αρχέγονο φως

ikon3

Χειρ Αγγέλου «Τα Εισόδια της Θεοτόκου», (μεταξύ 1425 και 1450)
έργο της Κρητικής Σχολής Ζωγραφικής
Στη Βυζαντινή Αγιογραφία δεν αποδίδεται σκιά. Όλα είναι φωτεινά και ευδιάκριτα επειδή φωτίζονται από το θείο φως.

.

Στα 1964 δύο αστρονόμοι, οι Α. Penzias και R. Wilson διαπίστωσαν ότι το ραδιοτηλεσκόπιο στο οποίο εργάζονταν λάμβανε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα μικροκυματικού «θορύβου», που ήταν ανεξάρτητη από τον προσανατολισμό της κεραίας. Παρατήρησαν επίσης ότι αυτά τα «παράσιτα» δε μεταβάλλονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή με την αλλαγή των εποχών.

Αυτός ο «θόρυβος» δεν έδειχνε να προέρχεται από τον δικό μας Γαλαξία, αλλά από μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή του Σύμπαντος. Οι δύο επιστήμονες προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν με κάθε τρόπο το εύρημά τους. Μέχρι και τα περιστέρια που είχαν κάνει φωλιά στην κεραία έδιωξαν, όπως επίσης καθάρισαν σχολαστικά την κεραία από κάθε είδους ακαθαρσίες, όμως ο «θόρυβος» παρέμενε.

penziaswilson

http://www.physics4u.gr/articles/cobe.html
Οι Πέντζιας και Γουίλσον μπροστά στην κωνική κεραία με την οποία ανακάλυψαν το 1964 τη διάχυτη ακτινοβολία υποβάθρου.

Στη συνέχεια οι δύο αστρονόμοι μέτρησαν την ισοδύναμη θερμοκρασία του ραδιοφωνικού θορύβου και διαπίστωσαν ότι ήταν γύρω στους 3,5 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι αυτός ο διάχυτος ραδιοφωνικός θόρυβος ήταν ό,τι «περίσσεψε» από το Αρχέγονο Σύμπαν, με τη θερμοκρασία του μειωμένη λόγω της διαστολής του Σύμπαντος.

Η Μεγάλη Έκρηξη, όπως κάθε έκρηξη, δημιούργησε τεράστιες ποσότητες θερμότητας. Τώρα, ύστερα από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια η θερμοκρασία έχει πέσει τρομαχτικά περίπου στους 3 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.

wmap

http://physicsgg.me
Χαρτογράφηση της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου από τον δορυφόρο WMAP. Η ακτινοβολία αυτή είναι το «απομεινάρι» της Μεγάλης Έκρηξης που δημιούργησε το Σύμπαν.

Λίγες επιστημονικές ανακαλύψεις αυτού του αιώνα μπορούν να συγκριθούν σε σπουδαιότητα με την παρατήρηση της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, μιας διάχυτης ακτινοβολίας μικροκυμάτων που κατακλύζει ολόκληρο το Σύμπαν και θεωρείται ότι είναι το σημερινό υπόλειμμα από την υπέρθερμη αρχέγονη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε την ύλη, τον χώρο και τον χρόνο περίπου 13, 7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία είναι το πιο μακρινό στον χρόνο πράγμα που μπορούμε να δούμε. Είναι το Σύμπαν κατά τη χρονική στιγμή της γέννησής του, μόλις 400.000 χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη. Μέχρι εκεί μπορούμε να δούμε. Δυστυχώς η παρατηρητική μας ικανότητα σταματάει απότομα κι αυτό δεν έχει να κάνει με τα όργανα των αστρονόμων αλλά με το φράγμα της ίδιας της ταχύτητας του φωτός.

Αυτή η ακτινοβολία αρχικά είχε μεγάλη θερμοκρασία, αλλά σιγά σιγά καθώς το Σύμπαν διαστέλλεται, τα φωτόνια συνεχώς κρυώνουν και χάνουν ενέργεια. Έτσι έφτασε σήμερα η θερμοκρασία τους λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν. Επίσης το μήκος κύματος της ακτινοβολίας ολοένα αυξάνεται. Έτσι ενώ τα αρχικά φωτόνια ανήκαν στην περιοχή του ορατού φωτός, σήμερα έχουν μετατραπεί σε ραδιοφωνικά κύματα.

.

Το φως που προέρχεται από αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός φαίνεται να φτάνει σε μας με αρκετά σημαντική ένταση. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι οποιαδήποτε μορφή ύλης βρίσκεται στον μεσογαλαξιακό χώρο, πρέπει να είναι αρκετά διαφανής, ώστε τα φωτόνια να μπορούν να ταξιδεύουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που αντιστοιχεί σε ένα υπολογίσιμο ποσοστό της ηλικίας του Σύμπαντος, χωρίς να σκεδαστούν ή να απορροφηθούν.

ΠΗΓΕΣ

STEVEN WEINBERG  «ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ»
Εκδόσεις ΕΙΡΜΟΣ

G. FIELD, E.J. CHAISSON «ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ «Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ»
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

http://www.physics4u.gr/articles/cobe.html

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: