Παύλος Παλαιολόγος

Έχει και η φιλία την αχίλλειο πτέρνα της: τη γυναίκα.

«Η ΤΙΜΗ ΕΝΟΣ ΑΔΕΛΦΟΥ» από το βιβλίο του ΜΙΧ. ΠΕΡΑΝΘΗ “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 1453 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ” Εκδόσεις ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΑΝΘΗ

 

Θυσίες μητέρων
Του Παύλου Παλαιολόγου

Η κυρία Ευαγγελία ή Βαγγελιώ, σύζυγος του Αντώνη του σοβατζή, αδάμαστη ξενοδουλεύτρα, πρωταθλήτρια στη σκούπα και στη σκάφη, από το Μόντε Μπύθουλα όπου είναι η βίλλα της – δυάρι σε παράγκα – ταχυδρόμησε επιστολή με προορισμό το Μόντε Κάρλο, όπου η Σοφία Λόρεν είναι καλεσμένη του πρίγκιπα Ρενιέ και της πριγκίπισσας Γκραίης σε χορό μεταμφιεσμένων.
Χορός με όλα τα μεγάλα ονόματα. Η Τέχνη, ο πλούτος, το γαλάζιο αίμα.
Από το χορό αυτό επωφελείται η κυρά Ευαγγελία για να απευθύνη στην κυρία Σοφία την εκδήλωση του θαυμασμού της, για το τάλαντο αλλά και για την έκταση της θυσίας απέναντι του τέκνου της στην οποία η ένδοξη σκιά υποβάλλει τον εαυτό της.
“Μεγάλο άστρο της οθόνης, χαίρε! Πολύ σε χαίρομαι όταν σε τυχαίνω στο σινεμά τρίτης προβολής της γειτονιάς μου, όπου στη σειρά των επικαιρότητων περνούν γεγονότα που ανήκουν πια στην ιστορία και προβάλλονται στο 1969 ταινίες γυρισμένες εδώ και 15 χρόνια.
Παλιά λοιπόν η γνωριμία μας. Γι’ αυτό σε θαύμασα και με πήραν τα κλάματα, όταν είδα πόσο σπουδαία μητέρα είσαι.
Τόγραψαν οι εφημερίδες μας. Ν’ αφήσης, λέει, νύχτα μεσάνυχτα το χορό και να επιστρέψης με ειδικό αεροπλάνο στη Ρώμη για να ταΐσης το μωρό σου…
Το ίδιο, με είχαν πάρει τα κλάματα όταν διάβασα στις εφημερίδες το “ευτυχές γεγονός” και σε είδα σε φωτογραφίες, μακιγιαρισμένη ευθύς μετά τον τοκετό με το νεογέννητο στην αγκαλιά σου.
Το πέρασα κι εγώ κυρά Σοφία μου· μόνο που για το δικό μου ευτυχές γεγονός δεν ασχολήθηκε ούτε του Μόντε Μπύθουλα η τοπική εφημεριδούλα. Ίσως επειδή στους δικούς μου κύκλους δεν είναι και τόσο ευτυχές το γεγονός ν’ αποκτάς ένα μωρό όταν δεν έχεις πού να τ’ ακουμπήσεις. Αφού, αξημέρωτα, πριν φύγω για την ξένη δούλεψη, το δένω με σχοινάκι πάνω στην κούνια του για να μη μου κάνει όσο λείπω καμιά λαχτάρα. Γι’ αυτό, φροντίζω τα σπίτια όπου δουλεύω να είναι κοντά στην παράγκα μου, για να φεύγω σκαστή και να θηλάζω το μωρό μου. Τα καλά, δηλαδή, τα δικά σου.
Όσο για τον Αντώνη μου, σε μεροκάματο δουλεύει κι αυτός. Θάβγαινε το καθημερινό αν δεν του άρεζε η τεμπελιά, το κρασί, η πρέφα και ο ιππόδρομος. Κάποτε κι εγώ. Δεν έχω παράπονο. Τακτικός όσο κι απρόσεχτος. Τρία παιδιά κιόλας τρέχουν από πίσω του και τον φωνάζουν πατέρα.
Επειδή, λοιπόν, κάτι ξέρω κι εγώ από παιδιά, ένιωσα πόσο μεγάλη είναι η θυσία σου όταν διάβασα ότι “η Σοφία Λόρεν θ’ αναγκασθή -ω ηρωισμοί!- να εγκαταλείψη την διασκέδασιν και να επιστρέψη εις την Ρώμην με αεροπλάνο ειδικά ναυλωμένο, διά να ταΐση το μωρόν της”. Αυτό θα πη μάνα, σκέφθηκα και σκούπισα τα μάτια.
Θάγραφε στη Σοφία Λόρεν – Πόντι η Βαγγελιώ του Αντώνη του σοβατζή, αν είχε οικειότητα με τη γραφή.
Εμείς όμως οι άλλοι δε θ’ αρχίσουμε καμιά φορά να σοβαρευόμαστε; Ανισότητες που παρουσιάζει η γενεά μας… Ικανή για τα μέγιστα, δεν περιορίζεται να ετάζη, όπως ο Ύψιστος, αλλά και μεταμοσχεύει καρδίας και νεφρούς. Η ίδια γενεά που είναι ικανή να ψαύσει το φεγγάρι, είναι ανίκανη να συλλάβη το κωμικό και φθάνει στο σημείο να ασχολήται με φθηνούς καμποτινισμούς ηθοποιών που κάνουν περισσότερο θέατρο όταν διαφημίζουν τις μετριότητές τους, παρά όταν εμφανίζονται στη σκηνή και στην οθόνη.
Ένας κόσμος που παρασύρεται από χοντρά διαφημιστικά κόλπα και εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ιδιωτική ζωή όχι καν πραγματικά μεγάλων μορφών, αλλά προσωπικοτήτων μίνι που ζούνε όσο κρατάει η φυσική τους ζωή και δεν πρόκειται νάχουν επόμενη.
Να σε απορροφούν αστράκια που τρεμοσβήνουν και ν’ αγνοής ακόμα και την ύπαρξη εγκεφάλων που αποθέτουν στην ιστορία της οικουμένης τη σφραγίδα τους. Το φαινόμενο του αιώνα μας και όλων μου φαίνεται των αιώνων.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 18/3/1969
Ιστορικό Αρχείο Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη

 

 

Παύλος Παλαιολόγος (1895-1984)

Ενδιαφέρουσες συνδέσεις:

Π. Παλαιολόγος: Προς το καθήκον (Ελεύθερον Βήμα 29/10/1940)

Παραθέματα και αφορισμοί από το έργο του Π. Παλαιολόγου

Βιογραφικό και απόσπασμα από το: Ο Βάγκνερ στην Ελλάδα

Αλίμονο στους αμνήμονες (άρθρο του Π. Μανταίου στην Ελευθεροτυπία για τον Π. Παλαιολόγο)

Παν μέτρον «κάκιστον», χρονογράφημα του Π. Παλαιολόγου

Τι έγραψαν Παλαιολόγος και Ψαθάς για τη συναυλία της Μ. Κάλας στο Ηρώδειο (άρθρο στη Μακεδονία του Γ. Σκαμπαρδώνη).

 

  

 

Αρχική σελίδα