Αντίπατρος I

Ο Αντίπατρος, εκτός από στρατηγός, ήταν στενός συνεργάτης του βασιλιά Φιλίππου, ο οποίος του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη. «Εκοιμήθην ησύχως επειδή Αντίπας ηγρύπνει» συνήθιζε να λέει, ο Φίλιππος.

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος του μετά τον θάνατο του Φιλίππου. Ο Αντίπατρος -όπως και ο Παρμενίων- τάχθηκε αμέσως στο πλευρό του νεαρού Αλέξανδρου και η νομιμοφροσύνη που επέδειξε απέναντί του βοήθησαν τον Αλέξανδρο να ανακηρυχθεί, από τον μακεδονικό στρατό βασιλιάς. Εκτός των άλλων η υποστήριξη του Αντίπατρου βοήθησε τον Αλέξανδρο να απαλλαγεί από μερικούς ψιθύρους πως είχε δήθεν κάποια ανάμειξη στη δολοφονία του πατέρα του. Πάντως η επίσημη άποψη που υιοθέτησε η αυλή της Πέλλας ήταν πως ο δολοφόνος είχε υποκινηθεί από τους Πέρσες.

aerofotografia anaktorouΑεροφωτογραφία του ανακτόρου των Αιγών
Το ανάκτορο του Φιλίππου ήταν χτισμένο στο άστυ των Αιγών, σε ένα υπερυψωμένο σημείο της πλαγιάς. Το τεράστιο κτήριο -τριπλάσιο σε μέγεθος από τον Παρθενώνα- ήταν ορατό από ολόκληρη τη λεκάνη της Μακεδονίας.

Δεν ήταν και τόσο αυτονόητο πως ο Αλέξανδρος θα ήταν ο διάδοχος του Φιλίππου. Υπήρχαν στο προσκήνιο και άλλοι διεκδικητές, όπως ο Αμύντας, που ήταν ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου, πριν τον παραμερίσει ο Φίλιππος ή οι δυο γιοι του παλιού βασιλιά, Αερόπου, οι οποίοι ίσως είχαν ανάμειξη στη δολοφονία, τους εξουδετέρωσε όλους ο Αλέξανδρος μετά την ανάρρησή του στον θρόνο, (μόνο ο τρίτος γιος του Αερόπου γλύτωσε που φώναξε πρώτος υπέρ του Αλέξανδρου στη συνέλευση που τον ανακήρυξε βασιλιά).

Όταν ο Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον των Περσών, τον Αντίπατρο όρισε επιμελητή του κράτους, με δικαίωμα να ασκεί εξουσία εκ μέρους του. Και ο Αντίπατρος τα πήγε περίφημα στα καθήκοντά του, που δεν ήταν και λίγα ούτε και εύκολα. Διατηρούσε την τάξη στο κράτος της Μακεδονίας, αλλά και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο (κάνοντας πολλές εκστρατείες και νικηφόρους πολέμους) ενώ του έστελνε τακτικά στρατιωτικές ενισχύσεις και άλλα εφόδια. Υπολογίζεται πως ο Αντίπατρος κατάφερε να στείλει συνολικά διπλάσιες στρατιωτικές δυνάμεις από αυτές που είχε όταν ξεκίνησε ο Αλέξανδρος. Μόνο τον πρώτο χρόνο τού έστειλε 3.000 πεζούς και 650 ιππείς.

3D 02

http://www.aigai.gr/el
Για να χτιστεί το ανάκτορο του Φιλίππου χρειάστηκαν 10 με 12 χρόνια. Είχε ύψος 13,60 μ. και μήκος πρόσοψης 78 μ. Ήταν χτισμένο από πωρόλιθο μέχρι το ύψος του 1,60 μ. και το υπόλοιπο από πλίνθους και ντυμένο με κονίαμα εξαιρετικής ποιότητας από μείγμα «θηραϊκής γης», ασβέστη και χαλίκι. Στην πρόσοψη του κτιρίου υπήρχαν δύο στοές με δέκα δωρικούς κίονες η καθεμία, επάνω από τους οποίους υπήρχε το επιστήλιο με τη ζωφόρο και το γείσο τους, το οποίο χρησίμευε ως στηλοβάτης της ιωνικής στοάς του δευτέρου ορόφου. Υπήρχε δηλαδή διώροφη στοά 200 χρόνια πριν από τη στοά του Αττάλου!
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Όμως υπήρχε και η Ολυμπιάδα. Οι τριβές μεταξύ τους ήταν συνεχείς και ο Αντίπατρος, που τη θεωρούσε εμπαθή και δεσποτική, έκανε πολλά παράπονα στις επιστολές του προς τον Αλέξανδρο. Ο Μακεδόνας βασιλιάς τις διάβαζε και έλεγε: «Δεν ξέρει ο Αντίπατρος πως ένα δάκρυ της μητέρας μου αρκεί για να σβήσει χίλιες τέτοιες επιστολές;»

Το 324 π.Χ., ο Αλέξανδρος, λίγο πριν τον θάνατό του, διέταξε την παλλινόστηση των παλαίμαχων πολεμιστών στη Μακεδονία αλλά, σε αντικατάστασή τους, ζήτησε από τον Αντίπατρο να οδηγήσει ο ίδιος τα παιδιά τους από τη Μακεδονία προς τον Αλέξανδρο, μια διαταγή που σίγουρα δε θα ακούστηκε ευχάριστα στον Αντίπατρο. Αυτά σκεφτόταν η Ολυμπιάδα, αλλά και κάτι άλλο, πως ο γιος του, ο Κάσσανδρος δεν είχε καλές σχέσεις με τον Αλέξανδρο ενώ ο άλλος ο γιος του, ο Ιόλας ήταν οινοχόος του, γι’ αυτό η Ολυμπιάδα πίστευε πως τόσο ο Αντίπατρος όσο και οι δύο γιοι του ήταν υπεύθυνοι για τη δηλητηρίαση του Αλέξανδρου.

ΠΗΓΕΣ

J.G.DROYSEN: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
σε μετάφραση και σχόλια: Ρ., Η. και Σ. Αποστολίδη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΜΟΝΤ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΗΜΑ, Μετάφραση: Φ. Κ. Βώρος

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΜΟΝΤ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ

940 x 550 geniki fotografisi apo anaskafi anaktorou1

http://www.aigai.gr/el

Όλα τα δάπεδα του ανακτόρου ήταν ψηφιδωτά, ενώ στο κέντρο του κτιρίου βρισκόταν μια τεράστια περίστυλη αυλή δύο στρεμμάτων με 60 ιωνικούς κίονες. Σύμφωνα με υπόθεση εργασίας της αρχαιολόγου των ανασκαφών, Α. Κοτταρίδου, αρχιτέκτονας του εκπληκτικού αυτού οικοδομήματος πρέπει να ήταν ο Πύθεος από τη Μ. Ασία, αρχιτέκτονας του Μαυσωλείου του Μαύσωλου.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ


 

Advertisements

2 Σχόλια to “Αντίπατρος I”

  1. Νικόλαος Καρβουνάς Says:

    συγχαρητήρια για τις ενημερώσεις

    *Νίκος ΚαρβουνάςΠνευμονολόγοςhttp://www.karvounas.gr
    *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: