φώτα

 

4092032151_a6a3504df2_mhttps://www.flickr.com/photos
400.000 π.Χ.: Με τη χρήση των δαυλών η φωτιά -και το φως- εισέρχεται στις σπηλιές των Χόμο Ερέκτους.

418_lampgdhttp://www.occpaleo.com/primitivetechnology.html
Αντίγραφο λάμπας που βρέθηκε στο σπήλαιο Λασκό της Γαλλίας. Τα ευρήματα στο συγκεκριμένο σπήλαιο χρονολογούνται στο 17.000 π.Χ. Οι πρώτες πρωτόγονες λάμπες χρησιμοποιούσαν ως καύσιμη ύλη ζωικό ή φυτικό λάδι.

142.w.600

http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p98.html

Πήλινα και πέτρινα λυχνάρια ήταν γνωστά στην αρχαιότητα από τη Μινωική και τη Μυκηναϊκή εποχή. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν αρκετά και στην κλασική εποχή. Μάλιστα η Αθήνα υπήρξε παραγωγικό και εξαγωγικό κέντρο των λυχναριών.

proelek_01_2

http://maradclub.blogspot.gr/2012/06/blog-post_22.html
Η πορεία που ακολούθησε το φως από την Τροία ως τις Μυκήνες για να μεταφέρει -με τη βοήθεια φρυκτωριών- το μήνυμα της νίκης των Ελλήνων. Ο Αισχύλος στο έργο του «Αγαμέμνων» αναφέρει τη συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ επικοινωνία με φρυκτωρίες καταγράφουν και άλλοι συγγραφείς όπως ο Αριστοφάνης, ο Ευριπίδης και ο Θουκυδίδης


Από την ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»

http://www.mts.net/~william5/history/hol.htm

220px-Alhazen,_the_Persian

https://en.wikipedia.org/wiki/Alhazen
Ο Άραβας Αλχάζεν (10ος αι. μ.Χ.) διατύπωσε πρώτος την άποψη ότι το φως, όταν μετακινείται μεταξύ δύο μέσων, επιλέγει όχι τον δρόμο με το μικρότερο μήκος αλλά τον χρονικά πιο σύντομο. Επίσης ο Αλχάζεν έκανε πρώτος τη διαπίστωση ότι το φως δε διαδίδεται με άπειρη ταχύτητα αλλά μια πεπερασμένη ταχύτητα που θα μπορούσε κάποτε να μετρηθεί.

.

aug25galileotelebw

http://www.crystalinks.com/galileo.html
1609: Ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιό του παρατήρησε τους κρατήρες, τα όρη, τις πεδιάδες της Σελήνης, τον δακτύλιο του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία και απέδειξε -παρατηρώντας τις φάσεις της Αφροδίτης- την ηλιοκεντρική θεωρία καθώς και την αστρική φύση του Γαλαξία μας.

16709604

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=370181
Ιδιόγραφο σκίτσο του Νεύτωνα με την πειραματική διάταξη με την οποία διαπίστωσε ότι τα χρώματα της ίριδας δεν αναλύονται περισσότερο.
Ο Ισαάκ Νεύτων, σε ηλικία 23 ετών, απέδειξε πρώτος, στα 1666, ότι το λευκό φως είναι μίγμα των εφτά χρωμάτων της ίριδας. Το πείραμά του βασίστηκε στην ιδιότητα ενός πρίσματος να διαθλά κατά διαφορετική γωνία τα διάφορα χρώματα.

wherschel small

http://www.williamherschel.org.uk/
Ο Χέρσελ το 1800 οδήγησε το φως του ήλιου μέσα από ένα πρίσμα για να δημιουργήσει φάσμα και στη συνέχεια μέτρησε τη θερμοκρασία κάθε χρώματος. Ο Χέρσελ παρατήρησε ότι οι θερμοκρασίες των χρωμάτων αυξάνονταν από το ιώδες προς το κόκκινο κομμάτι του φάσματος. Στη συνέχεια ο Χέρσελ είχε την έμπνευση να μετρήσει τη θερμοκρασία πέρα από το κόκκινο χρώμα, εκεί που το φως του ήλιου δεν ήταν ορατό. Με μεγάλη έκπληξη ο Χέρσελ διαπίστωσε ότι το τμήμα εκείνο είχε τη μεγαλύτερη θερμοκρασία. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος αποδείκνυε ότι υπάρχουν είδη ακτινοβολίας που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει. Και η ακτινοβολία που είχε ανακαλύψει ο Χέρσελ ήταν η υπέρυθρη ακτινοβολία. Ένα χρόνο αργότερα με παρόμοιο τρόπο ο Γιόχαν Ρίτερ ανακάλυπτε τις υπεριώδεις ακτίνες.

candle

http://www.ies.org/lighting/history/timeline-of-lighting.cfm
Μέχρι τον 19ο αιώνα και την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού η φωτιά ήταν η μοναδική πηγή τεχνητού φωτισμού σε όλο τον κόσμο. Δάδες, λύχνοι και κεριά ήταν τα πιο διαδεδομένα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι.

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com19962421_580_382_s.jpg

http://www.cretalive.gr/history/view/o-anthrwpos-pou-ekane-ton-kosmo-pio…fwteino/199624
Ο Τόμας Έντισον τελειοποίησε την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα και την πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες οι οποίοι έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος.

.

18scapes1-master675

http://www.nytimes.com
Ένας από τους πρώτους φωτεινούς σηματοδότες που τοποθετήθηκαν στη Νέα Υόρκη το 1922. Προσέξτε τον αστυνομικό που βρίσκεται στην κορυφή του πύργου. Ήταν ο υπεύθυνος για τον χειρισμό των φώτων.

.

blue led

http://www.4green.gr/data/fotovoltaika/news/preview_news/102567.asp

Το 2014 το βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν τρεις Ιάπωνες επιστήμονες για την εφεύρεση (στις αρχές της δεκαετίας του 1990) του γαλάζιου LED. Κόκκινα και πράσινα LED κυκλοφορούσαν ευρέως στην αγορά από τη δεκαετία του 1950, ωστόσο το μπλε χρώμα έθετε ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα. Εννοείται πως χρειαζόταν απαραίτητα και το μπλε χρώμα ώστε να συνδυαστούν τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε) προκειμένου να παραχθεί το λευκό φως που χρειαζόμαστε για τις συνήθεις εφαρμογές φωτισμού. Οι λαμπτήρες LED είναι αποτελεσματικότεροι από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες διότι μετατρέπουν απευθείας την ηλεκτρική ενέργεια σε φωτεινή χωρίς να σπαταλούν μεγάλα ποσά ενέργειας με τη θέρμανση των αντίστοιχων διατάξεων.

από το http://www.kathimerini.gr/786995/article/epikairothta/episthmh/nompel-gia-fws-poy-den-kaiei

lightpol_darksky

http://www.astrovox.gr/lightpollution.html
Νυχτερινός ουρανός στην εξοχή

lightpol_citysky

http://www.astrovox.gr/lightpollution.html
Νυχτερινός ουρανός στην πόλη


lightpoll_gr1

http://www.astrovox.gr/lightpollution.html
Πηγές φωτός στη νυχτερινή Ελλάδα

 

 

nasa-i-gi-apo-psila-660

Η Γη το βράδυ από δορυφόρο.

Βενετία, 1610:

Αλλά, για να μπορέσω να σας δώσω μια ιδέα για το πόσο απίστευτο φαίνεται το πλήθος των συνωστισμένων αυτών άστρων, έχω διαλέξει να σας περιγράψω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αστρικών σμηνών, ώστε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας για τα υπόλοιπα.
Στο πρώτο μου, λοιπόν, παράδειγμα ήθελα να σας περιγράψω ολόκληρο τον αστερισμό του Ωρίωνα. Κατακλύστηκα όμως από τον μεγάλο αριθμό των άστρων του και από έλλειψη χρόνου ανέβαλα αυτή μου την προσπάθεια για άλλη φορά, επειδή υπάρχουν περισσότερα από πεντακόσια καινούρια άστρα, γειτονικά ή διασκορπισμένα ανάμεσα στα παλιά, μέσα σε μία ή δύο μοίρες γωνιακή απόσταση. Γι’ αυτό το λόγο, επέλεξα μόνο τα τρία άστρα της ζώνης του Ωρίωνα και τα έξι του ξίφους του, που ήταν από παλιά πολύ γνωστές ομάδες, και πρόσθεσα άλλα οκτώ άστρα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη γειτονιά τους διατηρώντας, με όση ακρίβεια μου ήταν δυνατό, τις μεταξύ τους αποστάσεις.
Στο δεύτερο παράδειγμα, θα σας περιγράψω τα έξι άστρα του αστερισμού του Ταύρου, που ονομάζονται Πλειάδες (αναφέρω επίτηδες μόνο έξι επειδή το έβδομο είναι σχεδόν αόρατο), ένα σύνολο άστρων που βρίσκεται σε μία πολύ στενή περιοχή του ουρανού. Κοντά σ’ αυτά υπάρχουν περισσότερα από σαράντα άλλα άστρα που είναι αόρατα με γυμνό μάτι και καθένα από αυτά δεν βρίσκεται περισσότερο από μισή μοίρα μακρύτερα από τα προαναφερθέντα έξι. Από αυτά έχω σημειώσει μόνο τριάντα έξι στο διάγραμμά μου. Και εδώ έχω αποτυπώσει τις αποστάσεις, τα μεγέθη και τη διάκριση μεταξύ παλιών και νέων άστρων, όπως και στην περίπτωση του αστερισμού του Ωρίωνα.

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, από τον Αστρικό Αγγελιαφόρο
από το βιβλίο «ΑΘΕΑΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης


Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός το βράδυ; Τελικά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο αρχικά φαίνεται (με ελληνικούς υπότιτλους).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: