Τίτος Πατρίκιος

Όταν οι άνθρωποι δεν αμφιβάλλουν για το δίκιο τους πόσο μπορούνε ν’ αδικούνε…

«ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» από τη συλλογή «ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ» Εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ/ΒΙΒΛΙΑ

.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ

Λέμε εμείς κι εννοούμε εγώ
λέμε εσύ κι εννοούμε πάλι εγώ
λέμε αυτός κι εννοούμε πάλι εγώ.
Στην ουσία μόνο με το εγώ
μπορούμε να εννοήσουμε
κάποιον άλλο.

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ «ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ»
από το http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=6470.0

 

Με την ευφυϊα μου συμβαίνει ό,τι και με τα χρήματα: δεν πάσχω από ένδεια αλλά πάντα έχω λιγότερα απ’ όσα μου χρειάζονται.

«ΣΥΝΕΧΕΣ ΩΡΑΡΙΟ – ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ» Εκδόσεις ΔΙΑΤΤΩΝ

 

Τα πιο ογκώδη ζώα από μας, οι ελέφαντες, οι ιπποπόταμοι, οι βίσονες, διαρκώς λιγοστεύουν. Άραγε κάποτε θ’ απομείνουμε εμείς τα ογκωδέστερα του πλανήτη; Ζώα που, όσο κι αν προξενούνε φόβο, κάποια άλλα, πιο μικρά, πιο ανθεκτικά, έντομα ίσως, κατσαρίδες ή μυρμήγκια, θα τα βλέπουν, όπως εμείς βλέπαμε τους δεινόσαυρους όταν βάδιζαν προς την εξαφάνισή τους.

«ΣΥΝΕΧΕΣ ΩΡΑΡΙΟ – ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ» Εκδόσεις ΔΙΑΤΤΩΝ

 

από τα Παράτιτλα, 1

Ο μόνος τρόπος να σωθεί το εφήμερο είναι να γεννάει συνεχώς εφήμερα. Όπως οι μονοκύτταροι οργανισμοί.

 

Παιδική ηλικία

Παρατηρώ τα παιδιά μου στα πιο ασήμαντα φερσίματά τους, στα μικροπράγματα που ζουν, στις πιο κοινές καθημερινές μας επαφές, και σκέφτομαι πως ύστερα από χρόνια όλα αυτά, που δεν μπορώ να τους αναγνωρίσω κάποια σπουδαιότητα, θ’ αποτελούν την πάμπλουτη παιδική τους ηλικία. Ίσως παιδί να είναι εκείνος που συσσωρεύει αισθήσεις για να τις ξαναζήσει, ύστερα από χρόνια, μεταμορφωμένες.

 

Περί ονείρων

Τα πιο επικίνδυνα όνειρα είναι τα προγραμματισμένα. Τα λιγότερο πειστικά είνα τα φτιαχτά. Οι χειρότεροι εφιάλτες είναι εκείνοι όπου δεν μπορείς να ξυπνήσεις, γιατί απλούστατα δεν κοιμάσαι.

 

Η έλλειψη

Με την ευφυϊα μου συμβαίνει ό,τι και με τα χρήματα: δεν πάσχω από ένδεια αλλά πάντα έχω λιγότερα απ’ όσα μου χρειάζονται.

 

Τα νεανικά κορμιά

Τα νεανικά κορμιά ταιριάζουν γρηγορότερα όχι μόνο γιατί είναι φρέσκα αλλά και γιατί είναι σχεδόν όμοια, δεν έχουν ακόμη αποκτήσει ιδιαιτερότητες.

 

Εκτιμήσεις, 1

Ο Λ. θεωρούσε τον Σ. έναν αχαλίνωτο, εμπαθή παλιάνθρωπο. Τόσο αχαλίνωτο, τόσο εμπαθή, ώστε να μη νοιάζεται για την παλιανθρωπιά του.
Ο Σ. θεωρούσε τον Λ. ένα συγκρατημένο, χλιαρό παλιάνθρωπο. Τόσο συγκρατημένο, τόσο χλιαρό, ώστε να μην αντιλαμβάνεται την παλιανθρωπιά του.

 

από τα Παράτιτλα, 4

Ο ασαφής λόγος είναι τρόπος εξουσιασμού.

 

Η όρθια και η οριζόντια στάση

Οι άνθρωποι σπάνια κάνουν έρωτα όρθιοι, αντικριστοί. Είναι δύσκολο. Και κουραστικό. Άλλωστε, όταν αντικρίζονται όρθιοι, οι άνθρωποι περισσότερο συγκρούονται παρά αγαπιούνται.
Η γενετήσια πράξη απαιτεί οριζοντίωση, κατάκλιση. Τον ένα δίπλα στον άλλο, τον ένα πάνω στον άλλο. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο σφίξιμο και τη χαλάρωση. Κάποια αναπαράσταση ευρωστίας κι ασθένειας, πάλης και παράδοσης, καταπίεσης και ισότητας.
Πάντως ένα πρόσωπο που αγαπάς δεν πρέπει να το κοιτάζεις συνεχώς. Το φθείρεις.

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ “ΣΥΝΕΧΕΣ ΩΡΑΡΙΟ – ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ”
Εκδόσεις ΔΙΑΤΤΩΝ

 

 

Τίτος Πατρίκιος

 

 

Αρχική σελίδα

Σχολιάστε