Περδίκκας IV

Όπως είπαμε, ο Αντίγονος έφτασε στα μικρασιατικά παράλια και με αθηναϊκό πλοίο ξεκίνησε για τη Μακεδονία. Πριν φτάσει όμως στα παράλια έμαθε από τον Μένανδρο, τον σατράπη της Λυδίας, πως ο Περδίκκας είχε σκοπό να διώξει την κόρη του Αντίπατρου και να παντρευτεί την κόρη της Ολυμπιάδας.

Φτάνοντας στη Μακεδονία τα λέει όλα στον Αντίπατρο. Διπλό το χτύπημα για τον γέρο-στρατηγό. Από τη μια ο Περδίκκας ετοιμάζεται να διώξει τη Νίκαια, από την άλλη θα παντρευτεί την Κλεοπάτρα, την κόρη της μισητής του Ολυμπιάδας.

Έτσι και επιστρέψει ο Περδίκκας στη Μακεδονία, με όλη τη βασιλική δύναμη και κάτοχος του βασιλικού τίτλου, ο Αντίπατρος είναι χαμένος. Πρέπει να αναλάβει αμέσως δράση. Μαζί με τον Κρατερό έρχονται αμέσως σε συνεννόηση με τους Αιτωλούς για ειρήνη και ετοιμάζονται να μεταφέρουν τον πόλεμο στην Ασία.

39BDBFC462D7F9C3130327BC70634EE0Νεκρικός θρήνος, Βασιλική Νεκρόπολη Αιγών Βεργίνας

Χάρη στο αρχαίο περσικό σύστημα ταχυδρομείων, όπως το περιγράφει ο Ηρόδοτος (Ε΄, 52), ένα μήνυμα από τη Βαβυλώνα, με τους αγγελιοφόρους πανέτοιμους σε σταθμούς κάθε 25 χμ., μπορούσε να φτάσει στις Σάρδεις σε 6 περίπου μέρες κι από εκεί, αν ήταν παρόμοια οργανωμένη η ταχυδρομική υπηρεσία ήθελε άλλες 4 μέρες για την Πέλλα, σύνολο δηλαδή 10 μέρες. Κατά πάσα πιθανότητα ο Αλέξανδρος διατήρησε και ίσως να βελτίωσε αυτό το σύστημα.
(από τις υποσημειώσεις στην Ιστορία των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Droysen) 

Όμως και ο Περδίκκας ετοιμάζεται για πόλεμο. Μόνο που δεν έχει αποφασίσει με ποιον πρώτα θα πολεμήσει! Ας δούμε τι συμβαίνει στη Βαβυλώνα. Βρισκόμαστε στα τέλη του 322 π.Χ. και η πελώρια αρμάμαξα που θα μεταφέρει την ταριχευμένη σορό του Αλέξανδρου είναι επιτέλους έτοιμη. Όλα έχουν κατασκευαστεί με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια. Την πένθιμη πομπή θα συνοδεύσει ο Αρριδαίος (όχι ο βασιλιάς). Όλοι περιμένουν τη διαταγή του Περδίκκα. Μόνο που για άλλη μια φορά ο Περδίκκας θα βρεθεί προ εκπλήξεως.

Ο Αρριδαίος ξεκινάει ξαφνικά χωρίς να πάρει την εντολή του Περδίκκα, προφανώς μετά από κρυφή συνεννόηση με τον Πτολεμαίο, με προορισμό την Αίγυπτο και όχι τη Μακεδονία όπως ήθελε ο Περδίκκας. Από όπου περνάει η πομπή μαζεύονται χιλιάδες κόσμου να χαιρετίσουν για τελευταία φορά τον νεκρό βασιλιά που είναι τοποθετημένος μέσα σε καταστόλιστη χρυσή λάρνακα ενώ την άμαξα σέρνουν 100 άλογα.

Φτάνοντας στη Δαμασκό, ο εκεί στρατηγός Πολέμων, πιστός στον Περδίκκα, προσπαθεί να σταματήσει την πομπή, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς ο Πτολεμαίος με τον στρατό του έχει φτάσει κι αυτός στη Συρία να παραλάβει τον νεκρό.

C6383DDE491E36A83E4A54513915C69A

Από τη μεγάλη ανακάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου και εντεύθεν η αρχαιολογική σκαπάνη συσσωρεύει διαρκώς ευρήματα που αποδεικνύουν ότι το βασίλειο των Μακεδόνων δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα από τα πολλά ελληνικά φυλετικά κρατίδια της Γεωμετρικής Εποχής. Η διαφορά του από τα κράτη της Νότιας Ελλάδας συνίστατο στον συντηρητισμό και στην εσωστρέφεια που μαζί με τις παραδοσιακές δομές της ομηρικής εποχής διατήρησαν οι Μακεδόνες ακόμη και τη στιγμή που στην Αθήνα εδραιωνόταν η δημοκρατία, καθώς εκείνοι βρίσκονταν απομακρυσμένοι από τις γενικότερες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις.
Α. Κοτταρίδη, αρχαιολόγος, ανασκαφέας των Αιγών

Οι ενέργειες τόσο του Αντίγονου όσο και του Πτολεμαίου συνιστούν πράξεις απροκάλυπτης ανταρσίας κατά του Περδίκκα που, ως επιμελητής της επικράτειας, συγκαλεί πολεμικό συμβούλιο. Οι συνεργάτες του συμφωνούν πως πρέπει να τιμωρηθούν τόσο ο Πτολεμαίος όσο και ο Αντίγονος αλλά και ο Αντίπατρος! Δηλαδή ο Περδίκκας τα βάζει με όλους! Και οι συνεργάτες του συμφωνούν! Μόνο ο Ευμένης έχει μείνει με το μέρος του Περδίκκα.

Ο Περδίκας θέλει να κάνει συνέλευση στρατού ώστε να πετύχει την καταδίκη του Πτολεμαίου από τους Μακεδόνες στρατιώτες. Στη συνέλευση εκφωνεί ένα δριμύ κατηγορητήριο εναντίον του Πτολεμαίου ο οποίος αρνήθηκε την οφειλόμενη τιμή στους βασιλείς, πολέμησε και υπέταξε τους Έλληνες της Κυρηναϊκής και ουσιαστικά απήγαγε τον νεκρό Αλέξανδρο με σκοπό να τον μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια.

Η επιμονή του Περδίκκα να καταδικαστεί ο Πτολεμαίος προκάλεσε τη δυσφορία πολλών στρατιωτών που μεγαλόφωνα άρχισαν να διαμαρτύρονται. Μάταια ο Περδίκκας με αυστηρές τιμωρίες προσπάθησε να επιβάλει την τάξη. Το παιχνίδι είχε αρχίσει να χάνεται για αυτόν μόνο που δεν μπορούσε να το καταλάβει. Η προσχώρηση κάποιων στρατιωτών στο στρατόπεδο του Πτολεμαίου θα αποτελέσει μια ακόμη δυσοίωνη ένδειξη για την εξέλιξη της εκστρατείας του.

Μετά από πολλές ταλαιπωρίες ο στρατός του Περδίκκα φτάνει στον Νείλο. Εκεί στην προσπάθεια για τη διάβαση του ποταμού θα χαθούν 2.000 άντρες: άλλοι πνίγηκαν, άλλοι κατασπαράχτηκαν από κροκόδειλους, άλλοι καταπατήθηκαν από τους ελέφαντες του Πτολεμαίου. Ο Περδίκκας δεν το βάζει κάτω. Επιμένει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ο στρατός όμως είναι εξαγριωμένος. Τρεις έμπιστοι στρατηγοί του, ο Πείθων, ο Σέλευκος κι ο Αντιγένης μπαίνουν στη σκηνή του και τον σκοτώνουν.

ΠΕΡΔΙΚΚΑ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο Περδίκκας διακρινόταν για τη φιλοδοξία του, όχι όμως για τις ηγετικές του ικανότητες. Η μεγαλύτερη αδυναμία του -που οφείλεται ίσως στην υπερηφάνεια του εξαιτίας της αριστοκρατικής του καταγωγής- ήταν ότι δεν κατόρθωσε ποτέ να προσελκύσει τη συμπάθεια των στρατιωτών του ή την εμπιστοσύνη άλλων στρατηγών.
Υπό τις διαταγές του Μεγάλου Αλεξάνδρου διακρίθηκε για τη γενναιότητά του σε πολλές μάχες αλλά ηγετική προσωπικότητα δεν ήταν.
από την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΠΗΓΕΣ

J.G.DROYSEN: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
σε μετάφραση και σχόλια: Ρ., Η. και Σ. Αποστολίδη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΜΟΝΤ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΗΜΑ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΜΟΝΤ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

http://www.enet.gr: Ο τάφος εκρύβη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: