αποκαλυπτικό φως

det_hubble[1] (1)

http://www.kathimerini.com
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ το οποίο εκτοξεύτηκε το 1990 και έφερε πραγματική επανάσταση στη σύγχρονη αστρονομία. Χάρις στο τηλεσκόπιο αυτό, αστρονόμοι από διάφορες χώρες έχουν κάνει περισσότερες από 12.800 επιστημονικές δημοσιεύσεις μέχρι σήμερα, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο παραγωγικά επιστημονικά εργαλεία στην ανθρώπινη ιστορία. Χρειάστηκε να γίνουν μέχρι τώρα 5 αποστολές αστροναυτών για διόρθωση τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε κατά καιρούς το Χαμπλ, το οποίο έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στον προσδιορισμό της ηλικίας του σύμπαντος (13,8 δισεκατομμύρια έτη), στην ανακάλυψη ότι το Σύμπαν επεκτείνεται συνεχώς με επιταχυνόμενο ρυθμό, στην πρώτη ανίχνευση οργανικού μορίου στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, στην ανακάλυψη ότι η δημιουργία πλανητών γύρω από άλλα άστρα είναι μια συνηθισμένη διαδικασία και σε πολλά άλλα.

582D3D1A6107572B92C8D9E9F2B70647

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=664954
Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του τηλεσκοπίου Χαμπλ. Ονομάζεται «Πυλώνες της Δημιουργίας» και απεικονίζει διαστρικά αέρια και σκόνη στο Νεφέλωμα του Αετού. Ο αριστερός πυλώνας έχει μήκος 4 ετών φωτός.

.

800px-HubbleUltraDeepFieldwithScaleComparison

Βικιπαίδεια: Παρατηρήσιμο Σύμπαν
Πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα μιας μόνο περιοχής του παρατηρήσιμου Σύμπαντος. Το μέγεθος της περιοχής του ουρανού φαίνεται με το κόκκινο τετράγωνο στην κάτω αριστερή γωνία!
Κάθε κουκίδα είναι και ένας Γαλαξίας ο οποίος αποτελείται από δισεκατομμύρια άστρα.

.

DBE89FA9525EB8D239871EDFD5DD1BF7

http://www.tovima.gr
Το γαλαξιακό σμήνος «Λουκάνικο», μια από τις μεγαλύτερες ομάδες Γαλαξιών που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Το φως τους χρειάστηκε 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει μέχρι τη Γη. Δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση δύο μικρότερων γαλαξιακών σμηνών, τα οποία απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες ενέργειας κατά τη σύγκρουσή τους.

.

FB7DF7DD7692F9D400B88ACC1944BEE6

http://www.tovima.gr/science
Το φως που εκπέμπει το Νεφέλωμα της Ταραντούλας (που βρίσκεται σε απόσταση 170 χιλιάδων ετών από εμάς) είναι τόσο έντονο ώστε αν ήταν πιο κοντά μας (π.χ. στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα – απόσταση 1.340 ετών φωτός) θα κάλυπτε τον μισό ουρανό μας και το φως του θα μετέτρεπε τη νύχτα σε μέρα! Σύμφωνα με τους επιστήμονες το Νεφέλωμα της Ταραντούλας είναι η πιο φωτεινή περιοχή σε ολόκληρο το γαλαξιακό σμήνος στο οποίο ανήκει ο Γαλαξίας μας. Το έντονο αυτό φως οφείλεται στη γέννηση συνεχώς νέων άστρων -κατά εκατομμύρια- που μερικά από αυτά έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.

800px-NGC891HunterWilson

Βικιπαίδεια
Ο σπειροειδής Γαλαξίας NGC 891. Απέχει 30 εκατομμύρια έτη φωτός από εμάς. Θεωρείται αντίγραφο του δικού μας Γαλαξία Κάπως έτσι θα φαίνεται και ο δικός μας Γαλαξίας από το πλάι.


TED: Τι μας μαθαίνει το φως για το Σύμπαν (ελληνικοί υπότιτλοι).

Παρ’ όλο που το φως χρειάζεται δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς μεταφέρει έξι μοναδικά μηνύματα που όταν είναι μαζί μπορούν να αποκαλύψουν εκπληκτικές πληροφορίες στους αστρονόμους που ξέρουν πώς να τις αναζητήσουν. Όπως το ηλιακό φως διασπάται στο γνωστό ουράνιο τόξο, η διάσπαση του φωτός μακρινών αντικειμένων αποκαλύπτει γκάμα χρωμάτων ανάλογα με την πηγή προέλευσης. Αυτός ο γραμμοκώδικας μπορεί να αποκαλύψει όχι μόνο τη σύνθεση ενός αντικειμένου αλλά και τη θερμοκρασία και την πίεση των μερών του. Μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά ακόμη από το φως.

Αν ένα άστρο πλησιάζει προς τη Γη, τότε -λόγω του φαινομένου Ντόπλερ- τότε το φως του θα έχει μικρό μήκος κύματος και θα φαίνεται πιο μπλε. Ενώ το φως από πηγή που απομακρύνεται θα έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος προς το κόκκινο. Η ανάλυση της χρωματικής διάταξης στη μετατόπιση Ντόπλερ του φωτός από ένα αντικείμενο που παρατηρούμε με τηλεσκόπιο μας μαθαίνει από τι αποτελείται, τι θερμοκρασία έχει, σε τι πίεση βρίσκεται, αν κινείται, σε ποια κατεύθυνση και με ποια ταχύτητα. Αυτές οι έξι μετρήσεις όπως τα έξι σημεία του φωτός αποκαλύπτουν την ιστορία του σύμπαντος.

Όπως παρατήρησε πρώτος ο Χαμπλ, όλοι οι Γαλαξίες απομακρύνονται από εμάς και όσο πιο μακριά βρίσκονται τόσο ταχύτερα απομακρύνονται. Ο Χαμπλ ανακάλυψε ότι το Σύμπαν διαστέλλεται παρέχοντας τις πρώτες αποδείξεις της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Παράλληλα με την ιδέα ότι το ορατό Σύμπαν διευρύνεται σταθερά από ένα συμπυκνωμένο σημείο, μια από τις σπουδαιότερες προβλέψεις της θεωρίας είναι ότι το πρώιμο Σύμπαν αποτελούνταν μόνο από δύο αέρια, υδρογόνο και ήλιο, σε αναλογία τρία προς ένα. Η πρόβλεψη αυτή μπορεί να δοκιμαστεί με το φως.

Η παρατήρηση και διάσπαση του φωτός από μακρινό και ήσυχο σημείο του Σύμπαντος φέρει τις υπογραφές των δύο αυτών αερίων στις παραπάνω ακριβώς αναλογίες. Ένας ακόμη θρίαμβος της Μεγάλης Έκρηξης.

Μένουν ωστόσο αρκετά ερωτήματα. Αν και ξέρουμε ότι το ορατό Σύμπαν διαστέλλεται, η βαρύτητα θα έπρεπε να βάζει τροχοπέδη. Πρόσφατες όμως μετρήσεις του φωτός από μακρινά άστρα που σβήνουν, δείχνουν ότι είναι πιο μακριά από τις προβλέψεις. Η διαστολή επομένως του Σύμπαντος επιταχύνεται. Κάτι φαίνεται να το πιέζει. Και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι η σκοτεινή ενέργεια, από την οποία αποτελούνται τα 2/3 του Σύμπαντος και το συντρίβει.

.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: