ο κίνδυνος του 717

Η Τζούντιθ Χέριν αναφέρεται στη δηλωμένη επιθυμία των Αράβων να κάνουν την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της μεσογειακής τους αυτοκρατορίας:

Ηθελαν την Κωνσταντινούπολη επειδή ήταν σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης. Στην περίπτωση που τα κατάφερναν, αμφιβάλω αν κάτι θα σταματούσε την έφοδό τους προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία. Οι νίκες τους κατά των χαλιφών Ουμαγιάντ ήταν εντυπωσιακές αλλά δεν είχαν επιβάλει μουσουλμανικό έλεγχο στις νικημένες περιοχές. Για παράδειγμα, Ελληνες και Ρωμαίοι εξακολουθούσαν να ελέγχουν τους φόρους και στη Δαμασκό οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι εξασκούσαν τη λατρεία τους στην ίδια εκκλησία, του Αγίου Ιωάννη, σε άλλες ώρες. Αλλά οι Αραβες δεν κατάφεραν να περάσουν την οροσειρά του Ταύρου στη Μικρά Ασία και διάφορες επιθέσεις τους στην Κωνσταντινούπολη είχαν αποκρουστεί. Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 717-718 απέτυχε. Και το 740 οι χερσαίες δυνάμεις τους υπέστησαν μεγάλη ήττα από τους Βυζαντινούς. Αυτό προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο, την άνοδο των Αββασιδών, τη στροφή προς τη Βαγδάτη. Με λίγα λόγια, οι Βυζαντινοί έπαιξαν κρίσιμο ρόλο επειδή εξαιτίας τους οι μουσουλμάνοι έστρεψαν την προσοχή τους αλλού: στην Κεντρική Ασία και στην Απω Ανατολή».

ΤΖΟΥΝΤΙΘ ΧΕΡΙΝ, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 2/11/2008

η δεύτερη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες (717-718):

Η πολιορκία αυτή υπήρξε το αποκορύφωμα είκοσι χρόνων επιτυχών αραβικών επιδρομών επί βυζαντινών εδαφών. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 717 με την πολιορκία από ξηράς. Ο αραβικός στόλος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πολιορκία καθώς εξουδετερώθηκε από το υγρό πυρ των βυζαντινών. Ακολούθησε ένας εξαιρετικά βαρύς χειμώνας κατά τον οποίο οι Άραβες υπέφεραν από λιμό και διάφορες ασθένειες χωρίς όμως να λύσουν την πολιορκία. Την άνοιξη του 718 έφτασαν δύο νέοι αραβικοί στόλοι για να ενισχύσουν την πολιορκία αλλά και αυτοί καταστράφηκαν ολοσχερώς από το βυζαντινό ναυτικό. Ταυτόχρονα μια αραβική στρατιά καταστράφηκε σε ενέδρα στη Βιθυνία ενώ οι Βούλγαροι εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των Αράβων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία στις 15 Αυγούστου του 718.
Μετά την αποτυχία αυτή οι Άραβες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για πάντα τον στόχο της κατάκτησης του βυζαντινού κράτους. Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης ανέκοψε την ισλαμική επέκταση προς την Ευρώπη, γι’ αυτό και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μάχες στην παγκόσμια ιστορία.

Οι προετοιμασίες των Αράβων για την επίθεσή τους εναντίον του Βυζαντίου συνέπεσαν με μια περίοδο αναρχίας στο Βυζάντιο καθώς μετά την πρώτη ανατροπή του Ιουστιανιανού Β΄ (του ρινότμητου) συνέβησαν μέσα σε είκοσι χρόνια επτά αιματηρές αλλαγές εξουσίας. Ο αυτοκράτορας που θεωρείται ότι προετοίμασε καλύτερα την Κωνσταντινούπολη για την επερχόμενη αραβική επίθεση είναι ο Αναστάσιος Β΄ (713-715), ο οποίος έστειλε πρεσβεία στη Δαμασκό για να ζητήσει ειρήνη, στην πραγματικότητα όμως για να κατασκοπεύσει τις προετοιμασίες των Αράβων. Ταυτόχρονα άρχισε να προετοιμάζει την πόλη για πολιορκία. Επιδιόρθωσε τα τείχη, τα εξόπλισε με καταπέλτες, έφερε εφόδια στην Πόλη, ενώ σύμφωνα με διαταγή του όσοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να αποθηκεύσουν εφόδια για τρία χρόνια ήταν υποχρεωμένοι να φύγουν. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας αυτοκράτορας ήταν ο Λέων Γ΄ ο οποίος έδειξε μεγάλες ικανότητες και τελικά με τις ενέργειές του σώθηκε η Κωνσταντινούπολη.

Οι περισσότεροι ιστορικοί αποδίδουν τεράστια σημασία στη νίκη των Βυζαντινών εναντίον των Αράβων καθώς από τότε οι Άραβες δεν μπόρεσαν ποτέ ξανά να απειλήσουν την Κωνσταντινούπολη.

ΠΗΓΕΣ

Βικιπαίδεια: Δεύτερη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: