λυγερό φως

 

approach to venice

http://ekomisa.blogspot.gr/2012/01/blog-post_17.html
Τ
έρνερ: «Μπαίνοντας στη Βενετία»
Ο Ουίλιαμ Τέρνερ (1775-1851) θεωρείται ο πρώτος ζωγράφος που μελέτησε την επίδραση του φωτός και της ατμόσφαιρας πάνω στο χρώμα και τη φόρμα, επηρεάζοντας το κίνημα του ιμπρεσιονισμού.

.

Ο Αϊνστάιν, για να διατυπώσει την άποψη ότι το φως καμπυλώνεται λόγω της βαρύτητας, δε χρειάστηκε κάποιο πείραμα ούτε χρειάστηκε να μελετήσει τις κινήσεις των άστρων. Χρησιμοποίησε μόνο τη δημιουργική του φαντασία.

eclipse_gravity_1

http://physicsgg.me

Ο Αϊνστάιν φαντάστηκε έναν ανελκυστήρα που ανεβαίνει προς τα πάνω με σταθερή επιτάχυνση. Κάποιος από έξω εκπέμπει μια ακτίνα φωτός κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ακτίνα να μπει στον ανελκυστήρα από ένα παραθυράκι με τροχιά παράλληλη προς το πάτωμα. Για όποιον βρίσκεται έξω από τον ανελκυστήρα η ακτίνα κινείται σε ευθεία γραμμή. Αλλά για όποιον βρίσκεται μέσα στον ανελκυστήρα η ακτίνα θα φαίνεται να κάμπτεται προς τα πάτωμα σαν τόξο.

lightpaths

http://www.astronomynotes.com/relativity/s3.htm
Στα αριστερά το νοητικό πείραμα του Αϊνστάιν με ακίνητο τον ανελκυστήρα, στη μέση με τον ανελκυστήρα να κινείται με σταθερή ταχύτητα και στα δεξιά με τον ανελκυστήρα να κινείται με επιτάχυνση.

Το συμπέρασμα αυτό, της καμπύλωσης του φωτός, μοιάζει παράδοξο γιατί η βαρύτητα δρα μόνο σε σώματα με μάζα. Άρα θα πρέπει οι φωτεινές ακτίνες να διαδίδονται μέσα στο βαρυτικό πεδίο σα να έχουν βαρυτική μάζα. Αυτό ο Αϊνστάιν το θεωρούσε αναμενόμενο λόγω της σχέσης Ενέργειας Μάζας από την εξίσωση E=mc2

Στο τέλος του άρθρου του που το δημοσίευσε το 1911, ο Αϊνστάιν σημείωνε ότι η ιδέα του ότι το φως έχει ισοδύναμη βαρυτική μάζα ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από μετρήσεις αστρονόμων, κάτι που έγινε λίγα χρόνια αργότερα.

fainomeniki thesi

http://users.sch.gr/avelentz/general%20reletivity/dialeksi.htm

Η εκτροπή του φωτός από «ασθενή» βαρυτικά πεδία όπως της Γης είναι πολύ μικρή και δύσκολο να παρατηρηθεί. Όμως από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου το αστρικό φως εκτρέπεται τόσο ώστε να μπορεί να παρατηρηθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο Αϊνστάιν πρόβλεψε ότι κάποια αστέρια θα φαίνονται σε διαφορετικές θέσεις στον ουρανό.  Η πανηγυρική επιβεβαίωση της πρόβλεψής του έγινε στα 1919 από αστρονόμους με επικεφαλής τον Έντιγκτον που, εκμεταλλευόμενοι μια ολική έκλειψη Ηλίου, μελέτησαν τις θέσεις του συμπλέγματος αστέρων των Υάδων. Μάλιστα λέγεται πως ο Αϊνστάιν όταν άκουσε για τα συμπεράσματα των αστρονόμων δεν εκδήλωσε κανένα ενθουσιασμό λέγοντας πως ήξερε ότι η θεωρία του είναι σωστή.

sapiro

Από τη δεκαετία του 1960 συνεχόμενες έρευνες δεν κάνουν άλλο από το να αποδεικνύουν την ισχύ της θεωρίας του Αϊνστάιν. Για παράδειγμα στέλνονται ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τη Γη στην Αφροδίτη και αφού ανακλώνται επιστρέφουν στη Γη. Όταν τα σήματα περνούν κοντά στον Ήλιο καθυστερούν κατά ένα χρονικό διάστημα κάτι που οφείλεται στην καμπύλωση του χωροχρόνου κοντά στον Ήλιο.

barytikos fakos

http://users.sch.gr/avelentz/general%20reletivity/dialeksi.htm

Μια από τις πιο εντυπωσιακές επιβεβαιώσεις της θεωρίας του Αϊνστάιν ήρθε στα 1979 όταν ανακαλύφθηκε ότι ο διπλός Κβάζαρ Q0957+561 τελικά δεν ήταν διπλός αλλά ένας μοναχικός ημιαστέρας με το είδωλό του! Ο Γαλαξίας που βρίσκεται μπροστά του παίζει τον ρόλο «βαρυτικού φακού».

image_1880_2e-PS1-10afx

http://www.sci-news.com/astronomy/science-superluminous-supernova-ps110afx-01880.html

Einstein_cross

Βικιπαίδεια
Ο Σταυρός του Αϊνστάιν είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της καμπύλωσης του φωτός ενός κβάζαρ από το βαρυτικό πεδίο ενός Γαλαξία που βρίσκεται μπροστά του (σε σχέση βέβαια με τη Γη) με αποτέλεσμα ο κβάζαρ να δίνει στα τηλεσκόπια των αστρονόμων ένα τετραπλό είδωλο. Και κάτι ακόμα περίεργο. Ενώ ο κβάζαρ απέχει από τη Γη 8 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ο Γαλαξίας, που παρεμβάλλεται, απέχει μόνο 400 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Einstein-Ring

http://www.spaceanswers.com
Υπάρχει όμως και το δαχτυλίδι του Αϊνστάιν. Όταν το φως από ένα αστέρι λυγίζει γύρω από έναν Γαλαξία σχηματίζοντας ένα δαχτυλίδι.

13 Απριλίου 1901

Καθηγητή Βίλχεμ Όστβαλντ
Πανεπιστήμιο της Λειψίας
Λειψία, Γερμανία

Σεβαστέ Κύριε Καθηγητά!
Παρακαλώ συγχωρέστε έναν πατέρα που είναι τόσο τολμηρός ώστε να στραφεί σ’ εσάς, τον σεβαστό Κύριο Καθηγητή, προς χάριν του γιου του.
Θα αρχίσω λέγοντας ότι ο γιος μου Άλμπερτ είναι 22 ετών, ότι αισθάνεται βαθιά δυστυχισμένος επειδή δεν έχει σήμερα μια θέση και η σκέψη πως έχει ξεστρατίσει από την καριέρα του και τώρα δεν έχει καμία επαφή τον κάνει να κλείνεται στον εαυτό του όλο και περισσότερο, κάθε ημέρα. Επιπλέον, βασανίζεται από τη σκέψη ότι αποτελεί βάρος για εμάς, ανθρώπους χωρίς μεγάλη άνεση…
Πήρα το θάρρος να στραφώ σ’ εσάς με το ταπεινό αίτημα να … του γράψετε, εάν είναι δυνατό, λίγες λέξεις ενθάρρυνσης, ώστε να ξαναποκτήσει τη χαρά της ζωής και της εργασίας.
Εάν, επιπλέον, μπορούσατε να του εξασφαλίσετε μια θέση βοηθού για τώρα ή το επόμενο φθινόπωρο, η ευγνωμοσύνη μου θα ήταν απεριόριστη…
Παίρνω επίσης το θάρρος να αναφέρω ότι ο γιος μου δεν γνωρίζει τίποτε γι’ αυτή μου την ασυνήθιστη ενέργεια.
Με όλη μου την αφοσίωση προς εσάς, εξαιρετικά σεβαστέ Κύριε Καθηγητά,

Χέρμαν Αϊνστάιν

Δεν ελήφθη ποτέ καμιά απάντηση από τον καθηγητή Όστβαλντ

από το βιβλίο του David Bodanis «Ε=mc2»
Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ


Για τη σκοτεινή ύλη μιλάει αλλά εξηγεί και το φαινόμενο της καμπύλωσης του φωτός (με ελληνικούς υπότιτλους).

ΠΗΓΕΣ

http://www.physics4u.gr/articles/bendinglight.html

http://users.sch.gr/avelentz/general%20reletivity/dialeksi.htm

http://tinanantsou.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7721.html

http://www.spaceanswers.com

http://www.sci-news.com/astronomy/science-superluminous-supernova-ps110afx-01880.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: