1912 (II) προσδοκίες

Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο του 1912 χωρίς προηγουμένως να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της περί της διανομής των εδαφών σε περίπτωση νίκης. Αυτό ήταν μια ηθελημένη επιλογή του Βενιζέλου καθώς οι Βούλγαροι έθεταν ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία την αυτονόμηση της Μακεδονίας και της Θράκης. Η επιλογή αυτή λειτούργησε τελικά υπέρ μας διότι ο Βενιζέλος -στις παραμονές του πολέμου- ήταν σχετικά μετριόφρων ως προς τις ελληνικές επιδιώξεις και εμφανιζόταν πρόθυμος για παραχωρήσεις προς τους βαλκάνιους συμμάχους μας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Άγγλου πρέσβη στην Αθήνα, Φράνσις Έλιοτ,  αρχικά οι προσδοκίες του Βενιζέλου επικεντρώνονταν στη Θεσσαλονίκη και το νότιο τμήμα της Μακεδονίας.  Αυτό βέβαια πριν από τις εντυπωσιακές επιτυχίες του ελληνικού στρατού στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο για τις οποίες και ο ίδιος ο Βενιζέλος ομολογούσε -σύμφωνα πάλι με τη μαρτυρία του Φράνσις Έλιοτ- πως «ουδείς είχε καν ονειρευθεί».

Constantine_at_warΚωνσταντίνος και Βενιζέλος συνομιλούν λίγο πριν τη λήξη των εχθροπραξιών.
(πηγή: Βικιπαίδεια)

Ενδεικτικό για το εύρος των προσδοκιών του Βενιζέλου αποτελεί και το παρακάτω απόσπασμα από το ημερολόγιο του Ι. Μεταξά (αναφέρεται σε μια συνάντησή του με τον Βενιζέλο στις 29 Απριλίου του 1912): «Ωμιλήσαμε κατόπιν διά την εξέλιξιν του τουρκικού ζητήματος. Φρονεί ότι οι Τούρκοι δεν θα μείνουν πολύ εις την Ευρώπην. Φαντάζεται ότι η εξέλιξις αύτη θα λάβη περίπου την εξής μορφήν: Θα μοιράσωμεν την Μακεδονίαν μετά των Βουλγάρων, ημείς μεν κρατούντες την Θεσσαλονίκην μετά της Χαλκιδικής, αυτοί δε κατερχόμενοι διά Σερρών προς το Αιγαίον και μέχρι Δεδεαγάτς (…) Έπειτα έρχεται η σειρά της Ηπείρου δι’ ημάς. Έπειτα η της Θράκης. Ταύτην θα καταλάβουν οι Βούλγαροι μέχρι και της Κωνσταντινουπόλεως. Και είναι δίκαιον, είπεν, εις απάντησιν εκπλήξεώς μου, διότι είναι απολύτως αδύνατον να τηρήσωμεν συνέχειαν Μακεδονίας και Θράκης».

Είναι αλήθεια πως τον καιρό εκείνο ο Βενιζέλος πίστευε πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να διατηρήσει συνοριακή γραμμή από την Αδριατική μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία με τη Συνθήκη των Σεβρών, άλλαξε γνώμη.

Πάντως ούτε ο Μεταξάς είχε υψηλότερες προσδοκίες, αφού δεν πίστευε καν πως θα γίνει πόλεμος. Τον Σεπτέμβριο του 1912 σε γράμμα προς τη σύζυγό του γράφει: «Όταν θα λάβης το γράμμα μου θα είμεθα υπό τα όπλα. Έχω όμως την πεποίθησιν ότι η επέμβασις των Δυνάμεων θα αποσοβήση τον πόλεμον».

Η άποψη πως οι Μεγάλες Δυνάμεις θα απέτρεπαν τον πόλεμο ήταν αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα. Την ασπαζόταν και ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ που δεν μπορούσε να ξεχάσει τη θλιβερή ανάμνηση του 1897. Πείστηκε όμως γρήγορα από τον Βενιζέλο και έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Πηγή:

ΣΠ. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ceb2ceb1cebbcebaceb1cebdceb9cebacebfceaf_cf80cf8ccebbceb5cebccebfceb9_pic022

Ο Βενιζέλος προσέρχεται στη Βουλή για να αναγγείλει την κήρυξη του πολέμου.
(η φωτογραφία είναι από το Macedonian Ancestry)

Οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι δεν είχαν ανάγκη μόνο τους 120.000 μάχιμους στρατιώτες που τους πρόσφερε ο Βενιζέλος αλλά κυρίως τον ελληνικό στόλο. Κανείς από τους συμμάχους μας δεν είχε αξιόμαχο στόλο και τα παράλια της Τουρκίας έπρεπε πάση θυσία να αποκοπούν -όπως και έγινε- ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο πόλεμος στη στεριά.

Advertisements

2 Σχόλια to “1912 (II) προσδοκίες”

 1. atheofobos Says:

  Οι απόψεις αυτές για την Μακεδονία βασίζονταν στο ότι όντας αυτή μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν από πλευράς πληθυσμών ένας αχταρμάς.
  Γι` αυτό και στην Ευρώπη ονομάζουν την φρουτοσαλάτα ως macedonian salad fruit.
  Στην Θεσσαλονίκη το 40% του πληθυσμού ήσαν Εβραίοι και οι Έλληνες ήσαν τρίτοι μετά τους Τούρκους.
  Το ότι την πήραμε οφείλεται στην επιμονή του Βενιζέλου γιατί στο τσακ προλάβαμε τους Βουλγαρους.

  • Θωμάς Says:

   Μου θύμισες το ανέκδοτο που διασώζει ο Μαρκεζίνης στην Ιστορία του για τον Ραγκαβή που συμμετέχοντας ως διπλωμάτης στο συνέδριο του Βερολίνου ζήτησε σε ένα γεύμα του «beaucoup de Macedoine» και «a slice of Turkey».
   Για την επιμονή του Βενιζέλου αναφέρομαι στην επόμενη ανάρτησή μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: