περιττά έξοδα

Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετούς μήνες, τον Ιούλιο του 1285, οι Βενετοί πρέσβεις, που είχαν έλθει για τρίτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, κατέληξαν σε συμφωνία με τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο για σύναψη συνθήκης μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας. Συγχρόνως έφτασε στη Βασιλεύουσα ένα ακόμα νέο που προκάλεσε ανακούφιση, η είδηση για τον θάνατο του Καρόλου Ανδεγαυού, βασιλιά της Νάπολης. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ένα αίσθημα ασφάλειας επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι σύμβουλοι του Ανδρόνικου τον έπεισαν να διατάξει τη διάλυση του βυζαντινού στόλου. Τα επιχειρήματά τους ήταν πάρα πολλά. Ο θάνατος του Καρόλου και η ειρήνη που τηρούσαν η Βενετία και η Γένοβα στα χωρικά ύδατα της αυτοκρατορίας καθιστούσαν περιττή την ύπαρξη του στόλου. Επίσης μετά την αποκήρυξη από τον Ανδρόνικο της πολιτικής της ένωσης των δύο εκκλησιών που ακολουθούσε ο πατέρας του, Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, το Βυζάντιο είχε επανέλθει στην ορθοδοξία, άρα η Θεία Πρόνοια θα φρόντιζε για την υπεράσπιση της αυτοκρατορίας.
Αλλά βέβαια το κύριο επιχείρημα ήταν οικονομικό. Τα έξοδα του στόλου ήταν δυσβάστακτα και με τη μετατροπή των πολεμικών πλοίων σε εμπορικά θα αυξάνονταν τα δημόσια έσοδα καθώς οι βυζαντινοί έμποροι κατέβαλλαν δασμούς τόσο για εισαγωγές όσο και για εξαγωγές εμπορευμάτων (οι Βενετοί και οι Γενοβέζοι βάσει συμφωνιών ήταν απαλλαγμένοι από τους δασμούς).

Η διάλυση του στόλου, που αποφασίστηκε το 1285, ήταν αναμφίβολα μια καταστρεπτική απόφαση και θεωρείται από τους ιστορικούς ως μια από τις κυριότερες αιτίες της παρακμής του Βυζαντίου. Η αυτοκρατορία έμεινε απροστάτευτη απέναντι στις ναυτικές δυνάμεις Βενετίας και Γένοβας, ενώ κατέστη αδύνατη η συνέχιση της απελευθέρωσης των νησιών του Αιγαίου που είχε αρχίσει ο Μιχαήλ Η΄. Ακόμα αρκετοί ναύτες του στόλου ναυτολογήθηκαν από τους πειρατές που μάστιζαν το Αιγαίο ενώ άλλοι από Βενετούς και Γενοβέζους.
Στη συνέχεια ο Ανδρόνικος έστρεψε την προσοχή του στα ανατολικά και βόρεια σύνορα διεξάγοντας χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι Γενοβέζοι ανέλαβαν να καλύπτουν τη θαλάσσια άμυνα της αυτοκρατορίας. Όταν όμως εμφανίστηκαν σοβαροί κίνδυνοι, όπως ήταν φυσικό, δεν βοήθησαν όσο έπρεπε.

ΠΗΓΗ:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Advertisements

2 Σχόλια to “περιττά έξοδα”

  1. sofia Says:

    καλησπέρα, πώς είσθε; διαβάζω παντα με ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σας και εντελώς πληροφοριακά να σας παραπέμψω σε ένα άρθρο μου για τη φτώχεια στο βυζάντιο στο academia.edu απλώς πατήστε http://uth.academia.edu/Sofiakantaraki.
    να είστε καλά!

    • Θωμάς Says:

      Σοφία, σ’ ευχαριστώ για τις ευχές όπως και για το πολύ χρήσιμο άρθρο σου και βέβαια αισθάνομαι μεγάλη τιμή που με διαβάζεις ακόμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: