μια σκακιστική μονομαχία (Ι)

Ο Σπάσκι έφτασε ακριβώς στην ώρα του. Κάθισε στην καρέκλα του, περίμενε ένα λεπτό κι ύστερα μετακίνησε το πιόνι που ήταν μπροστά στη βασίλισσα κατά δύο θέσεις. Ο διαιτητής πάτησε το κουμπί του χρονομέτρου. Ο αγώνας για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι είχε μόλις αρχίσει στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας και το ημερολόγιο έγραφε 11 Ιουλίου του 1972.

Μόνο που η καρέκλα του άλλου διεκδικητή ήταν άδεια. Ο Μπόμπι Φίσερ, ο νεαρός ιδιόρρυθμος Αμερικανός δεν ήταν στη θέση του. Εμφανίστηκε 7 λεπτά αργότερα. Κανείς δεν έμαθε γιατί είχε αργήσει, αν του είχε συμβεί κάτι ή απλώς ήθελε να εκνευρίσει τον αντίπαλό του.

Ο Φίσερ έκανε χειραψία με τον διαιτητή και τον Σπάσκι, κάθισε στη θέση του, παρατήρησε τη σκακιέρα για ένα λεπτό κι ύστερα μετακίνησε το άλογο της πλευράς της βασίλισσας στην τρίτη θέση του αξιωματικού της βασίλισσας.

40 κινήσεις αργότερα το παιχνίδι διακόπηκε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο Σπάσκι ήταν πολύ κοντά στη νίκη. Η μόνη ελπίδα του Φίσερ θα ήταν ίσως η ισοπαλία. Πριν την αναχώρηση των δύο παικτών, ο Σπάσκι σημείωσε την επόμενη κίνησή του σε ένα χαρτί, το έβαλε σε φάκελο κι αφού το σφράγισε το παρέδωσε στον διαιτητή.

fikentriki

Την επόμενη μέρα όλοι περίμεναν από τον Φίσερ να κάνει το θαύμα του, αλλά εκείνος ήταν πολύ εκνευρισμένος. Του αποσπούσαν την προσοχή οι ενοχλητικές κάμερες, σε σημείο που ζήτησε διακοπή για 30 λεπτά. Όταν ξανάρχισε ο αγώνας, φάνηκε πως ο Φίσερ δεν μπορούσε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Γρήγορα εγκατέλειψε, λίγο πριν ο Σπάσκι βγάλει νέα βασίλισσα. Το σκορ έγινε: Σπάσκι – Φίσερ: 1-0.

Bobby_FischerΜπόμπι Φίσερ (1943-2008)

Ο Μπόμπι Φίσερ για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών. Μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και σε ηλικία 6 ετών απέκτησε το πρώτο του σκάκι, δώρο από την αδελφή του που ήθελε να ησυχάσει από τις αταξίες του. Στα 8 του ήταν ήδη φθασμένος σκακιστής. Σε ηλικία 13 ετών (1956) κατέκτησε το πρωτάθλημα νέων των ΗΠΑ και έγινε ο νεαρότερος αθλητής που κατάφερε κάτι τέτοιο. Σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε το σχολείο (παρόλο που είχε δείκτη νοημοσύνης 180) για να αφοσιωθεί στο σκάκι και στα 17 του σε ένα τουρνουά στην Αργεντινή αντιμετώπισε για πρώτη φορά τον Σοβιετικό αστέρα Μπόρις Σπάσκι. Το παιχνίδι εκείνο τελείωσε με νίκη του Σπάσκι, αλλά από τότε ξεκίνησε μια σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης ανάμεσα στους δύο σκακιστές. Το 1971 στο τουρνουά των διεκδικητών του παγκόσμιου τίτλου ο Φίσερ ισοπέδωσε κυριολεκτικά τους αντιπάλους του και κέρδισε το δικαίωμα να διεκδικήσει την επόμενη χρονιά τον τίτλο από τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Σπάσκι.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.sport24.gr/Sports/OtherSports/Diafora/article304923.ece

http://www.sansimera.gr/biographies/332)

εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 13/7/1972

Σχολιάστε