οι φλύαρες ειρήνες

Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών (Ιούλιος 1920) παραχωρούνταν στην Ελλάδα τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος καθώς και η Θράκη από την οποία η Βουλγαρία παραιτούνταν οριστικά από κάθε δικαίωμά της σε αυτήν. Η περιοχή της Σμύρνης παρέμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. 

800px-Treaty_sevres_otoman_de.svg

Τα εδάφη που έχασε η Οθωμανική αυτοκρατορία με τη Συνθήκη των Σεβρών
(από τη Βικιπαίδεια)

Για τα γεγονότα που επακολούθησαν τη Συνθήκη των Σεβρών (απόπειρα δολοφονίας Βενιζέλου, εκλογές του 1920 και ήττα του κόμματος των Φιλελευθέρων) ας δούμε και μια διαφορετική οπτική, αυτή του Κώστα Βάρναλη όπως διατυπώνεται στο βιβλίο του «Φιλολογικά Απομνημονεύματα».

Η συνθήκη των Βερσαλιών, αφού μας έσκασε με το ατέλειωτο τρενάρισμα των συζητήσεών της και με τα 600 άρθρα της, υπογράφτηκε επιτέλους το καλοκαίρι (Ιούνιος) του 1919, που όλα είναι ωραία και «εορτάζει η φύσις». Κι η μια κατόπι στην άλλη υπογραφήκανε κι οι συνθήκες του Αγίου Γερμανού, του Τριανόν, του Νειγί και των Σεβρών.

Ο Βενιζέλος, πολύ ευχαριστημένος, έσφιξε κάτου από την αμασκάλη του ένα σωρό φλύαρες… ειρήνες και μαζί μ’ αυτές τον πελώριο χάρτη των πέντε θαλασσών και κατέβηκε στη Gare de Lyon να πάρει το τρένο για την Ελλάδα. Βιαζότανε ν’ απλώσει καινούρια φράγματα καπνού μπροστά στα μάτια των Ελλήνων ψηφοφόρων: να τους κρύψει, πως μέσα στα στρατσόχαρτα, που έφερνε, δεν υπήρχε καμιά περιστερά της ειρήνης, μα το φυτίλι του πολέμου αναμμένο: η συνέχεια της μικρασιατικής εκστρατείας κι η καταστροφή.

Ενώ λοιπόν ο Βενιζέλος πήγαινε να πάρει το τρένο, τον υποδεχτήκανε οι σφαίρες του Κυριάκη και του Τσερέπη. Για την πατρίδα! Δηλαδή για το ίδιο ιδανικό, που είχε ο Βενιζέλος και που δόξασε κι αυτόνε και το στρατό, που σκοτωνότανε στα διάφορα μέτωπα.
Όταν μάθαμε το χαμπέρι στο καφενείο της Ροτόντας, ένιωσα κάτι να σκοτείνιασε ολόγυρά μας. Θα έχουμε αντεκδικήσεις. Το λιγερό σώμα του Δραγούμη έπεφτε την άλλη μέρα στην οδό Κηφισιάς.

Ο Βενιζέλος πληγώθηκε λαφρά στο χέρι, έμεινε λίγες μέρες στο νοσοκομείο κι ύστερα κατέβηκε στην Αθήνα. Οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι των κοινοτήτων κι ο λαός της Ελλάδας τότε στεφανώσανε με χρυσό στεφάνι μέσα στο Στάδιο για όσα έπραξε για την πατρίδα. Αποθέωση αυθόρμητη! Μετά ένα μήνα ο ίδιος ο λαός, και πάλι αυθόρμητα, τόνε μαύριζε αλύπητα στις εκλογές. Κι ο Βενιζέλος έβγαλε το χρυσό στεφάνι, φόρεσε το ακάνθινο του μαρτυρίου κι έφυγε καταλυπημένος για την ξενιτιά.
Τυχερός άνθρωπος! Γλύτωσε από τον μπελά της μικρασιατικής εκστρατείας. Κι άφησε τους εχθρούς του να βγάλουνε τα μάτια τους και  να πληρώσουν κι αυτοί κι ο λαός τα σπασμένα του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού.

Άμα έπεσε ο Βενιζέλος κι ήρθε στα πράματα το λαϊκό κόμμα, ξύπνησε σ’ όλη τη χώρα ο φανατισμός κι η μεσαιωνική αντίδραση. Εκείνο το ψεύτικο λούστρο ενός επιφανειακού συγχρονισμού, που έδινε ο Βενιζέλος στην πάντα καθυστερημένη ελληνική πραγματικότητα, ήρθε το λαϊκό κόμμα να το ξύσει κι αυτό. (Αργότερα ο Βενιζέλος με το βάρβαρο ιδιώνυμό του θα πάει πολύ πιο πίσω από τους λαϊκούς. Οι αρχές των κομμάτων προσαρμόζονται πάντα με την εξέλιξη του καθεστώτος).
Απ’ άκρη σ’ άκρη υψώνεται η κραυγή: «Έρχεται!…». Και ήρθε (ο Κωνσταντίνος). Και «Κάτου η αντεθνική παιδεία!…». Και διώχτηκε από τα δημοτικά σχολεία η γλώσσα του λαού.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ»
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Advertisements

2 Σχόλια to “οι φλύαρες ειρήνες”

  1. atheofobos Says:

    Εάν δει κανείς στον χάρτη το μοιρασμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας καταλαβαίνει πως αυτή έγινε με την τότε λογική της αποικιοκρατίας των μεγάλων δυνάμεων.
    Το πρόβλημα όμως της Ελλάδας ήταν ‘ότι δεν είχε την δυνατότητα να διατηρεί αποικιοκρατικό στρατό, όπως οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά επίσης και η μεγάλη αναλογία τουρκικού πληθυσμού στα παραχωρούμενα εδάφη.
    Ο Βενιζέλος βασίστηκε στο ότι η Αγγλία θα βοηθούσε την Ελλάδα και παρέβλεψε πως τόσο η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα συμφέροντα τους όπως επίσης το ίδιο μπορεί να συμβεί και εδώ, όπως και τελικά έγινε.

  2. ritsmas Says:

    Reblogged this on Πρόσωπα – Ρίτσα Μασούρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: