αόρατο φως

Claude_Monet,_Impression,_soleil_levant,_1872

Κλοντ Μονέ: «Εντύπωση (impression) ανατέλλοντος ηλίου» (Βικιπαίδεια)

Ο πίνακας που έδωσε το όνομά του σε ένα ολόκληρο κίνημα της ζωγραφικής, τον ιμπρεσιονισμό. Ο Μονέ χρησιμοποιεί ζωηρά χρώματα για να αποδώσει το παιχνίδισμα του φωτός βάζοντας τις λεπτομέρειες της αναπαράστασης σε δεύτερη μοίρα. Οι κριτικοί και το κοινό δεν υποδέχτηκαν με καλό μάτι αυτό τον πίνακα.

Γιατί η κλίμακα του ορατού φάσματος είναι τόσο μικρή σε σύγκριση με εκείνη των άλλων περιοχών του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος; Μια πρώτη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι ότι τα διάφορα είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δεν μπορούν να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα της Γης. Για παράδειγμα η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται από το όζον ενώ το μεγαλύτερο μέρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας απορροφάται από τους υδρατμούς και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.

ozon00

Η τρύπα του όζοντος, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει αρχίσει να μειώνεται.
http://learn-era.gr

Άρα δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι το μάτι μας έχει έχει ευαισθησία μόνο σε αυτό το μικρό «παράθυρο» του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Προφανώς τα μάτια μας εξελίχτηκαν μέσα σε διάστημα εκατομμυρίων ετών ώστε να χρησιμοποιούν από την ακτινοβολία του Ήλιου εκείνη που φτάνει άφθονη στη Γη.

Αλλά και αν ακόμη για κάποιο λόγο τα μάτια μας μπορούσαν να ευαισθητοποιηθούν μόνο από την υπέρυθρη ακτινοβολία αυτό δε θα ήταν χρήσιμο διότι η υπέρυθρη ακτινοβολία δεν μπορεί να διαπεράσει καλά την ατμόσφαιρα της Γης και έτσι θα φώτιζε ασθενικά τα διάφορα αντικείμενα της Γης.

tsene_infrared_small

http://www.tsene.com

Τα υπέρυθρα γήινα τηλεσκόπια έχουν περιορισμένες δυνατότητες γιατί μεγάλο μέρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας απορροφάται από τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να ξεπεραστεί τοποθετώντας τηλεσκόπια σε υψηλότερα υψόμετρα ή με τα διαστημικά τηλεσκόπια.

τηλεσκόπιο-Spitzerhttp://www.ehealthcyprus.com
Το διαστημικό υπέρυθρο τηλεσκόπιο SPITZER, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2003 μας έχει δώσει αμέτρητες πληροφορίες για το σύμπαν καθώς «βλέπει» την υπέρυθρη ακτινοβολία που διαπερνά την διαστρική σκόνη και αποκαλύπτει μακρινά, ψυχρά και σκονισμένα αντικείμενα.

.

15986682_pia07899.limghandler
Ο Γαλαξίας Messier 104, ένα γιγάντιο κοσμικό «σομπρέρο» όπως τον φωτογράφισε το υπέρυθρο μάτι του SPITZER.

.

Αν τα μάτια μας ήταν ευαίσθητα μόνο στην υπεριώδη ακτινοβολία ή στις ακτίνες χ αυτό θα μας ήταν άχρηστο διότι αυτές οι ακτινοβολίες δε φτάνουν στη Γη.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη ερώτημα. Γιατί τα μάτια μας να μην είναι ευαίσθητα στα ραδιοκύματα που η ατμόσφαιρα τα επιτρέπει να εισέρχονται και να εξέρχονται; Γιατί δηλαδή να μη «βλέπουμε» με ραδιοκύματα;

Εδώ η απάντηση είναι ότι ο Ήλιος λόγω της υψηλής του θερμοκρασίας δεν εκπέμπει έντονα στα ραδιοκύματα. Αν όμως έφτανε στη Γη -επί μονίμου βάσεως- μια ισχυρή ραδιοακτινοβολία τότε θα υπήρχε η πιθανότητα οι άνθρωποι -ή άλλα όντα- να μάθουμε να να ανιχνεύουμε τα ραδιοκύματα που ανακλώνται πάνω σε αντικείμενα αλλά και τότε θα σχηματιζόταν μόνο ένα θολό είδωλο των αντικειμένων γιατί για να δούμε λεπτομέρειες χρειαζόμαστε ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος.

325px-Parkes.arp.750pix
Το ραδιοτηλεσκόπιο στο αστεροσκοπείο Παρκς της Αυστραλίας.

.

antenna

https://physics4u.wordpress.com/2011/10/05/%CE%AF-%CE%AF-alma-delta/
Οι συγκρουόμενοι Γαλαξίες – κεραίες (antennae) όπως τους κατέγραψε το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο Άλμα που βρίσκεται σε οροπέδιο της Χιλής. Οι δύο αυτοί Γαλαξίες βρίσκονται σε απόσταση 62 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ανάμεσα στους Γαλαξίες έχει σχηματιστεί μια γέφυρα «υλικού», συμπιεσμένων αερίων και νεογέννητων λαμπρών άστρων.

.

antennae_galaxies

https://physics4u.wordpress.com/2011/04/10/%CE%AF-%CE%AF-3/
Το ίδιο ζευγάρι Γαλαξιών όπως τους απαθανάτισε το τηλεσκόπιο Hubble. Οι δύο αυτοί σπειροειδείς Γαλαξίες άρχισαν να αλληλεπιδρούν 200 με 300 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα περισσότερα φωτεινά αντικείμενα της εικόνας είναι μικρά σμήνη που περιέχουν δεκάδες χιλιάδες άστρα. Το πορτοκαλί χρώμα αριστερά και δεξιά του κέντρου της εικόνας αντιστοιχεί στους πυρήνες των αρχικών Γαλαξιών που αποτελούνται κυρίως από παλιά άστρα. Οι επιστήμονες θεωρούν πως μια παρόμοια εικόνα θα προκύψει από την επερχόμενη σύγκρουση του δικού μας Γαλαξία με τον Γαλαξία της Ανδρομέδας που θα συμβεί σε αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ποιητές λένε πως η επιστήμη αφαιρεί την ομορφιά των αστέρων -(τους θεωρεί) απλώς και μόνο συσσωματώματα ατόμων. Τίποτε δεν είναι «απλώς και μόνο». Μπορώ κι εγώ να δω τα αστέρια μια ήρεμη νύχτα και να τα αισθανθώ. Αλλά βλέπω λιγότερα ή περισσότερα; Οι απέραντοι ουρανοί ξετυλίγουν τη φαντασία μου -αφιερωμένο σ’ αυτή την πανδαισία, το ανίσχυρο μάτι μου συλλαμβάνει φως ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών φωτός… Ή βλέπω τους αστέρες με το μεγάλο μάτι του Πάλομαρ και διαπιστώνω πως απομακρύνονται από ένα κοινό σημείο εκκίνησης όπου ίσως κάποτε βρίσκονταν συγκεντρωμένοι όλοι. Ποια είναι η δομή ή η βαθύτερη ουσία ή το αίτιο; Δε νομίζω πως θα μείωνε το μυστήριο η ελάχιστη γνώση που διαθέτουμε γι’ αυτό. Γιατί η αλήθεια είναι πιο θαυμαστή από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ένας καλλιτέχνης του παρελθόντος! Γιατί οι σημερινοί ποιητές δε μιλούν γι’ αυτό;

από το βιβλίο των Tony Hey, Patrick Walters «ΤΟ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ»
Εκδόσεις ΤΡΟΧΑΛΙΑ

ΠΗΓΕΣ

G. FIELD, E. CHAISSON «ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

T. HEY, P. WALTERS «ΤΟ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ»
Εκδόσεις ΤΡΟΧΑΛΙΑ

http://learn-era.gr

http://www.tsene.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: