η ανατροπή

Τρεις -σχεδόν- συνεχόμενες νίκες του Φίσερ έφεραν την ανατροπή στη σειρά των αγώνων. Την πρώτη νίκη την πέτυχε στην τρίτη παρτίδα κατά την οποία ανάγκασε τον Σπάσκι να παραιτηθεί στην 41η κίνηση. Το σκορ έγινε: Σπάσκι – Φίσερ 2-1. Η νίκη του Φίσερ ήταν διπλή γιατί νίκησε όχι μόνο τον Σπάσκι αλλά και την παγκόσμια ομοσπονδία, η οποία αναγκάστηκε να δεχτεί το αίτημα του να διεξαχθεί ο αγώνας χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων.

Η τέταρτη παρτίδα έληξε ισόπαλη μετά από συμφωνία των δύο αντιπάλων στην 45η κίνηση. Το σκορ έγινε: 2,5 – 1,5 υπέρ του Σπάσκι.

Bh2

Σκίτσο της εποχής που παριστάνει τη μεγάλη νίκη του Φίσερ στην τρίτη παρτίδα που οι δύο αντίπαλοι έπαιξαν απομονωμένοι.

Μεγάλη ήταν η νίκη του Φίσερ στην πέμπτη παρτίδα αφού ανάγκασε τον Σπάσκι σε ήττα από την 28η κίνηση. Ο Σπάσκι πιέστηκε όταν ο Φίσερ τοποθέτησε το άλογό του σε προνομιούχο θέση, υποχρεώθηκε να ανταλλάξει τους δύο πύργους του και προς στιγμή φάνηκε πως θα κατάφερνε την ισοπαλία αλλά ο Φίσερ με μια απροσδόκητη κίνηση κέρδισε ένα πιόνι. Τότε ήταν που ο Σπάσκι -προφανώς ταραγμένος- διέπραξε ένα τεράστιο για την κλάση του σφάλμα που τελικά του στοίχισε τον αγώνα. Ο Φίσερ κάνοντας επίδειξη δύναμης και φαντασίας κέρδισε τελικά τη νίκη διαμορφώνοντας το σκορ σε 2,5 – 2,5 και για πρώτη φορά αποχώρησε από την αίθουσα χαμογελώντας.

spassky

Ο Σπάσκι παίζει σκάκι στα ηφαίστεια της Ισλανδίας
(φωτογραφία που τραβήχτηκε για να διαφημίσει τη σκακιστική «μονομαχία του αιώνα»)

Στην έκτη παρτίδα είχαμε τη θριαμβευτική νίκη του Φίσερ. Ακριβώς στην 41η κίνηση ο Σπάσκι σκέφτηκε για λίγο κι ύστερα σταμάτησε το χρονόμετρό του άνοιξε τα χέρια δηλώνοντας την αδυναμία του και εγκατέλειψε την παρτίδα. Ήταν όμως τόσο μεγάλος ο θαυμασμός του Σοβιετικού πρωταθλητή για το παίξιμο του Φίσερ που άρχισε και αυτός να χειροκροτάει μαζί με τους θεατές τον αντίπαλό του. Έτσι ο Φίσερ προηγήθηκε με σκορ 3,5 – 2,5.

Η έβδομη παρτίδα έληξε ισόπαλη και έτσι το σκορ διαμορφώθηκε σε 4-3 υπέρ του Φίσερ.

fc1Ο Φίσερ παίζει σκάκι με τον Φιντέλ Κάστρο
από το http://ardin-rixi.gr/archives/8256

Αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα γιατί ο Σπάσκι αποδέχτηκε τελικά τις πιέσεις του Φίσερ και συμφώνησε να γίνει ο τρίτος αγώνας χωρίς θεατές και μάλιστα σε ένα διαφορετικό δωμάτιο από την αίθουσα όπου γίνονταν κανονικά οι αγώνες. Όλοι οι σύμβουλοί του αλλά και η σοβιετική ομοσπονδία ήταν της άποψης πως δεν έπρεπε να δεχτεί κάτι τέτοιο και λογικά, εφόσον ο Φίσερ επέμενε στις απαιτήσεις του, θα κέρδιζε χωρίς κόπο για άλλη μια φορά τον παγκόσμιο τίτλο. Ωστόσο ο Σπάσκι δεν δέχτηκε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στα χαρτιά και σε μια επίδειξη αθλητικού πνεύματος -ίσως και λόγω της εκτίμησης που έτρεφε προς τον Φίσερ- αποφάσισε να δεχτεί τους όρους του ιδιόρρυθμου Αμερικανού.

ΠΗΓΕΣ:

εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 18-7-1972

http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=21&db=7&da=1972

http://ardin-rixi.gr/archives/8256

http://www.skakistiko.com/?p=9271
(Στα σχόλια αυτού του άρθρου μπορείτε να διαβάσετε μια διαφορετική άποψη για τον Σπάσκι)

Σχολιάστε