Πάνου Χατζηκουτσέλη) όταν διαπιστώνει πως ο αδελφός του, Ντένης (Δάνης Κατρανίδης), έχει κερδίσει την αγάπη της Κλέλιας (Νόρας Βαλσάμη). Η σειρά βασιζόταν σε βιβλίο του Γρηγορίου Ξενόπουλου και γυρίστηκε από τον Ερρίκο Ανδρέου.
Τα δύο αδέλφια διεκδικούσαν την Κλέλια για πολύ καιρό και όταν η Κλέλια επέλεξε τον Ντένη, ο Παύλος αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του. Ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός. Σε μια εκδρομή στο βουνό που έκανε όλη η οικογένεια, ο Παύλος έφτασε στην άκρη του γκρεμού για να κόψει κρινάκια για την Κλέλια, έχασε -ηθελημένα- την ισορροπία του και κατέληξε στο κενό, μπροστά στους εμβρόντητους συγγενείς του.
Η σκηνή, γυρισμένη άψογα από τον Ερρίκο Ανδρέου, ήταν συγκλονιστική -ειδικά για ένα παιδί 12 ετών που δεν ήταν συνηθισμένο να βλέπει τότε στην ελληνική τηλεόραση ανάλογες σκηνές- και, ως εκ θαύματος, υπάρχει ακόμη στο αρχείο της ΕΡΤ. Μπορείτε να την δείτε εδώ, σε εκπομπή της Ρένας Θεολογίδου (στο 41΄και 20΄΄). 

Και τώρα η στιγμή που όλοι φοβόσασταν. Το τεστ που μπορεί να εξακριβώσει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η μνήμη σας! Έχει εκπονηθεί από 29 κατασκευαστές παρόμοιων τεστ. Απαντήστε σε 20 ερωτήσεις και θυμηθείτε αξέχαστες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης. Καλή επιτυχία!

ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ
(για ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών)

1) Το παράνομο ζευγάρι στους Πανθέους ήταν η Μάρμω και ο …

2) Τι ακριβώς έλεγε η Κάτια Αθανασίου στο Λούνα Παρκ;:
«5 κρίκοι …»

3) Με ποια φράση (μια λέξη ήταν) έμεινε γνωστός ο Άλκης Στέας;

4) Συνεχίστε τη φράση του Μαγκάρετ από το Χαβάη 5-0:
«Book him…»

5) Μια παλιά διαφήμιση έλεγε:
«Μα ποιος είσαι; Η …»

6) Συνεχίστε τη φράση άλλης γνωστής διαφήμισης:
«Άσπρος σίφουνας AZAX με διπλάσιο …»

7) Τι έλεγαν συχνά τηλεθεατές που έπαιζαν, από τηλεφώνου, στο παιχνίδι της καθημερινής εκπομπής «Κάθε μεσημέρι», στη μετά Νάσου Αθανασίου περίοδο:
«Βοηθήστε μας, κύριε …»

8) Συνεχίστε τη φράση πολύ παλιάς διαφήμισης:
«Ξέχασα να βάλω …»

9) «Γύρισα χώρες και χώρες κι αυτό το πραγματάκι δεν έλειπε από καμία».
Τι ήταν «αυτό το πραγματάκι»;

10) Ο πρωταγωνιστής του Μεθοριακού Σταθμού, Βάσος Αδριανός, έπαιζε το ρόλο ενός γεωπόνου που λεγόταν …

11) Ο φωτογράφος στη σειρά «Λου Γκραντ» είχε το παρατσούκλι…

12) Μπορείτε να αναφέρετε δύο τουλάχιστον ονόματα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του «Να η Ευκαιρία»;

13) Στη «Γειτονιά» ο Γιώργος Ζαχαριάδης έπαιζε το ρόλο του τραγουδιστή …

14) Στη σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» ο Δήμος Σταρένιος έπαιζε το ρόλο του …

15) Στον «Άγνωστο Πόλεμο» ο Άγγελος Αντωνόπουλος έπαιζε το ρόλο του Συνταγματάρχη …

16) Ο βοηθός του αστυνόμου Μπαρνεϊ Μίλερ λέγοταν, χάριν συντομίας, Γότζο, αλλά το πραγματικό του όνομα ήταν …

17) (Διπλή ερώτηση, αρκεί μία σωστή απάντηση) Τι είχε συνήθως στο στόμα του ο Κότζακ; Πώς λεγόταν στο σίριαλ ο αδελφός του Τέλη Σαβάλας; 

18) Η μοναδική εκπομπή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης με πεντάλεπτη διάρκεια ήταν η εκπομπή του …

19) Παρουσίαζε την Γιουροβίζιον στην «προ Μπόκοτα» εποχή:

20) Τι ώρα άρχιζε το βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ;

Οι απαντήσεις στο τέλος της ανάρτησης

Άλλες σκόρπιες αναμνήσεις:


Λούσι: Αγαπημένη ξένη κωμική σειρά


Ο χοντρούλης με το παράξενο καπέλο είναι ο Χος!
(από την Μπονάτσα)


Μυστήριο το τι περιείχε ο χαρτοφύλακας του Αλεξανδράκη στον ‘Παράξενο Ταξιδιώτη» όπως και ο πίνακας με την τρύπα στο μάτι, από την οποία κάποιος παρακολουθούσε τα πάντα.


Εξαιρετική σειρά μυστηρίου οι Παράξενες Ιστορίες, όπως και η μουσική των τίτλων της αρχής.

 
Γαρουφαλλιά: η αιώνια ερωτευμένη
(από τον Μεθοριακό Σταθμό)


Ο Μπένι Χιλ και ο συμπαθητικός γέρος συμπρωταγωνιστής του.


Η Ναυσικά ήταν δύο ετών, όταν πήγε κλαμένη στη μάνα της, τη γειτόνισσα μας στο εξοχικό.
-Τι είναι παιδί μου, γιατί κλαις;
-Μπόλεκ και Λόλεκ, μαμά, Μπόλεκ και Λόλεκ!
–Τι έγινε με το Μπόλεκ και Λόλεκ;
-Κι άλλο, μαμά, κι άλλο!
Δυστυχώς δεν υπήρχαν βίντεο εκείνη την εποχή, έτσι η Ναυσικά και άλλα παιδιά της εποχής έβλεπαν 20 λεπτά Μπόλεκ και Λόλεκ κι ύστερα έκλαιγαν μία ώρα γιατί τελείωσε…


Ο Ίκαρος παρουσιάζει το τηλεπαιχνίδι «Μήπως Γνωρίζετε«. Δίπλα του η Ρένα Καπιτσαλά.


Εντάξει, οι κλωστές που κινούσαν τις κούκλες στο Υποβρύχιο Στίνγκρεϊ ήταν εμφανέστατες. Και τι έγινε; Εμείς το βλέπαμε με ενθουσιασμό. Και ήταν πολύ καλύτερο από κάποια σημερινά.


Ο Γιώργος Μουζάκης παρουσιάζει την εκπομπή «Απ’ τον παππού στον εγγονό»

Απαντήσεις

1) Κίτσος.

2) Πέντε κρίκοι, ένα τάληρο, για περάστε παρακαλώ!

3) Ευτυχείτε.

4) «Book him Dano».
Dano ήταν ο βοηθός του.

5) Μα ποιος είσαι; Η Δομή είσαι;

6) Αμονιαζόλ. Δε θα μάθουμε ποτέ αν το αμονιαζόλ ήταν πραγματικό συστατικό ή απλώς εφεύρημα του διαφημιστή.

7) «Βοηθήστε μας, κύριε Ρούσσο», έλεγαν οι τηλεθεατές στο διάδοχο του Νάσου Αθανασίου, συμπαθέστατο δημοσιογράφο Ρούσσο (δε θυμάμαι το μικρό του όνομα), που δυστυχώς πέθανε νεότατος.

8) Μπριλ Κριμ. Όποιος θυμάται τι ακριβώς ήταν το Μπριλ Κριμ δικαιούται το 20 χωρίς να χρειαστεί να απαντήσει σε καμία άλλη ερώτηση.

9) Πίπα, την οποία διαφήμιζε ο καπετάνιος της Γειτονιάς.

10) Εύκολη ερώτηση. Αλέξης.

11) Θηρίο – Animal

12) Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του «Να η Ευκαιρία» ήταν (κατά σειρά αυστηρότητας): Λευτέρης Παπαδόπουλος (εντάχθηκε αργότερα στο καστ, πιθανότατα μετά το 1980), Γρηγόρης Γρηγορίου, Ροζίτα Σώκου, Γιώργος Κατσαρός και Σάσα Ντάριο.

13) Ο τραγουδιστής λεγόταν Περκεμές. Η πλάκα είναι πως στην αρχή ο Γιώργος Ζαχαριάδης δεν τραγουδούσε γιατί ο άνθρωπος ήταν ηθοποιός, αλλά κάποια στιγμή άρχισε να τραγουδάει και μάλιστα αργότερα έκανε και καριέρα τραγουδιστή.

14)  Ο Δήμος Σταρένιος έπαιζε τον γερο-Λαδά.

15) Συνταγματάρχης Βαρτάνης.

16) Εκνευριστικά δύσκολη ερώτηση. Μπήκε μόνο και μόνο για να μην καταφέρει κανείς να φτάσει το 20 (είδατε κακία;). Το κανονικό όνομα του Γότζο ήταν Γοτζοχόγουιτς και νομίζω πως ήταν πολωνικής καταγωγής.

17) Ο Κότζακ είχε στο στόμα του συνήθως ένα γλειφιτζούρι. Τον αδελφό του στο σίριαλ τον έλεγαν Σταύρο.

18) Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου.

19) Η συμπαθέστατη και πανέμορφη Μακώ Γεωργιάδου, που δυστυχώς πέθανε νέα.

20) Το βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ άρχιζε στις 9 το βράδυ, ενώ της ΥΕΝΕΔ στις 9.30.

15-20 σωστές απαντήσεις: Συγχαρητήρια. Έχετε άριστη μνήμη. Φαντάζομαι μπορείτε να εμπλουτίσετε την ανάρτηση με δικές σας αναμνήσεις ή με ερωτήσεις για το τεστ.

10-14 σωστές απαντήσεις: Δεν τα πήγατε άσχημα. Μάλλον η ανάρτηση στάθηκε αφορμή να φρεσκάρετε κάπως τη μνήμη σας.

4-9 σωστές απαντήσεις: Όπως φαίνεται, τη δεκαετία του ’70 ήσασταν ή πολύ μικροί ή πολύ ερωτευμένοι. Είναι σίγουρο πως στο αφιέρωμα για τη δεκαετία του ’80 θα τα πάτε καλύτερα.

0-3 σωστές απαντήσεις: Μην ανησυχείτε, σε όλους μας συμβαίνει να ξεχνάμε διάφορα πράγματα, αλλά για καλό και για κακό, συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό που ειδικεύεται σε θέματα Αλτζχάιμερ.

Advertisements

Ετικέτες:

19 Σχόλια to “σαν παλιά τηλεόραση”

 1. Τελευταίος Says:

  Θωμά, η ανάρτησή σου ζωντανεύει εξαιρετικά την ελληνική τηλεόραση της εποχής του ’70. Κάποια από όσα αναφέρεις τα θυμάμαι κι εγώ, παρά το γεγονός ότι ήμουν μικρός. Περισσότερο μου έρχονται στο μυαλό ότι συνεχίστηκε στις αρχές του ’80.

  Θυμάμαι τις δυο εκφωνήτριες, τον Αντωνόπουλο, το Φρέντυ Γερμανό αλλά και το Διακογιάννη. Πολλές από τις σειρές, ελληνικές ή ξένες, τις θυμάμαι επίσης, ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ είναι μια από αυτές! Δεν απάντησα στις ερωτήσεις, μόλις τέσσερις ημέρες πριν έκλεισα τα 39, οπότε είμαι εκτός του ηλικιακού κριτηρίου των 40(!), χα, χα, χα… Μπορώ όμως να πω ότι το αμονιαζόλ ήταν απλώς ένα διαφημιστικό τρικ κι από πίσω του έκρυβε τη γνωστή σε όλους μας αμμωνία, το είδα πριν λίγο καιρό στο Κουτί της Πανδώρας. Έχω την εντύπωση πάντως ότι το εν λόγω προϊόν ακόμα και σήμερα γράφει ότι έχει αμονιαζόλ, οπότε αν ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά του θα δούμε τι είναι.

  Μας έφερες στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις, έστω κι αν η μνήμη έχει την τάση να ωραιοποιεί το παρελθόν. Να είσαι καλά.

  Την καλημέρα μου.

  • Θωμάς Says:

   Αφού το 1979 ήσουν μόλις 6 χρονών, δικαιούσαι να μη θυμάσαι και πολλά πράγματα. Να σε δω αν θα τα καταφέρεις στη δεκαετία του 80. Κι εκεί δε θα υπάρχουν δικαιολογίες!!!

 2. atheofobos Says:

  Με 8 απαντήσεις όταν τότε δεν είμαστε τότε ούτε μικροί και παντρεμένοι, δηλαδή όχι πλέον πολύ ερωτευμένοι τι γίνεται;
  Πάντως αμονιαζόλ δεν υπάρχει!
  Για διαφημιστικούς λόγους είχαν ονομάσει έτσι την αμμωνία!
  Το δε Μπριλ Κρίμ ήταν κοινή μπριγιαντίνη.
  Πάντως η καλύτερη διαφήμιση για πίπα ήταν εκείνη που έδειχνε μια να κυνηγά τον άνδρα της και η λεζάντα έλεγε: Αντί να τον παίρνετε από πίσω πάρτε του μια πίπα!
  Δυστυχώς την απαγόρευσαν!

  • Θωμάς Says:

   Αθεόφοβε, μη στεναχωριέσαι για το 8. Βρήκες το Μπριλ Κριμ, άρα δικαιούσαι το 20! Εγώ νόμιζα πως ήταν κάτι σαν άφτερ σέιβ, αλλά μου το επιβεβαίωσε και άλλος φίλος, που σημαίνει πως έχεις δίκιο.
   Νομίζω όμως πως κάνεις λάθος στη διαφήμιση της πίπας. Το φιλμάκι που αναφέρεις ήταν απόσπασμα από ταινία του Χάρι Κλιν, το οποίο σατίριζε τις διαφημίσεις πίπας. Κανονική διαφήμιση με αυτή τη λεζάντα δεν υπήρξε ποτέ.

   • Ayrio Says:

    η διαφήμιση εδειχνε τον πιλότο να φευγει, το αεροπλάνο να γυρίζει… πίσω (reverse!) και τον πιλότο να κατεβαίνει λέγοντας «ξέχασα να βάλω μπρίλ κρήμ,» Η μπριγιαντίνη ηταν ενα ελαιώδες fixαριστικό για μαλλί.

 3. Όλγα Says:

  Καλησπέρα Θωμά. Ελαφρώς κάτω από τα 40 και με 3,5 σωστές απαντήσεις…
  Αυτόν τον Βάσο Αδριανό δεν ξέρεις πόσο τον μισούσαμε τ’ αδέρφια μου κι εγώ! Στο άλλο κανάλι, την ίδια ώρα, είχε τους Dukes και φυσικά οι μεγάλοι έβλεπαν τον Αλέξη… γκρρρρ!

  • Θωμάς Says:

   Γεια σου, Όλγα.
   Τώρα που το λες, θυμάμαι πως το κοινό του Μεθοριακού Σταθμού ήταν κατά βάση ηλικιωμένοι. Ίσως γι’ αυτό δεν έχω αναμνήσεις αυτού του σίριαλ, που σημαίνει πως κι εγώ δεν το έβλεπα. Άλλωστε κάποτε έπρεπε να διάβαζα και τα μαθήματά μου!!!

 4. atheofobos Says:

  Η διαφήμιση της πίπας ήταν σε εφημερίδες και έγραφε:

  «Για να μην τον παίρνετε από πίσω,
  Πάρτε του μια πίπα.
  Πίπα Magic Life.
  Σώζει ζωές!»

  Ο Χάρυ Κλίν βασίστηκε σε αυτή την διαφήμιση και γύρισε αυτή την παρωδία:

 5. Θωμάς Says:

  Αθεόφοβε, έψαξα αρκετά στο αρχείο της εφημερίδας «Μακεδονία» για όλη τη δεκαετία του 70 και βρήκα αρκετές διαφημίσεις για διάφορες πίπες, όχι μόνο της Μάτζικ Λάιφ, δε βρήκα όμως αυτήν που αναφέρεις. Όλες προσπαθούν να προβάλλουν με επιστημονικοφανή επιχειρήματα την αναγκαιότητα της πίπας. Καμία δεν αφήνει οποιοδήποτε σεξουαλικό υπονοούμενα. Πάντως δεν τελείωσα το ψάξιμο, θα συνεχίσω και αν βρω κάτι θα σε ενημερώσω. Έστω και αν δε μου ταιριάζει με τη σεμνοτυφία που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον ελληνικό τύπο και στην ελληνική τηλεόραση να υπήρχε μια τόσο χυδαία διαφήμιση.
  Πιο πολύ σε έμπνευση του Χάρυ Κλυν μου φέρνει.

 6. ΛΑΜΠΡΟΣ Says:

  Aγαπητέ Θωμά συγχαρητήρια, απίστευτη ιστοσελίδα. Μπήκα τυχαία σήμερα, ψάχνοντας να βρώ σε ποιόν ανήκει το δίστιχο,

  Δυστυχία σου Ελλάς με τα τέκνα που γεννάς, ώ Ελλάς ηρώων χώρα τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα.

  Εγώ ήξερα οτι είναι του Σουρή, αλλα κάποιος «φίλος» σε ένα blog, το αμφισβητεί. Έχω κολλήσει σχεδόν δύο ώρες τώρα, και δεν μπορώ να ξεκολλήσω, δυστυχώς όμως πρέπει να βγώ. Το σίγουρο είναι οτι κέρδισες έναν φίλο της ιστοσελίδας σου, πραγματικά υπέροχη, αισθάνομαι πολύ τυχερός που την ανακάλυψα.! Έκανα το τέστ των 40 και άνω είμαι 51, και απάντησα σε 13, όσο για την διαφήμιση της Magic Life την θυμάμαι, δεν είναι του Χάρυ Κλίν, υπήρχε σποτάκι με έναν τύπο που περπάταγε μέσα στο σπίτι και κάπνιζε το τσιγάρο του, και έριχνε τις στάχτες κάτω, και η «γυναίκα του» με ένα φαράσι και σκουπάκι πήγαινε απο πίσω του και σκούπιζε, και έβγαινε η ατάκα, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ, ΠΑΡΤΕ ΤΟΥ ΜΙΑ ΠΙΠΑ.! ΠΙΠΑ MAGIC LIFE ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.!

  • atheofobos Says:

   Λάμπρο:
   Σχετικά με το ποίημα του Σουρή ο στίχος που αναφέρεις δεν είναι του Σουρή.
   Το θέμα έχει ξεκαθαρίσει στου Σαραντάκου:
   http://sarantakos.wordpress.com/2012/06/07/icesouris/#comments όπου και στο σχόλιο 23 μπορείς να διαβάσεις το πραγματικό ποίημα του Σουρή και που δημοσιεύεται.

   Θωμά:
   Η διαφήμιση που λέω ήταν μάλλον μόνο στις Αθηναϊκές εφημερίδες και ήταν ασπρόμαυρη και σύντομα απαγορεύτηκε.
   Την Μακεδονία την κοίταξα και εγώ και είδα σε μια αγγελία ότι η πίπα Magic Life ζητούσε αντιπροσώπους για την Θεσ/νίκη γιατί προφανώς δεν πουλιόταν ακόμα εκεί.

 7. Θωμάς Says:

  Να είσαι καλά, αγαπητέ Λάμπρο, χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που απέκτησα έναν ακόμη φίλο της ιστοσελίδας μου, έστω και αν δεν βρήκες αυτό που έψαχνες, εννοώ το δίστιχο του Σουρή, αν είναι του Σουρή γιατί δεν είμαι σίγουρος.
  Το 13 που πέτυχες ήταν μια χαρά βαθμός, πέρασες με άνεση τη βάση, παρ’ όλο που έβαλα επίτηδες κάποιες δύσκολες ερωτήσεις.
  Τώρα για τη διαφήμιση που αναφέρεις, είναι το βιντεάκι που ανάρτησε σε σχόλιο του, παραπάνω, ο Αθεόφοβος, το οποίο είναι απόσπασμα από ταινία του Χάρυ Κλυν. Η διαφωνία μου με τον Αθεόφοβο έγκειται στο αν προυπήρχε ανάλογη πραγματική διαφήμιση της Μάτζικ Λάιφ. Η γνώμη μου είναι πως δεν υπήρχε αλλά κρατάω και μια επιφύλαξη μια και είστε -και οι δύο- μεγαλύτεροι μου και ίσως θυμάστε καλύτερα.

 8. ΛΑΜΠΡΟΣ Says:

  Τώρα γύρισα και ξανακόλλησα, κινδυνεύεις να μπείς στα σκληρά εθιστικά. Η διαφήμιση υπήρχε την δεκαετία του 70, δεν υπήρχε ακόμη έγχρωμη τηλεόραση, νομίζω μεταξύ 74 και 77 πρέπει να ήταν, απο εκεί το πήρε ο Κλίν, και το έβαλλε στην ταινία αλλαλούμ αν δεν κάνω λάθος. Αλλα την θυμάμαι πολύ καλά γιατι ήταν ασπρομαυρη.

 9. SISSY Says:

  Στην αρχή του καταπληκτικού αυτού άρθρου (που είναι αρκετά ενδιαφέρον για μας τους νεότερους που ελάχιστα θυμόμαστε) γράφεται ότι το πρόγραμμα τελείωνε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα!! Μήπως θυμάται κάποιος να μου πει αν το 1979 έβγαινε στον αέρα κι άλλο δελτίο ειδήσεων μετά από αυτό των 21:00 κι αν ναι τι ώρα; Ευχαριστώ.

 10. Θωμάς Says:

  Το 1979 και τα δύο κανάλια, ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ, είχαν στο πρόγραμμά τους, δελτία ειδήσεων ακριβώς στις 12 το βράδυ. Στην πράξη όμως δεν τηρούσαν την ακριβή ώρα γιατί πολύ συχνά, ουσιαστικά κάθε μέρα, λόγω των διαφημίσεων, οι ειδήσεις άρχιζαν πιο αργά.
  Μπορείς να δεις εδώ το πρόγραμμα από τον Απρίλιο του 1979.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=15&db=4&da=1979
  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

 11. Θωμάς Says:

  Ξέχασα επίσης να αναφέρω το δελτίο ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ στις 21.30 κάθε βράδυ.

 12. Toula Diakomanoli Says:

 13. Αγγελος Says:

  Στο τέλος του προγράμματος εμφανιζόταν η φάτσα του Κωνσταντινούπολης και ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος (και στο τέλος -τέλος ο Τσοπανάκος). Στις 13/12/1967 ο Κωνσταντίνος διώχτηκε και μπήκε στη θέση του φοίνικας με σκιά στρατιώτη…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: