ο ρινότμητος αυτοκράτορας

Ο Ιουστινιανός Β΄ ήταν γιος του Κωνσταντίνου Δ΄ και στέφθηκε αυτοκράτορας σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ήταν έξυπνος, διορατικός και είχε μεγάλες διοικητικές ικανότητες αλλά κατά καιρούς παρουσίαζε δείγματα υπέρμετρης σκληρότητας και διανοητικής ανισορροπίας.

Το 695, όταν οι συνεργάτες του, ο Λογοθέτης Θεόδοτος και ο ευνούχος Στέφανος της Περσίας, ξεπέρασαν κάθε όριο σκληρότητας στη συλλογή φόρων, εξεγέρθηκε ο στρατός εναντίον του και ανακήρυξε αυτοκράτορα τον αξιωματικό Λεόντιο.

Ο Λεόντιος τιμώρησε τον Ιουστινιανό Β΄ με ρινοκοπία (δηλαδή ακρωτηριασμό της μύτης) και τον εξόρισε στην Κριμαία. Εκεί ο εξόριστος πρώην αυτοκράτορας παρέμεινε 10 χρόνια, στη συνέχεια όμως κατάφερε να αποδράσει και, μέσω συμμαχιών με τους Βουλγάρους και τους Χαζάρους, βρέθηκε με στρατό έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, περιμένοντας από τον λαό να ξεσηκωθεί υπέρ του. Όταν είδε ότι ο λαός δεν επιθυμούσε την επιστροφή του, αποφάσισε να δράσει με άλλα μέσα. Κατάφερε να περάσει τα τείχη μέσα από έναν αγωγό ύδρευσης να ξαναμπεί στην Κωνσταντινούπολη και μετά από κινητοποίηση των φίλων και οπαδών του ξανακέρδισε τον θρόνο από τον Τιβέριο που εντωμεταξύ είχε εκθρονίσει τον Λεόντιο. Έτσι έγινε ο μοναδικός ρινότμητος αυτοκράτορας που κατάφερε να πετύχει την ανάκτηση του θρόνου του.

Η εκδίκηση του υπήρξε τρομερή. Τιμώρησε με θάνατο τον Τιβέριο και με ακρωτηριασμό εκατοντάδες συνεργάτες και των δύο προηγούμενων αυτοκρατόρων. Αυτό όμως που προκάλεσε το λαϊκό αίσθημα ήταν η απόφασή του να χρίσει Καίσαρα τον Χαζάρο Ιβουζίρ ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που του είχε προσφέρει κατά τη διάρκεια της εξορίας του, ένα αξίωμα που ως τότε προοριζόταν μόνο για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Τελικά το 711, μετά από μια αποτυχημένη εκστρατεία έχασε και πάλι την εξουσία από τον αρμενικής καταγωγής Βαρδάνη ή Φιλιππικό, προσπάθησε να αποδράσει αλλά ο στρατηγός Ηλίας τον συνέλαβε και τον αποκεφάλισε.

Ο Ιουστιανός Β΄, στη δεύτερη αυτοκρατορική του θητεία, φορούσε μια χρυσή μύτη για να καλύψει τον ακρωτηριασμό του.

Advertisements

4 Σχόλια to “ο ρινότμητος αυτοκράτορας”

 1. Όλγα Says:

  Και ήταν από τους, λίγους, τυχερούς που γλύτωσε μόνο με μια μύτη…

  • Θωμάς Says:

   Όλγα, άκουσε κάτι περίεργο. Ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν ισχυρίζεται σε μια συνέντευξή του πως το ποσοστό των βυζαντινών αυτοκρατόρων που δολοφονήθηκαν ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο των Αμερικανών προέδρων. Το θέμα χρειάζεται διερεύνηση.
   http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/runciman_interview.html

 2. Όλγα Says:

  Αν έκανα σωστά τους υπολογισμούς βγαίνει πως: οι ΗΠΑ στα 205 χρόνια ως δημοκρατία (1789 – 1994 συνέντευξη) είχε 4 δολοφονημένους προέδρους. Το Βυζάντιο στα 1123 χρόνια ύπαρξής του (330 – 1453), θα έπρεπε, αναλογικά, να είχε 22 δολοφονημένους αυτοκράτορες. Από την άλλη βέβαια, τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο μεταξύ μιας πρόσφατης δημοκρατίας και μιας παλιάς αυτοκρατορίας.

  • Θωμάς Says:

   Τώρα με έβαλες να ψάξω κι εγώ. Πράγματι είναι 4 (χωρίς τον Ρήγκαν που σώθηκε) οι δολοφονημένοι αλλά ψάχνοντας στην αμερικάνικη wikipedia διαπίστωσα πως είναι άλλοι δύο που τραυματίστηκαν (Ρούσβελτ – Ρήγκαν) ενώ υπάρχουν και άλλες 20 αποτυχημένες απόπειρες! Πάντως η αλήθεια είναι ότι όπως σωστά έγραψες τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.

   http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_presidential_assassination_attempts_and_plots

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: