Ευμένης Ι

Ο Κρατερός με τον Αντίπατρο πέρασαν στην Ασία με στόχο να κινηθούν εναντίον του Περδίκκα και των συμμάχων του. Φτάνοντας στην Καππαδοκία στέλνουν πρεσβεία στον Ευμένη λέγοντάς του πως αν συμμαχήσει μαζί τους θα μπορέσει να διατηρήσει όλες τις σατραπείες του. Ο Ευμένης όμως αρνείται. Ειδικά με τον Αντίπατρο είναι από παλιά εχθροί, δε γίνεται τώρα να συμμαχήσουν. Για τον Κρατερό όμως -που ήταν παλιοί φίλοι- έχει μια αντιπρόταση. Θα μπορούσε να μεσολαβήσει στον Περδίκκα και να τους συμβιβάσει. Τώρα είναι η σειρά του Κρατερού να αρνηθεί.

350px-Thracian_chersonese-(el)Βικιπαίδεια

Ο Ευμένης καταγόταν από την Καρδία της Θράκης. Ο Φίλιππος τον γνώρισε σε κάποια περιοδεία του και, εκτιμώντας τις ικανότητές του, τον πήρε μαζί του. Στα χρόνια του Αλέξανδρου ο Ευμένης αρχικά ήταν αρχιγραμματέας και συντάκτης των «Βασιλικών Εφημερίδων» ενώ αργότερα έγινε στρατηγός.

Ο Κρατερός αποφάσισε να κινηθεί -με τη βοήθεια του σατράπη της Αρμενίας, Νεοπτόλεμου- εναντίον του Ευμένη νομίζοντας ότι θα τον αιφνιδιάσει. Όμως ο Ευμένης ήταν άριστα προετοιμασμένος.

Γνώριζε ο Ευμένης πως οι στρατιώτες του δεν έπρεπε να μάθουν ότι απέναντί τους βρίσκεται ο Κρατερός. Ήταν αλήθεια «βαρύ» το όνομά του. Οι Μακεδόνες τον Κρατερό τον αγαπούσαν τόσο για τις ικανότητές του στα πεδία των μαχών όσο και γιατί τους είχε υπερασπιστεί πολλές φορές όταν ο Αλέξανδρος είχε αρχίσει να φέρεται σαν Πέρσης μονάρχης. Αρκούσε λοιπόν έστω να δουν την περικεφαλαία του Κρατερού ή να ακούσουν τη φωνή του για να αυτομολήσουν προς το μέρος του.

Diadochi315ElΒικιπαίδεια
Στο μοίρασμα των σατραπειών ο Ευμένης πήρε την Καππαδοκία, την Παφλαγονία καθώς και τα παράλια του Εύξεινου Πόντου, εδάφη όμως που δεν ανήκαν πλήρως στους Μακεδόνες. Μόνο χάρη στη βοήθεια του Περδίκκα κατάφερε τελικά να καταλάβει την Καππαδοκία. 

Τι έκανε λοιπόν ο πανέξυπνος Ευμένης; Διέδωσε στους στρατιώτες του πως έρχεται εναντίον τους ο Νεοπτόλεμος με Καππαδόκες και Παφλαγόνες ιππείς.

Όταν ήρθε η ώρα της μάχης, ο Ευμένης, απέναντι στον Κρατερό τοποθέτησε δύο ξενικά τάγματα ιππικού, με αρχηγούς τον Φαρνάβαζο και τον Φοίνικα. Ο ίδιος, με 300 έμπιστους ιππείς, πήγε στη δεξιά πτέρυγα να πολεμήσει εναντίον του Νεοπτόλεμου.

Η διαταγή του Ευμένη προς τους στρατιώτες του ήταν, μόλις δοθεί το σύνθημα της μάχης, να ορμήσουν όλοι με ταχύτητα εναντίον του εχθρού, χωρίς να δεχθούν κανέναν κήρυκα αν τους σταλεί. Γιατί ο Ευμένης είχε τον φόβο μήπως αναγνωρίσουν οι δικοί του Μακεδόνες τον Κρατερό που βρισκόταν απέναντί τους.

350px-Napoli_BW_2013-05-16_16-25-06_1_DxOΨηφιδωτό από την Πομπηία: Ο Μέγας Αλέξανδρος επικεφαλής των εταίρων

Οι ισχυροί Μακεδόνες, οι ευγενείς, ήταν οι «εταίροι», οι «φίλοι» του βασιλιά. Είχαν το δικαίωμα να μιλούν μαζί του περίπου ως ίσοι προς ίσον, και απάρτιζαν, στον στρατό, την επίλεκτη μονάδα θωρακισμένων ιππέων. Αλλά και οι μικρογαιοκτήμονες Μακεδόνες, που υπηρετούσαν στο πεζικό, απέκτησαν με τον καιρό και αυτοί κύρος και δικαιώματα. Πήραν μια ονομασία που είναι πολύ χαρακτηριστική. Ονομάστηκαν «πεζέταιροι». Ο Φίλιππος κατόρθωσε οργανώνοντας τον λαό, με την υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία, σε ενιαίο στρατό, να εξουδετερώσει ομαλά τις αποκεντρωτικές τάσεις των ευγενών και να κάνει τη Μακεδονία ένα πρόπλασμα εθνικού κράτους.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

800 φεουδάρχες, «βαρώνοι», αποτελούσαν τους συντρόφους (εταίρους) του βασιλιά. Ήταν όλοι τους μεγάλοι γαιοκτήμονες που απεχθάνονταν τη ζωή των πόλεων, τα πλήθη και τα βιβλία. Αλλά όταν ο βασιλιάς, με τη συγκατάθεσή τους, κήρυττε πόλεμο, άφηναν τα κτήματά τους, πρόθυμοι να πολεμήσουν με γενναιότητα. Αυτοί αποτελούσαν το ιππικό του με τα ρωμαλέα τους άλογα. Εκτός από το ιππικό υπήρχε και το πεζικό από τραχείς κυνηγούς και χωρικούς παραταγμένους σε «φάλαγγα», που χάρη στα δόρατά τους κάθε φάλαγγα ήταν ένα «σιδηρούν» τείχος. Πίσω από τη φάλαγγα ακολουθούσε ένα σύνταγμα τοξοτών και πιο πίσω ήταν τα πολιορκητικά μηχανήματα, οι καταπέλτες και οι κριοί.
ΓΟΥΙΛ ΝΤΥΡΑΝ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αν πιστέψουμε την υπερβολική κάπως αλλά οπωσδήποτε χαρακτηριστική μαρτυρία του Θεόπομπου, πως το 340 π.Χ. 800 περίπου εταίροι κατείχαν τόση γη όση οι 10.000 πλουσιότεροι γαιοκτήμονες στα άλλα ελληνικά κράτη, θα πρέπει να δεχτούμε πως οι εταίροι του βασιλιά διακρίνονταν από πολλούς όχι μόνο ως προς την έκταση της έγγειας ιδιοκτησίας αλλά και ως προς την κοινωνική θέση. Η εκχώρηση εξάλλου γαιών προς τους εταίρους και τους πεζέταιρους ως ανταμοιβή για τη στρατιωτική υπηρεσία που πρόσφεραν στον βασιλιά δημιουργούσε την ανάγκη εξεύρεσης νέων εδαφών. Είναι ίσως ενδεικτικό το γεγονός ότι στη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου το ιππικό και το πεζικό από τους 600 εταίρους και 10.000 πεζέταιρους της ιλλυρικής εκστρατείας έφτασαν το 334 π.Χ. πάνω από 3.300 και 24.000 αντίστοιχα. Φαίνεται λοιπόν πως η στρατιωτική οργάνωση του μακεδονικού κράτους, που βασιζόταν στην έγγεια ιδιοκτησία, και η αδιάκοπη αύξηση της αριθμητικής δύναμης των στρατιωτικών δυνάμεων και δαπανών δημιουργούσαν την ανάγκη εξεύρεσης νέων εδαφών και πόρων. Η ανάγκη αυτή, μη μπορώντας να βρει άλλη διέξοδο, μέσα στα στενά πλαίσια της αγροτικής οικονομίας εκδηλώθηκε με επεκτατικούς πολέμους.
Β. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ – Σ. ΜΑΡΚΙΑΝΟΣ «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΝΩΣΗ

 

ΠΗΓΕΣ

J.G.DROYSEN: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
σε μετάφραση και σχόλια: Ρ., Η. και Σ. Αποστολίδη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΜΟΝΤ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΗΜΑ, Μετάφραση: Φ. Κ. Βώρος

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΜΟΝΤ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: