μια απόπειρα δολοφονίας

Εκείνο το βράδυ, (Τρίτη, 6 Ιουνίου του 1933) ο Βενιζέλος με τη γυναίκα του δείπνησαν στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα.

Μας διηγήθηκε παλιές ιστορίες της Κρήτης, και πάντα άναβαν τα φωτεινά, γαλανά του μάτια σα μιλούσε για το νησί του. Στις δέκα έβγαλε το ρολόι του. «Ελενάκι, ώρα!» είπε της γυναίκας του. Το ξέραμε όλοι πως πλαγιάζει νωρίς και κανένας δεν έκανε να τον κρατήσει.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ

Φεύγοντας από το σπίτι των Δέλτα, ο Βενιζέλος με τη γυναίκα του μπήκαν στο αυτοκίνητό τους ενώ οι άνδρες της συνοδείας του τον ακολούθησαν με ένα μικρό Φορντ. Όταν έφτασαν στην τοποθεσία Παράδεισος, επί της Λεωφόρου Κηφισίας, μια Κάντιλακ με σβησμένα φώτα έκλεισε τον δρόμο του αυτοκινήτου της συνοδείας του. Αμέσως ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και ο σωματοφύλακας Μαρκάκης, που επέβαινε στο Φορντ, κτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι. Στη συνέχεια οι δολοφόνοι σημάδεψαν το αυτοκίνητο του Βενιζέλου και άρχισαν να πυροβολούν. Ο Βενιζέλος, μόλις κατάλαβε πως πρόκειται για δολοφονική απόπειρα, τράβηξε τη γυναίκα του κάτω, γλίστρησε κι εκείνος πλάι της και φώναξε στον οδηγό του: «Μη στέκεσαι! Τρέχα! Βάλε όλη την ταχύτητα!» Ο οδηγός, αν και είχε φάει έξι σφαίρες στο μπράτσο, πάτησε τέρμα το γκάζι και ξεκίνησε αμέσως τρέχοντας δαιμονισμένα για 8 χιλιόμετρα με την Κάντιλακ από πίσω να τους ακολουθεί και τους δολοφόνους να πυροβολούν ασταμάτητα. Το αυτοκίνητο του Βενιζέλου -μάρκας Πακάρ- ήταν από τα πιο γρήγορα της εποχής, με τελική ταχύτητα που έφτανε τα 120 χιλιόμετρα, γι’ αυτό στάθηκε αδύνατο να τους προλάβει η Κάντιλακ των δολοφόνων.

car

Το αυτοκίνητο του Βενιζέλου μετά τη δολοφονική απόπειρα του 1933
η φωτογραφία είναι από άρθρο της Καθημερινής

Ένα χαλάζι από σφαίρες έμοιαζε να πέφτει απ’ όλες τις πλευρές. Η φρικτή αυτή καταδίωξη μέσα στη νύχτα κράτησε καμιά εικοσαριά λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων θα νόμιζε κανείς ότι ολόκληρη συστοιχία από πυροβόλα μας είχε βάλει για στόχο. Τα τζάμια θρυμματίστηκαν και μας σκέπασαν με σωρούς από γυαλιά. Χάσαμε ένα λάστιχο που βρέθηκε αργότερα ξεσκισμένο σαν μανιασμένο κεφάλι. Παρ’ όλο που είχε τραυματιστεί στο μπράτσο, ο οδηγός μας ανέπτυξε ταχύτητα. Ο δρόμος ευτυχώς ήταν ίσιος. Μερικές σφαίρες με βρήκαν στον αριστερό γοφό και κάτω από την καρδιά. Βρέθηκαν και μέσα στο παλτό μου. Έπρεπε να πάμε το γρηγορότερο στο νοσοκομείο. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο οδηγός, αποφεύγοντας τον Ερυθρό Σταυρό επειδή το κακόμοιρο αυτοκίνητό μας, που έμοιαζε και εκινείτο σαν πληγωμένο ζώο, δεν ήταν σε θέση να πάρει τις πολλές στροφές του δρόμου που οδηγούσε ως εκεί! Η απόφασή του να μας οδηγήσει στον Ευαγγελισμό ήταν πιο καίρια απ’ ό,τι κι ο ίδιος θα μπορούσε να υποψιαστεί, γιατί από φόβο μην ξεφύγουμε, μια άλλη ομάδα πληρωμένων δολοφόνων μας περίμενε κοντά στον Ερυθρό Σταυρό για να μας δώσει την χαριστική βολή.
ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Μέσα στο αυτοκίνητο ρωτούσε η Έλενα τον άντρα της:
-Είσαι πληγωμένος;
-Όχι, της αποκρίθηκε, εσύ;
-Με πήρε μια σφαίρα.
-Μαζέψου όσο μπορείς πιο χαμηλά, της έλεγε ο Βενιζέλος σφίγγοντας το κεφάλι της ανάμεσα στα πόδια του, ακούγοντας τους πυροβολισμούς που εξακολουθούσαν αδιάκοπα, στο κυνήγημα αυτό το δαιμονισμένο.
Ψύχραιμα έλεγε κάθε λίγο η Έλενα:
-Με πήρε άλλη μια σφαίρα… Και άλλη μια… Και ακόμα μια…

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ

Η απόπειρα του 1933 Το αυτοκίνητο μετά την απόπειρα

Στο αυτοκίνητο του Βενιζέλου επέβαινε ένας ακόμα σωματοφύλακας, ο οποίος όμως -αφελώς- μετά τους πρώτους πυροβολισμούς βγήκε από το αυτοκίνητο να δει τι συμβαίνει και δέχτηκε αμέσως τα πυρά των δολοφόνων (τραυματίστηκε, όχι θανάσιμα, βγαίνοντας έτσι εκτός μάχης). Η ενέργεια αυτή του σωματοφύλακα να σταματήσει το αυτοκίνητο του Βενιζέλου για να βγει έξω ίσως να έσωσε τη ζωή του Βενιζέλου, καθώς σταμάτησε και η Κάντιλακ των δολοφόνων, χάνοντας έτσι τη φόρα της, χωρίς στη συνέχεια να καταφέρει να φτάσει το αυτοκίνητο του Βενιζέλου.
(η φωτογραφία είναι από το http://history-pages.blogspot.gr/2012/05/1864-1936.html)

Η ανάκριση για τη δολοφονική απόπειρα ανατέθηκε στον πρωτοδίκη Τζωρτζάκη, ο οποίος πολύ σύντομα κατόρθωσε να την διαλευκάνει. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ο διοικητής της Γενικής Ασφαλείας Ι. Πολυχρονόπουλος, ενώ καταζητούνταν και ο διαβόητος λήσταρχος Καραθανάσης. Η εμπλοκή του Πολυχρονόπουλου προκάλεσε -όπως ήταν φυσικό- τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα, αφού άφηνε σαφείς υπόνοιες για ανάμειξη και πολιτικών προσώπων. Δύο υπουργοί Εσωτερικών υποχρεώθηκαν διαδοχικά σε παραίτηση, ενώ όταν τα στοιχεία της ανάκρισης άγγιξαν τον βουλευτή Οιτύλου Π. Μαυρομιχάλη αλλά και τον πρώην υπουργό Ι. Ράλλη, η υπόθεση αιφνιδιαστικά αφαιρέθηκε από τον Τζωρτζάκη. Οι τραγελαφικές συνιστώσες της σκοτεινής αυτής υπόθεσης συνεχίσθηκαν τον Οκτώβριο του 1934, όταν άνδρες που πρόσκεινταν στον Βενιζέλο συνέλαβαν τον Καραθανάση και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία. Η συγκεκριμένη -απαξιωτική για την επίσημη αστυνομία- εξέλιξη οδήγησε στην παραίτηση και του τρίτου διαδοχικά υπουργού Εσωτερικών, του Δ. Γιαννόπουλου. Το τελειωτικό χτύπημα στη διαδικασία πλήρους εξιχνίασης και απονομής δικαιοσύνης δόθηκε με αφορμή το αποτυχημένο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, το οποίο οδήγησε αρχικά στην αναβολή της δίκης, ακολούθως στην παραπομπή της στις νομικές καλένδες και ουσιαστικά στον «εξαγνισμό» των κινηματιών.

από άρθρο του Ι. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ στην Καθημερινή

Ο Γεώργιος Μόδης, προσωπικός φίλος και παλαιός βουλευτής του Βενιζέλου, τον επισκέφθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την απόπειρα στο σπίτι του. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μόδη, ο Βενιζέλος στράφηκε προς το μέρος του και του είπε: «Το φαντάσθηκες;! Μας κυνήγησαν πολλήν ώραν με τουφεκιές… με ομοβροντίες. Σαν να ήμουν θηρίο της ζούγκλας. Ως εκ θαύματος σωθήκαμε». Ο Μόδης με τη σειρά του διηγήθηκε στον Βενιζέλο τα όσα του είχε μεταφέρει μια γνωστή του κυρία, σύζυγος καθηγητού Πανεπιστημίου, την οποία είχε τυχαία συναντήσει: «Φοβερό… τρομερό… απαίσιο. Και να μην επιτύχη τουλάχιστον!». Στα αυθόρμητα αυτά λόγια συμπυκνώνονταν το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής.

Ι. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Καθημερινή

πηγές:

http://www.sansimera.gr/articles/149

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_14/02/2010_451467

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ

ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: