ερωτεύσιμο φως

Στις αρχές του 20ου αιώνα το άτομο θεωρούνταν μικρογραφία του ηλιακού συστήματος, με τα συστατικά του να γυρίζουν με την ακρίβεια ενός ρολογιού. Όμως αυτό ήταν πλάνη. Στην πραγματικότητα ο κόσμος του ατόμου είναι μυστηριώδης και χαοτικός. Ένα σωματίδιο όπως το ηλεκτρόνιο δε φαίνεται να ακολουθεί καμιά συγκεκριμένη τροχιά. Τη μια στιγμή βρίσκεται εδώ και την επόμενη εκεί.

Το βασικό χαρακτηριστικό της κβαντικής θεωρίας είναι η αβεβαιότητα, η οποία φαίνεται πως είναι εγγενής ιδιότητα της φύσης. Ακριβείς νόμοι εφαρμόζονται μόνο στα μακροσκοπικά αντικείμενα. Στην περίπτωση των ατόμων ισχύουν οι νόμοι της ρουλέτας.

Σύμφωνα με την αρχή της αβεβαιότητας, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Χάιζενμπεργκ, δεν μπορούμε να ξέρουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός ατόμου ή ηλεκτρονίου ή κάποιου άλλου σωματιδίου. Και όχι μόνο δεν μπορούμε να τα ξέρουμε αλλά η ίδια η ιδέα ενός ατόμου σε μια συγκεκριμένη θέση και με ορισμένη ταχύτητα δεν έχει κανένα νόημα.

Σύμφωνα με τον Μπορ, ο ασαφής και νεφελώδης κόσμος του ατόμου γίνεται συγκεκριμένη σαφής πραγματικότητα τη στιγμή που θα παρατηρηθεί. Όταν το άτομο δεν παρατηρείται δεν είναι πράγμα αλλά φάντασμα. Υλοποιείται μόνο με την παρατήρηση.

Αν υπάρχει μια μυστηριώδης -στιγμιαία- αλλά και ταχύτερη από το φως -εξ αποστάσεως- δράση των φωτονίων που συνδέονται αρχικά, μήπως αυτή επεκτείνεται και σε όλα τα γνωστά σωματίδια;
Γιατί σύμφωνα με τη σύγχρονη θεωρία για τη γένεση του Σύμπαντος, όλα τα σωματίδια ύλης και ενέργειας που ανιχνεύονται σήμερα είχαν μια κοινή αρχή: τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι δύο κβαντικά σωματίδια που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν μία και μοναδική φυσική οντότητα; Ή μήπως ότι υπάρχει μια κρυφή σχέση ανάμεσα σε όλα τα σωματίδια του Σύμπαντος;

e4a95-an-icy-gaze-into-the-big-bang

http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/blog-post_23.html
Δύο φωτόνια που είχαν μια κοινή αρχή διατηρούν πάντοτε μια μυστική σχέση. Αλληλεπιδρούν όσο και αν βρίσκονται σε απόσταση.

Ας δούμε και το επόμενο πείραμα που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας:

σάρωση0337

η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «ΚΒΑΝΤΙΚΟΣ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ», Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Γιανούα Σιχ και τους συνεργάτες του και ονομάζεται πείραμα φασματικής εικόνας. Τα εναγκαλισμένα φωτόνια διαχωρίζονται από έναν πολωτικό διαχωριστή δέσμης. Το φωτόνιο που πηγαίνει προς τα πάνω συναντάει ένα φίλτρο με ένα άνοιγμα. Το άνοιγμα έχει τη μορφή των γραμμάτων UMBC (δηλαδή: University of Meryland, Baltimore County). Κάποια από τα φωτόνια δεν καταφέρνουν να περάσουν, αλλά εκείνα που περνούν από τα ανοίγματα-γράμματα εντοπίζονται από έναν ανιχνευτή D1. Τα κάτω φωτόνια -τα δίδυμα- φτάνουν στον ανιχνευτή D2. Οι δύο ανιχνευτές είναι συνδεδεμένοι μέσω ενός μετρητή σύμπτωσης. Οι επιστήμονες παρατηρούν πως τα κάτω φωτόνια σχηματίζουν τη φασματική εικόνα του UMBC στο πέτασμα, όπως φαίνεται παρακάτω:

σάρωση0336

η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «ΚΒΑΝΤΙΚΟΣ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ», Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Πράγματι ο συνδυασμός των παραδόξων της κβαντικής θεωρίας με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη Επιστήμη της Πληροφορίας οδηγεί ορισμένους να ονειρεύονται την ημέρα που ένα βιβλίο ή ακόμη και ένας ζωντανός οργανισμός, θα «τηλεμεταφέρεται» χωρίς διαστημόπλοια έως και έτη φωτός μακριά. Αρκεί, λένε αυτοί οι μάλλον ουτοπικοί οραματιστές, να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη συσχέτιση των φωτονίων. Μέσω αυτής παρέχεται η δυνατότητα να μεταφέρεται ακαριαία κάθε πληροφορία και, συνεπώς, όλες οι πληροφορίες που συνιστούν τα άτομα του ανθρώπου. Το αρχικό πρωτότυπο θα αντιγράφεται έτσι κατά βούλησιν και όπου επιθυμούμε!
Αυτά όμως ανήκουν -αν ανήκουν καν- στο πολύ μακρινό μέλλον. Εκείνο που προέχει για την ώρα είναι η αναμφισβήτητη απόδειξη ότι το φως διαθέτει μία ακόμα συγκλονιστική πλευρά: δύο φωτόνια, που είχαν μια κοινή αρχή, διατηρούν πάντοτε μια ανομολόγητη και μυστική σχέση. Συμπάσχουν και αλληλεπιδρούν, όσο και αν τα χωρίζει η απόσταση. Μοιάζει να τα συνδέει ένας ακατάλυτος ερωτικός δεσμός, μια επικοινωνία χωρίς όρια. Πριν από οτιδήποτε άλλο, το βαθύ αυτό μυστικό και η σημασία του απαιτούν τη σκέψη και τη σιωπή μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ «Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ»
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

i-kbantiki-tilemetafora-egine-pragmatikotita

http://www.naftemporiki.gr

Επιστήμονες έχουν ήδη ανακοινώσει κβαντικές τηλεμεταφορές δεδομένων σε αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων μέσω δικτύου οπτικών ινών.

Όταν μιλάμε για τηλεμεταφορά δεν εννοούμε μεταφορά κάθε είδους υλικού από το ένα μέρος στο άλλο, όπως συμβαίνει στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η κβαντική τηλεμεταφορά περιλαμβάνει την καταγραφή των ουσιωδών πληροφοριών για κάτι, την «κβαντική κατάσταση» του, για να το αναδημιουργήσει ακριβώς σε κάποιο άλλο μέρος.
από το http://isxys.blogspot.com/2015/09/100.html

quantum_teleportation2

http://physicsgg.me
Επιστήμονες ανακοίνωσαν την επίτευξη τηλεμεταφοράς σε απόσταση 143 χιλιομέτρων μεταξύ των Καναρίων νήσων Λας Πάλμας και Τενερίφη.

Επιστήμονας από άλλη ομάδα που κάνει πειράματα τηλεμεταφοράς δηλώνει:  η τηλεμεταφορά αφορά κατά βάση την κατάσταση ενός σωματιδίου. «Εφόσον πιστεύει κανείς ότι δεν είμαστε παρά μια συλλογή ατόμων συνενωμένων με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θεωρητικά φαίνεται δυνατό να τηλεμεταφέρουμε τους εαυτούς μας από το ένα μέρος στο άλλο. Πρακτικά, κάτι τέτοιο θα είναι πολύ απίθανο, αλλά το να πούμε ότι ποτέ δεν θα γίνει, αυτό θα ήταν επικίνδυνο. Δεν θα το απέκλεια, επειδή κανείς θεμελιώδης φυσικός νόμος δεν το εμποδίζει. Αν όμως συμβεί ποτέ, θα είναι στο μακρινό μέλλον.
από το http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=601289

18560991_Star_Trek_style_teleportation_could_be_possible_in_future_says_physicist.limghandler

http://www.tanea.gr/news/world

Για να τηλεμεταφέρεις έναν άνθρωπο θα πρέπει να είσαι σε θέση να «σκανάρεις» και να μετρήσεις όλες τις βασικές ιδιοκαταστάσεις (θέση, ορμή, ιδιοστροφορμή κ.α.) του συνόλου των σωματιδίων του ανθρώπινου σώματος, σε μία δεδομένη χρονική στιγμή και να αποθηκεύσεις την πληροφορία αυτή σε ικανό αποθηκευτικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα απαιτούνταν 10^22 GB (gigabyte) ή μία στίβα σημερινών σκληρών δίσκων, τοποθετημένων ο ένας δίπλα στον άλλον, με μήκος περί τα 20 έτη φωτός. Δηλαδή 4,8 φορές πιο μακριά από το πιο κοντινό άστρο στον Ήλιο, το Proxima Centauri. Ένα ακόμη πιο σημαντικό εμπόδιο είναι πως η τεχνολογία για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι ταυτόχρονες μετρήσεις για κάθε σωματίδιο δεν υπάρχει. Ίσως την έχει κάποιος προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός, αλλά όχι εμείς στον πλανήτη Γη. Αντιλαμβάνεσαι το αδιανότητο του πράγματος για τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα;
από το http://www.lifo.gr/team/lab/40997

Η κβαντική τηλεμεταφορά μέχρι προσφάτως ήταν μόνο ένα νοητικό πείραμα, μια ιδέα η οποία δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί επιτυχώς στον πραγματικό κόσμο. Αλλά το 1997, δύο ομάδες επιστημόνων πέτυχαν να πραγματοποιήσουν το όνειρο της τηλεμεταφοράς μιας κβαντικής κατάστασης ενός σωματιδίου.
Η κβαντική τηλεμεταφορά είναι ένας τρόπος να μεταφερθεί η κατάσταση ενός σωματιδίου σε ένα δεύτερο σωματίδιο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται μακριά, τηλεμεταφέροντας αποτελεσματικώς  το αρχικό σωματίδιο σε μια άλλη τοποθεσία.

Η τηλεμεταφορά είναι η πιο συγκλονιστική εφαρμογή του φαινομένου του εναγκαλισμού που μπορούμε να φανταστούμε.

Μπορεί η τηλεμεταφορά να επεκταθεί σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως είναι οι άνθρωποι; Οι φυσικοί, γενικώς, διστάζουν να απαντήσουν σε μια τέτοια ερώτηση, θεωρώντας ότι ξεπερνάει την εμβέλεια της σημερινής φυσικής και, ίσως, ανήκει στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας.

Η απάντηση στην ερώτηση ως προς το πώς η τηλεμεταφορά ενός ατόμου θα μπορούσε να λάβει χώρα, μπορεί να επαναδιατυπωθεί με τη μορφή της εξής ερώτησης: Είναι ένας άνθρωπος το σύνολο πολλών βασικών στοιχείων, το καθένα με τη δική του κυματοσυνάρτηση  ή ένα και μόνο μακροαντικείμενο με μία και μόνη κυματοσυνάρτηση (πολύ μικρού μήκους κύματος);

ΑΜΙΡ ΑΞΕΛ «ΚΒΑΝΤΙΚΟΣ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ»
Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Κάπου εδώ τελειώνει το αφιέρωμά μας στο φως. Ελπίζουμε να ήταν ενδιαφέρουσα η προσέγγιση και -κυρίως- κατανοητή στους αναγνώστες μας. Η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές «τσαλαβουτήσαμε σε βαθιά νερά», τι να κάνουμε, όπως γράφει και ένα βιβλίο της βιβλιογραφίας μας «αν κάτι αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνει έστω και με κακό τρόπο».

Για το επόμενο διάστημα το μπλοκ θα παραμείνει ανενεργό, μέχρι να βρεθεί -ελπίζουμε σύντομα- ένα θέμα εξίσου ερωτεύσιμο με το φως ή το ρεμπέτικο.
Καλό χειμώνα σε όλους.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: