μια έκθεση που έγινε στο Λούβρο

Το τρίμηνο Νοεμβρίου 2011-Ιανουαρίου 2012 φιλοξενήθηκε στο Λούβρο, στην κεντρική μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, έκθεση με αρχαιότητες από την Μακεδονία με τον τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονταν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, αλλά υπήρχαν και πολλά (το ένα τρίτο της έκθεσης) από το Λούβρο.
Η σημερινή μας ανάρτηση περιλαμβάνει φωτογραφίες από την έκθεση, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο αφιέρωμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ». 


Χρυσή μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπο του νεκρού (έθιμο που είχε εφαρμογή σε μακεδονικούς τάφους τον 6ο αι. π.Χ.). Το ίδιο έθιμο υπήρχε στη νότια Ελλάδα κατά τα μυκηναϊκά χρόνια. Στις άκρες του προσωπείου υπάρχουν τέσσερις τρύπες μέσω των οποίων η μάσκα συγκρατιόταν στο πρόσωπο του νεκρού με νήμα, ώστε, όταν θα άρχιζε η αποσύνθεση, η μάσκα να έμενε πάνω στα οστά του κρανίου. Έτσι ο νεκρός θα εξακολουθούσε να έχει ένα πρόσωπο, να διατηρεί την ατομικότητά του.
(από το αφιέρωμα: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ)

Τα προσωπεία αυτά δεν είναι η μόνη ομοιότητα μεταξύ μακεδονικού και μυκηναϊκού πολιτισμού. Μυκηναϊκά αγγεία και όπλα έχουν βρεθεί πολλά σε ανασκαφές στη Μακεδονία, επίσης υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στη μακεδονική και τη μυκηναϊκή διάλεκτο, ενώ αρκετοί μύθοι μιλούν για τη σχέση των κατοίκων της ορεινής Μακεδονίας με αυτών της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.
(περισσότερα για το θέμα αυτό στο http://www.komvos.edu.gr/masks/masks1.html)


Και όμως οι ανασκαφές συνεχίζονται! Το ίδιο και οι ανακαλύψεις σπουδαίων ευρημάτων, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2008 οπότε και βρέθηκε στην αγορά της Εύκλειας στη Βεργίνα αυτό το χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς (4ος αι. π.Χ.), το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδίδεται σ’ έναν από τους δύο γιους του Μ. Αλεξάνδρου, στον Αλέξανδρο Δ΄ ή το πιθανότερο στον Ηρακλή, τον γιο της Βαρσίνης.
(από το αφιέρωμα: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ)

Το στεφάνι αυτό είναι πανομοιότυπο με το στεφάνι του Φιλίππου Β΄ που βρέθηκε στις ανασκαφές του 1977. Το σημαντικό είναι πως πρόκειται για το πρώτο ταφικό εύρημα που βρέθηκε εκτός του νεκροταφείου και της μεγάλης τούμπας των βασιλικών τάφων της Βεργίνας και μάλιστα στο χώρο της αρχαίας αγοράς.
(περισσότερα στο http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=2972)

Τραγικό τέλος είχαν και οι δύο γιοι του Μ. Αλεξάνδρου.
Ο Αλέξανδρος Δ΄ φονεύθηκε, μαζί με τη μητέρα του Ρωξάνη, μετά από εντολή του Κάσσανδρου, σε ηλικία 12 ετών στην Αμφίπολη. Είναι πολύ πιθανό ο επονομαζόμενος «Τάφος του Πρίγκιπα» που βρέθηκε από τον Μανόλη Ανδρόνικο στη Βεργίνα, δίπλα στον τάφο του Φιλίππου, να ανήκει στον Αλέξανδρο Δ΄.
Ο Ηρακλής ήταν νόθος γιος του Μ. Αλεξάνδρου και της ερωμένης του, Βαρσίνης. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 21 ετών από τον Πολυσπέρχοντα, (ιθύνων νους και αυτής της δολοφονίας ήταν ο Κάσσανδρος).


Χρυσό βραχιόλι που βρέθηκε σε τάφο του 3ου αιώνα π.Χ. στον Ευρωπό του Κιλκίς.
Οι κεφαλές των αιγάγρων (κατσικιών) ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο θέμα για τους κατά βάση κτηνοτρόφους της περιοχής.
(από το αφιέρωμα: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ)


Χρυσά σκουλαρίκια που βρέθηκαν στη Λητή Θεσσαλονίκης.
(από το αφιέρωμα: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ)


Χρυσό δαχτυλίδι που βρέθηκε στο νεκροταφείο του Δερβενίου.
Δυο χρυσά λεοντοπόδαρα συγκρατούν ένα σάρδιο (ημιπολύτιμο) λίθο.


Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής (4ος αι. π.Χ.) που βρέθηκε σε μακεδονικό τάφο στην Ποτίδαια Χαλκιδικής


Γυάλινο αγγείο από εργαστήριο του μακεδονικού βασιλείου.


Πήλινη οστεοδόχος υδρία (4ος αι. π.Χ.) με καλοδιατηρημένα χρώματα και επίχρυσες λεπτομέρειες, που βρέθηκε σε τάφο του ελληνιστικού νεκροταφείου της Αμφίπολης.


Στον πυθμένα των κρασοπότηρων απεικονίζονταν συνήθως ο Σιληνός, οι Σάτυροι ή οι Μαινάδες. 

10 Σχόλια to “μια έκθεση που έγινε στο Λούβρο”

  1. Όλγα Says:

    Αναρωτιέμαι πόσα ακόμη αριστουργήματα υπάρχουν θαμμένα / ξεχασμένα στα υπόγεια των μουσείων ή σε ιδιωτικές συλλογές και μπορεί να μη δούμε ποτέ!
    Όσο για τα κοσμήματα εκείνων των χρόνων, απλά…. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
    Συγχαρητήρια σε όλους τους επιστήμονες που συμμετείχαν στo στήσιμο της έκθεσης αυτής!

  2. Θωμάς Says:

    Και πόσα άλλα αριστουργήματα υπάρχουν ακόμα θαμμένα στη μακεδονική γη. Αυτά άραγε θα τα δούμε ποτέ;
    Όλγα, αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια στους επιστήμονες, ελπίζω να συνεχίζονται ακόμα οι ανασκαφές και να μην έχουν σταματήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων.

  3. Όλγα Says:

    Τουλάχιστον για τα θαμμένα στη γη, υπάρχει η δικαιολογία πως ακόμη δεν ανευρέθηκαν…
    Ξέχασα να αναφέρω τις «Μαγεμένες ή Incantadas» για τις οποίες έμαθα – άκουσα με αφορμή την έκθεση στη Γαλλία. Θα μας στείλουν αντίγραφα, λένε, τον Οκτώβριο. Πειράζει που δε θα τους πω «ευχαριστώ» ;

    • Θωμάς Says:

      Για τις «Μαγεμένες» άκουσα κι εγώ για πρώτη φορά βλέποντας το βίντεο από την εκπομπή της ΕΤ3. Εχω την εντύπωση πως είναι ένα θέμα που αξίζει ιδιαίτερης ανάρτησης.
      Καλά κάνεις που δε θα τους πεις «ευχαριστώ». Βλέποντας τη συνέντευξη του Γάλλου πρόξενου, και στο σημείο που έλεγε για τις προσπάθειες των προκατόχων του ως προς την ανεύρεση αρχαίων στην Ελλάδα, θυμήθηκα μια ακόμα κλεψιά τους: την αρπαγή της Αφροδίτης της Μήλου.

  4. Σοφία Says:

    Και εμείς έχουμε θησαυρούς από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης που βρίσκονται σε ξένα μουσεία , γιατί βρέθηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και κάποιο τα πούλησαν( βλέπε Μινέικο),Μου δίνεις ιδέα για ανάρτηση.
    Δεν θυμάμαι αν σου έχω ξαναγράψει ότι ήθελα να γίνω αρχαιολόγος και ότι εξακολουθώ να είμαι «ερωτευμένη» με την κλασική αρχαιολογία. Και στη Θεσσαλονίκη οφείλω να ομολογήσω ότι έχετε καταπληκτικό αρχαιολογικό μουσείο.

    • Θωμάς Says:

      Επειδή γνωρίζω πως είσαι «ερωτευμένη» και με την ιστορία και την ιστορική αλήθεια, τσέκαρε σε παρακαλώ, αυτό το άρθρο:

      Οι ακροδεξιές συκοφαντίες για τον προπάππο του πρωθυπουργού


      γιατί έχω την εντύπωση πως ο Μινέικο έχει φάει πολλή λάσπη λόγω της συγγένειάς του με τη γνωστή οικογένεια.
      Η «λάσπη» βέβαια που λέω αναφέρεται σε άλλα θέματα, αυτό με την αρχαιοκαπηλία δεν το ήξερα, το βρήκα όμως μόνο σε μία ιστοσελίδα, αν έχεις να μου συστήσεις κάτι πιο έγκυρο, θα σου είμαι υπόχρεος.

  5. Σοφία Says:

    Δεν αντιμετωπίζω τον Μινέικο με αυτή την οπτική γωνία. Άλλωστε το θέμα των αρχαιοτήτων της Δωδώνης τέθηκε πολύ πριν συμβούν αυτά στην Ελλάδα με την πολιτική Παπανδρέου. Εγώ είχα διαβάσει σχετικά σε αυτές τις σελίδες. Δεν έχω υπόψη μου κάποια βιβλιογραφία αλλά τα στοιχεία που δίνουν συγκεκριμένα άτομα όπως ο Ζάχος που ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό Προϊστάμενος της Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων. Και είναι ένα θέμα , ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων της Δωδώνης , που έχει αρχίσει να καλλιεργείται εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι έχει τεθεί και στη Βουλή ως αίτημα.

    http://users.sch.gr/dodoneos/?p=254

    http://www.amio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=29

    • Θωμάς Says:

      Οφείλω να ζητήσω συγνώμη. Τα στοιχεία που περιέχουν οι ιστοσελίδες που μου υπέδειξες είναι έγκυρα, προέρχονται από μαρτυρίες της εποχής και δε χωρά καμία αμφιβολία. Η συλλογή του Μινέικο βρέθηκε μετά από κάποια χρόνια σε μουσεία και συλλογές του εξωτερικού και, όσο και αν είχε δίκιο να θεωρεί τον εαυτό του ριγμένο, τίποτα δε δικαιολογεί μια τέτοια πράξη.
      Περιμένω την ανάρτησή σου!

  6. καλημέρα Says:

    Δυστυχώς στην Β.Ελλαδα ο χορός των αρχαιοκαπήλων καλά κρατεί, είμαστε η περιοχή όπου ακόμα και τωρα που γραφω η δραστηριότητα των αρχαιοκαπήλων συνεχίζεται με ρυθμούς ασύλληπτους, λενε όλοι όσοι γνωρίζουν (αρχαιολογοι, αστυνομικοί κτλ).
    Όσο εβλεπα τα υπεροχα αντικείμενα που υπαρχουν στην ανάρτησή σου και τα οποία μας γνωρίζουν εναν πολιτισμό και πολλα στοιχεία που θα αγνοούσαμε για αυτόν αν δεν τα γνωρίζαμε (αυτη ειναι και η μεγαλη αξία των ευρηματων ετσι κι αλλιώς) σκεφτόμουν πόσο τυχεροί είμαστε που γλύτωσαν απο αυτήν την ιστορία που δεν εχουμε αποτελεσματικά καταπολεμήσει ακόμα και είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν.
    Πολύ πρόσφατα αρχαιολογος μου έλεγε πως δεν μπορουμε να φανταστουμε τι βλεπουν τα ματια τους σε τετοιες ιστορίες όχι από καιρό σε καιρό, αλλά πολύ πολύ συχνα. Δεν είναι μόνο όσα χασαμε καποτε, είναι αυτα που χανουμε καθε μέρα, κι αυτα λενε οσοι ξερουν είναι πολύ περισσότερα, δυστυχώς…

    • Θωμάς Says:

      Τελικά, από ό,τι κατάλαβα, αυτά που βλέπουμε είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό από όσα ανασύρονται από το έδαφος κι όλα μαζί πάλι, θέλω να ελπίζω, είναι ένα μικρό ποσοστό από όσα υπάρχουν ακόμα κρυμμένα.

Σχολιάστε