Περδίκκας ΙΙΙ

Αφήνουμε για λίγο τον Περδίκκα και τον Αντίγονο γιατί έχουμε παντρολογήματα.

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Ο Αντίπατρος είναι πολύ καρπερός. Έχει δώδεκα παιδιά, τα τέσσερα κορίτσια. Τα τρία τα έχει ήδη καλοπαντρέψει: με τον Κρατερό, τον Πτολεμαίο και με τον Αλέξανδρο των Λυγκηστών. Το τέταρτο κορίτσι σκέφτεται να το παντρέψει με τον Περδίκκα να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Τον τελευταίο καιρό όλο για νίκες του Περδίκκα ακούει κι έχει αρχίσει ν’ ανησυχεί. Του προτείνει λοιπόν τη Νίκαια -έτσι λένε το κορίτσι- κι ο Περδίκκας δέχεται. Γιατί όχι, μια συμμαχία με τον Αντίπατρο είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Οπότε ο Αντίπατρος στέλνει την κόρη του, τη Νίκαια, στην Ασία με συνοδούς δύο απ’ τα αδέλφια της, τον Αρχία και τον Ιόλα. Ως εδώ όλα καλά.

Όμως μαθαίνει το νέο η Ολυμπιάδα και σκάει απ’ το κακό της. Ε, όχι, αυτός ο γάμος δεν πρέπει να γίνει. Μια συμμαχία Περδίκκα – Αντίπατρου είναι καταστροφή για τα σχέδιά της. Δεν θέλει με τίποτα, έστω και να διακινδυνεύσει, να χάσει την προστασία του Περδίκκα. Στέλνει λοιπόν μήνυμα στον Περδίκκα και του προσφέρει για σύζυγο τη δική της κόρη, την Κλεοπάτρα. Τι κι αν είναι χήρα η Κλεοπάτρα. Νέα είναι ακόμη. Κι από γοητεία, δεν μπορεί, κάτι θα έχει πάρει απ’ τη μητέρα της.

250px-Philip_II_of_Macedon_CdM
Βικιπαίδεια: Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας

Όταν ο πρόωρος θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδοχή με κριτήριο την αξία του διαδόχου, τότε οι Μακεδόνες πεζέταιροι, το Μακεδονικό πεζικό, επέλεξαν ως βασιλιά τον ανίκανο αδελφό του Αλέξανδρου, με το επιχείρημα ότι η δύναμη του βασιλείου θα διατηρηθεί με την ίδια βασιλική οικογένεια. Η ίδια προσκόλληση στην αρχή της κληρονομικότητας εμφανιζόταν και εκδηλωνόταν στις βασιλικές οικογένειες της Σπάρτης και της Μολοσσίας. Με δεδομένη αυτή την αρχή, ήταν ουσιώδες ότι ο βασιλιάς θα έπρεπε να έχει γιους έτοιμους για να τον διαδεχθούν και, στις πιο επικίνδυνες συνθήκες μιας σχεδόν αδιάκοπης πολεμικής ζωής, θα έπρεπε να έχουν γεννηθεί πολλοί γιοι, για να είναι έτοιμοι διάδοχοι. Κατά συνέπεια, η πολυγαμία ήταν μια αναγκαία πρακτική για τους βασιλιάδες της Μακεδονίας και της Μολοσσίας και τα παιδιά που γεννιούνταν από τις βασίλισσες ήταν όλα εξίσου νόμιμα.
Ν. ΧΑΜΟΝΤ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΗΜΑ

Ο Περδίκκας βρίσκεται σε δίλημμα. Μάλιστα κάνει συμβούλιο για να ακούσει τη γνώμη των συνεργατών του. Από τη μια αν παντρευτεί την κόρη του Αντίπατρου θα ενισχύσει τη δύναμή του. Από την άλλη ένας γάμος με την κόρη της Ολυμπιάδας θα τον συνδέσει περισσότερο με τη βασιλική οικογένεια. Έχει ανάγκη όμως ο Περδίκκας έναν τέτοιο «εναγκαλισμό»; Κάποιοι συνεργάτες του θεωρούν πως όχι. Ένας γάμος με την κόρη της Ολυμπιάδας περισσότερο την Ολυμπιάδα θα ωφελήσει παρά τον ίδιο γιατί τα -ομολογουμένως- νόμιμα δικαιώματα της Κλεοπάτρας θα θεωρηθούν η πηγή της δύναμή του. Όμως ο Περδίκκας γνωρίζει πως ο Φίλιππος Αρριδαίος είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και ουσιαστικά η μοναδική κληρονόμος του βασιλικού οίκου που έχει γεννηθεί από νόμιμο και ομότιμο γάμο είναι η Κλεοπάτρα. Ως σύζυγός της εύκολα θα αναγνωριστεί από τους Μακεδόνες ως βασιλιάς.

Ο Περδίκκας τελικά αποφασίζει -προσωρινά τουλάχιστον- να μη χαλάσει τη σχέση του με τον Αντίπατρο και να πάρει για γυναίκα του τη Νίκαια. Προς το παρόν θα περιμένει η Κλεοπάτρα, κάπου εδώ κοντά. Στις Σάρδεις.

300px-Μυρτάλη_Ολυμπιάδα,_Χρυσό_περίαπτο,_Μουσείο_Θεσσαλονίκης,_JPGΟλυμπιάδα
Ένα μυθιστόρημα, μια οικογένεια, στην ουσία ένα γενεαλογικό δέντρο, και στα κλωνάρια του οι πρωταγωνιστικές μορφές – γι’ αυτό και κανείς απέξω δεν μπορεί να καταλάβει τις συμπεριφορές των λυσσασμένων αυτών τάχα εχθρών ή τάχα φίλων (ή και τα δυο;).
Δε στήνουν εθνικά κράτη. Αδέρφια είναι, που μισιούνται και φιλιώνουν με τον δικό τους τρόπο – των πολεμιστών. Η ίδια, η παλιά εκείνη παιδική «τρελοπαρέα» του Μεγαλέξαντρου, που σβήνει όταν περνάει πια στα παιδιά τους η δύναμη κι η εξουσία. Κι είναι τι φυσικό που την πατρίδα, τη Μακεδονία τους ποθούν όλοι εντέλει, όσο μακριά κι αν φτάσαν, στον Ιαξάρτη, στον Ινδό, κι αν σατράπες εγκαταστάθηκαν, κι ύστερα βασιλιάδες στέφθηκαν στην αχανή Ανατολή, τη Μακεδονία, τη μήτρα τους!
ΡΕΝΟΣ Η. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
(από την εισαγωγή του στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

Και ξαφνικά εμφανίζεται η Κυνάνη, κόρη του Φιλίππου και της Αυδάτας από την Ιλλυρία. Την Κυνάνη την είχε παντρέψει ο Φίλιππος με τον Αμύντα (τον νόμιμο διάδοχο του θρόνου που είχε παραμερίσει ο Φίλιππος και αργότερα εκτελέστηκε με διαταγή του Αλέξανδρου).

Κόρη της Κυνάνης είναι η Ευρυδίκη, η 15χρονη άγρια και ατίθαση πριγκίπισσα που η μάνα της την έχει εξασκήσει στα όπλα και την έχει μάθει να συμμετέχει ακόμα και σε εκστρατείες. Ο Αντίπατρος τις δύο γυναίκες τις έχει κάνει πέρα, κι έτσι η Κυνάνη ψάχνει για την κόρη της έναν γαμπρό να την εξασφαλίσει.

Και σκέφτεται η Κυνάνη. Αφού η Κλεοπάτρα θα παντρευτεί τον Περδίκκα, η δική μου κόρη γιατί να μην παντρευτεί τον ίδιο τον βασιλιά, τον Φίλιππο Αρριδαίο! Ξεκινάει λοιπόν με στρατό από τη Μακεδονία με σκοπό να φτάσει στην Ασία. Περνάνε τον Ελλήσποντο και τραβάνε για το στρατόπεδο του βασιλιά. Ο Περδίκκας μαθαίνει τα νέα (πώς μαθαίνονταν γρήγορα τα νέα είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση) και στέλνει τον αδελφό του, τον Αλκέτα με στρατό να χτυπήσει την Κυνάνη και να την φέρει ζωντανή ή νεκρή!

220px-Bust_Alexander_BM_1857Βικιπαίδεια
Ο Μέγας Αλέξανδρος, παράλληλα με τον τίτλο «Βασιλεύς Μακεδόνων» άρχισε να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Βασιλεύς» θέλοντας να υπογραμμίσει την οικουμενικότητα του νέου κράτους. Οι περισσότεροι διάδοχοί του διατήρησαν την ίδια τακτική, με εξαίρεση τον Κάσσανδρο που πήρε τον τίτλο «Βασιλεύς Μακεδόνων», με την πρόφαση πως βασίλευε στο παλαιό κράτος των Μακεδόνων. 

Οι Μακεδόνες στρατιώτες του Αλκέτα δε θέλουν να σκοτώσουν την Κυνάνη και ζητούν από τον Αλκέτα να επιτρέψει να γίνει αυτός ο γάμος. Ο Αλκέτας αρνείται. Έχει μια εντολή να εκτελέσει και θα το κάνει έστω και αν η περήφανη Κυνάνη επικαλείται το βασιλικό της αίμα. Έτσι ο Αλκέτας σκοτώνει ο ίδιος την Κυνάνη προκαλώντας σωστή εξέγερση των στρατιωτών. Ο Αλκετάς φοβάται και υποχωρεί, το ίδιο και ο Περδίκκας. Ας παντρευτεί η Ευρυδίκη τον Φίλιππο Αρριδαίο. Στο κάτω κάτω διακοσμητικός είναι ο ρόλος του, δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον Περδίκκα.

Σοβαρός κίνδυνος είναι ο Αντίγονος…

ΠΗΓΕΣ:

J.G.DROYSEN: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
σε μετάφραση και σχόλια: Ρ., Η. και Σ. Αποστολίδη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΜΟΝΤ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΗΜΑ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΜΟΝΤ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: