φως

Αφιερωμένη στο φως θα είναι η σειρά των αναρτήσεων που ξεκινάμε σήμερα και η οποία, αρχικά, σχεδιάστηκε για σχολική χρήση, αλλά στην πορεία φάνηκε ότι θα μπορούσε να ενδιαφέρει και αρκετούς από τους αναγνώστες του μπλοκ.

 

upl54622fc530cb9

Στον πίνακα «Αγόρι που ανάβει ένα κερί», το φως, ενώ βγαίνει από μια μικρή εστία, καταφέρνει να πλημμυρίσει το πρόσωπο και το σώμα του αγοριού.

Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο ζωγράφος του πίνακα, ο Ελ Γκρέκο, συνήθιζε να κλείνει τις κουρτίνες στο εργαστήριό του γιατί το φως του ήλιου του χαλούσε το εσωτερικό φως της έμπνευσής του.

Αυτό το άπλετο φως, που με τόση δεξιοτεχνία απεικονίζεται στον παραπάνω πίνακα, υπάρχει παντού, σε όλη τη Γη. Όμως συμβαίνει κάτι περίεργο με το φως. Δε βλέπουμε το ίδιο αλλά τα αντικείμενα που αυτό φωτίζει, την κίνησή τους ή τα χρώματα.

Image10

http://www.clab.edc.uoc.gr/2dreth/arthra/diastima.html

Αν βρεθούμε στο διάστημα έστω και αν ο ήλιος είναι πίσω μας θα τα βλέπουμε όλα μαύρα γιατί το φως, που διαδίδεται ευθύγραμμα, δε θα συναντήσει γύρω μας σώματα ύλης στα οποία θα μπορούσε να ανακλαστεί και στη συνέχεια να πέσει στα μάτια μας.

Βλέπουμε τον ουρανό γαλάζιο αλλά έχουμε σκεφτεί πως το φως του ήλιου ταξίδεψε 8 περίπου λεπτά σε ένα σκοτεινό σύμπαν για να φτάσει στη γη και να φωτίσει τον ουρανό της;

blue_sky
http://genius.com/

Γιατί όμως βλέπουμε τον ουρανό γαλάζιο; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Το φως του ήλιου αποτελείται από όλα τα χρώματα του φάσματος. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα αν αφήσουμε το φως να περάσει μέσα από ένα πρίσμα.

prism
http://www.astrovox.gr/bluesky.html

Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετικό μήκος κύματος. Από όλα τα χρώματα του φάσματος ειδικά το μπλε χρώμα έχει την ιδιότητα να σκεδάζει (διασκορπίζεται) όταν συναντάει στην ατμόσφαιρα τα μόρια του αζώτου και του οξυγόνου. Γι’ αυτό την ημέρα ο ουρανός φαίνεται μπλε.

Στο ηλιοβασίλεμα όμως ο ουρανός όπως και ο ήλιος κοκκινίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα και η μπλε ακτινοβολία διανύει μεγαλύτερη απόσταση μέσα στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να διασκορπίζεται τριγύρω αρκετά. Έτσι φτάνει στα μάτια μας λιγότερο μπλε φως αφήνοντας το κόκκινο, που δεν διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα, να κάνει αισθητή την παρουσία του.

48951-rays

tinanantsou.wordpress.com/

Στο φεγγάρι όμως που δεν υπάρχει ατμόσφαιρα δε γίνεται η σκέδαση του ηλιακού φωτός όπως στη Γη. Έτσι ο ουρανός εκεί είναι μαύρος.

1931f-earth-rising

tinanantsou.wordpress.com/

Ο Γιώργος Γραμματικάκης στην «Αυτοβιογραφία του Φωτός» γράφει:

Το φως δεν γερνά, το φως δεν έχει ηλικία. Είναι η μοναδική οντότητα στη φύση που δεν σημαδεύεται από το πέρασμα του χρόνου, που δεν ζει υπό την απειλή του. Ένα έξοχο κρητικό τετράστιχο έχει συλλάβει την ίδια αλήθεια:

Όσο παλιώνουν οι καιροί
κι όσο περνούν οι χρόνοι,
παλιώνει ο λύχνος, μα ποτέ
το φως του δεν παλιώνει.

Το φως ποτέ δεν παλιώνει, ενώ τα όσα περιβάλλει και φωτίζει, αστέρια και πλανήτες, άνθρωποι και μηχανές, υφίστανται την αναπότρεπτη φθορά του χρόνου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ: «ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ»
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΗΓΕΣ

https://physics4u.wordpress.com/2009/10/18

http://physicsgg.me/2013/10/21/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ «Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ»
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

JOHN BARROW «Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ»
Εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟ

http://www.clab.edc.uoc.gr/physics/light/light_41.htm

https://tinanantsou.wordpress.com/

http://www.astrovox.gr/bluesky.html

 


Πώς μετράμε την απόσταση Γης Σελήνης; Χιουμοριστικό απόσπασμα από τη σειρά THE BIG BANG THEORY.
Πράγματι η αποστολή Απόλλων 11 τοποθέτησε ανακλαστήρες στη Σελήνη. Οι επιστήμονες στέλνουν ακτίνες λέιζερ, οι οποίες ανακλώνται και επιστρέφουν στη Γη. Από τον χρόνο που κάνουν οι ακτίνες να επιστρέψουν υπολογίσαμε με μεγάλη ακρίβεια την απόσταση Γης Σελήνης.
Περισσότερα στο http://physicsgg.me/2013/10/25/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: