γιατί λογομνήμων και γιατί …κατ’ ευφημισμόν

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήξα ποτέ λογομνήμων, αριθμομνήμων ή οτιδήποτε άλλο …μνήμων. Αντιθέτως η σχέση μου με με τη μνήμη ήταν και είναι κάκιστη. Από τα μαθητικά μου χρόνια με βασάνιζε το «απ’ έξω», με το οποίο δε συμφιλιώθηκα ποτέ.
Τελικά για να ξορκίσω την αδυναμία μου, ξεκίνησα, πριν από πέντε χρόνια, να σημειώνω αποσπάσματα λογοτεχνικών -και όχι μόνο- κειμένων που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Στην πορεία προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του blog.
Να γιατί ο τίτλος λογομνήμων δόθηκε μόνο …κατ’ ευφημισμόν.

Θωμάς, δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη

 

53 Σχόλια to “γιατί λογομνήμων και γιατί …κατ’ ευφημισμόν”

  1. Ανώνυμος Says:

    Chaire agapite phile:
    S’ eucharisto yia tin yperohi istoselida! Tin anakalypsa molis simera, kai mou charise ede hores eutychias kai syginises. Na eisai kala panta kai na grapheis.

    Me ektimisi kai patriotikous chairetismous apo Kanada,
    Aristomenes.

    • Θωμάς Says:

      Αγαπητέ Αριστομένη, σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ήταν βάλσαμο για τις δύσκολες ώρες που περνάμε (αναφέρομαι τόσο στα προσωπικά όσο και στα εθνικά ζητήματα) αλλά και μια αναγκαία τόνωση ηθικού ώστε να ξαναρχίσω να ενημερώνω την ιστοσελίδα.
      Χαιρετισμούς στον Καναδά.

  2. Ανώνυμος Says:

    Πραγματικά,απίστευτη,εξαίσια δουλειά!!!Σας συγχαίρω για την υπομονή και τις επιλογές!!!Εδώ και μέρες σας διαβάζω ασταμάτητα!!!Θησαυρός αληθινός!!!Δέσποινα.

    • Θωμάς Says:

      Δέσποινα, σ’ ευχαριστώ πολύ. Από Σεπτέμβριο ελπίζω να έχω συχνότερες αναρτήσεις. Καλό καλοκαίρι!

  3. Χ.Φ. Says:

    Μπορείτε στην εξαίρετη ιστοσελίδα σας να αναρτήσετε αποσπάσματα για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και από νεότερα βιβλία όπως:
    1. «Πάνος Νικολαϊδης: ένας διασωθείς αφηγείται…, Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2009.
    2. «Κραυγή – το γυναικείο βίωμα της Καλαβρυτινής τραγωδίας», Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού, Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2010
    3. .«ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 13-12-43—Στα μονοπάτια της μνήμης», Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος», Καλάβρυτα 2011.

    • Θωμάς Says:

      Αφού σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια καθώς και για τις χρήσιμες προτάσεις σας, να σας εκμυστηρευθώ πως έχω σκοπό να αφιερώσω αρκετές αναρτήσεις σε όσα ολοκαυτώματα συνέβησαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής. Φιλόδοξο το σχέδιο μου, ελπίζω να το πραγματοποιήσω.
      Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες μαρτυρίες στην εξαιρετική ιστοσελίδα σας και σκοπεύω να χρησιμοποιήσω κάποιες πληροφορίες, με την άδειά σας βεβαίως.

  4. Zervas Says:

    Ψαχνοντας για τον Μυριβηλη ,βρεθηκα στην πλουσιωτατη ιστοσελιδα σου.
    Εκτος των συγχαρητηριων ,εχω να πω στους μαθητες σου ,πως εχουν μπροστα τους εναν αληθινο δασκαλο.

  5. Θωμάς Says:

    Αγαπητέ μου, σε ευχαριστώ πολύ. Αυτή είναι η μόνιμη έγνοια και προσπάθειά μου. Να είμαι, όσο μπορώ, ένας σωστός δάσκαλος (η ιστοσελίδα έρχεται δεύτερη). Μακάρι να έχεις δίκιο!

  6. Γιώργος Δούσκος Says:

    Αγαπητέ Δάσκαλε,
    Τέτοιες προσπάθειες πρέπει και να τιμώνται και να παραδειγματίζουν.Ασχολούμενος πολλά χρόνια με την Ιστορία και την Ελληνική Γραμματεία,ανακάλυψα,μόλις χθές, την Ιστοσελίδα και εξεπλάγην ευχάριστα, από τον θησαυρό του περιεχομένου. Μπράβο!! Είμαι σίγουρος ότι και το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ’ θα το αντιμετωπίζεις ανάλογα. Σ’ ευχαριστώ για την προσφορά σου στην γνώση. Να είσαι καλά και να συνεχίζεις!!!

    • Θωμάς Says:

      Ευχαριστώ πολύ τόσο για τα καλά σας λόγια, όσο και για την τιμητική προσφώνηση «Δάσκαλε».
      Από την Ιστορία, όπως ίσως καταλάβατε, δίνω μεγάλη σημασία στις μαρτυρίες των απλών ανθρώπων που έζησαν τα διάφορα ιστορικά γεγονότα. Αυτοί είναι οι μόνοι που έζησαν την Ιστορία και μπορούν να την διηγηθούν χωρίς προκαταλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Όσο για τα βιβλία της Ιστορίας είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι ένας καλός δάσκαλος μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και με ένα κακό βιβλίο Ιστορίας και βέβαια μπορεί να συμβεί το ανάποδο. Με ένα σπουδαίο βιβλίο ο κακός δάσκαλος μπορεί να κάνει μια τρύπα στο νερό.
      Σας ευχαριστώ και πάλι.

  7. Pipina D.Iosifidou-Elles Says:

    Πόσο ωφέλιμη η δουλεια σας, τελικά! Μακάρι να είχαμε περισσότερους του τύπου σας… Μόνο έτσι διατηρούνται οι ελπίδες ενός έθνους. Διβάζοντας έρχεται η διάθεση για περαιτέρω μάθηση. ευχαριστώ την τύχη που υπάρχουν άτομα σαν κι εσάς.

    • Θωμάς Says:

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
      Σχόλια σαν το δικό σας μου δίνουν κουράγιο να συνεχίσω την ενημέρωση της ιστοσελίδας.
      Να είστε καλά.

  8. Μάρκος Says:

    Γεία σου Θωμά , το ιστολόγιό σου είναι έναυσμα για έρευνα και μάθηση για όλους μας!

    Είμαι από την επαρχία όπου τα σπίτια είναι το καθένα ξεχωριστό , αλλά και όλα μαζί. Κατοικώ στην Αθήνα (την κακή πόλη) που αν θέλουμε μπορούμε – όπως και κάθε μεγαλού πολη – να την γεμίσουμε γειτονιές , τις δικές μας γειτονιές ή να μπούμε σε αυτές που ήδη υπάρχουν!

    • Θωμάς Says:

      Μάρκο, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και Χριστός Ανέστη.
      Έτσι όπως περιγράφεις τις παλιές καλές γειτονιές θα ήθελα και το ιστολόγιο μου. Μια γειτονιά έρευνας και μάθησης στο οποίο οι άνθρωποι θα επικοινωνούν μεταξύ τους.

  9. Μαριλένα Says:

    (δοκιμάζοντας για πολλοστή φορά να αφήσω σχόλιο..
    -αυτή η wordpress πολύ με παιδεύει 🙂
    :
    ψάχνοντας για τον καθρέφτη και το μαχαίρι, «έπεσα» στη θαυμάσια ανάρτηση περί Χατζιδάκι.
    «ανακάλυψα» επίσης το εξίσου θαυμάσιο ιστολόγιο σας.

    να είστε καλά να μας γράφετε.

    • Θωμάς Says:

      Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω από τον Οκτώβριο να ανακτήσω τις δυνάμεις μου και να αρχίσω πάλι να ενημερώνω το ιστολόγιο.

  10. Ανώνυμος Says:

    τυχαία σήμερα ψάχνοντας για ένα ποίημα έφτασα στο ιστολόγιο σας και εντυπωσιάστηκα. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας.

  11. ELIAS Says:

    OΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΥΧΑΙΑ ΕΠΕΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ. ΗΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    • Θωμάς Says:

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Προς το παρόν περνάω μια περίοδο δημιουργικής αγρανάπαυσης αλλά ελπίζω σύντομα να αρχίσω πάλι να ενημερώνω την ιστοσελίδα. Και βέβαια καλύτερη διαφήμιση και προβολή δεν υπάρχει από τη θετική άποψη και τα ενθουσιώδη σχόλια -όπως το δικό σας- των αναγνωστών της ιστοσελίδας.

  12. Ανώνυμος Says:

    Mπραβο θωμα,υπεροχη δουλειά

  13. Telis Tsipianitis Says:

    Εντελώς τυχαία σας βρήκα και μου κινήσατε το ενδιαφέρον. Δυσκολεύτηκα είναι η αλήθεια να στείλω τις ευχαριστίες μου για την ύπαρξη όλων αυτών των πληροφοριών που δεν είναι αλγόριθμοι για αριθμομνήμονες (ή της πάσης φύσεως κενό-μνήμονες). Το μόνο που διαμαρτύρεται εναντίον σας είναι το στομάχι μου το οποίο παραμένει κενό εξαιτίας σας-ξημερώματα. Σας ευχαριστώ και πάλι.

    • Θωμάς Says:

      Ευχαριστώ πολύ. Το τόσο ευφυές σας σχόλιο συνέπεσε με την απόφασή μου να επανεργοποιήσω το μπλοκ μου. Ελπίζω σύντομα.

  14. Ευσταθιος Μπαθρελλος Says:

    Θερμά Συγχαρητήρια!!!

  15. Ανώνυμος Says:

    Συγχαρητηρια!!!!

  16. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΕΖΗ Says:

    Ένα μεγάλο μπράβο! είστε πραγματικός δάσκαλος! από τους παλιους! μόλις σας ανακαλυψα και ειμαι σίγουρη οτι θα περάσω ατέλειωτες ωρες συντροφιά με το εξαιρετικό σας ιστολόγιο.Αρχίζω και πάλι να ελπίζω για την Ελλάδα και το μέλλον μας. Αν μπορουσε να μεταφραστεί στα Αγγλικά! τί ωραία θα ήταν να μπορούσε να διαβαστεί από όλους τους χρήστες του internet που διψούν για αλήθεια και γνώση πραγματική!

  17. Κατερίνα Ν. Says:

    Ακόμα καλύτερα, να δημιουργησετε μια σελιδα στο facebook με τα καλυτερα και πιο συνοπτικά ρητα στα ελληνικά ή καλύτερα και στα αγγλικά με ανάλογη εικονογραφηση- ακολουθω πολλές αντίστοιχες σελίδες με φιλοσοφικά ρητά-τα δικά σας θα έκαναν εξαιρετικη εντυπωση στον παγκοσμιο ιστό! Κατι τέτοιο θα διαδιδόταν πολύ γρήγορα μέσω του facebook.

  18. Ευγνώμονας Ληστής Says:

    Αγαπημένε δάσκαλε! Αξιοθαύμαστο το μεράκι σου και η αγάπη σου για την » μόνη κληρονομιά » μας, όπως έγραφε ένας Θεσσαλονικιός πεζογράφος..Μου λείπουν όμως πολλοί από αυτή την συνάντηση…Και κυρίως παραβατικοί. Πού να βολτάρει ο Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου; Άραγε να περπατά ακόμα κατάμονος, ή να τα συζητάει με τον Αλέξη Τραιανό που το 80 έγραψε » ψάχνω τρόπο να πεθάνω γιατί θα μπούμε στην ΕΟΚ «…Και πού να βρίσκεται ο Μίλτος Σαχτούρης; Τον ψάχνουν συνέχεια οι σκουρόχρωμοι φίλοι του στην Δροσοπούλου και δεν τον βρίσκουν. Μάλλον θα τα πίνει με τον Καρούζο υπό την ψαλμωδία του ρεμπέτη Bach…Και ο Ηλίας Πετρόπουλος; Αναδύθηκε άραγε μέσα από τον υπόνομο ωσάν την «αναδυόμενη » του Σικελιανού..; Ήτανε κι αυτοί Ελλάδα κι άλλοι πολλοί..Ο Νικηφόρος Βρεττάκος που μας τον διάβαζε η δική μου δασκάλα του δημοτικού..Ο αριστερός χριστιανός…Αχ τόπε μου! Πόσο ωραία το πε ο Κώστας Λαχάς σε κάποιο του τραγούδι :
    – Ελλάδα πικραμύγδαλο πατρίδα
    μια μέρα σαν τον ήλιο σου δεν είδα..

    …Μου λείπουν δάσκαλε! Αλλά είμαι σίγουρος πως έρχονται κι αυτοί, είναι στο δρόμο…Καταφθάνουν απρόσκλητοι στη συνάντηση..

    • Θωμάς Says:

      Την υγειά μας να ‘χουμε και όλοι θα έρθουν.
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για το όμορφο σχόλιο σας.

  19. Κατερίνα Σ. Says:

    Θερμά συγχαρητήρια για το έργο! Αριστες οι επιλογές σας!

  20. benediction7 Says:

    Δεν έχω λόγια αγαπητέ…μονο δυο-τρια άρθρα είδα και ύστερα διαπίστωσα το βάθος και τον όγκο του εγχειρήματός σας εδω μέσα. Απλά μου δώσατε ελπίδα οτι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που νοιάζονται. Που ακόμα και αν δεν νοιάζονται, τουλάχιστον έχουν μεράκι να αφήσουν στίγμα. Στιγμά στο χάος και οτι βρέξει ας κατεβάσει. Που ακόμα και αν δεν είναι τίποτα για τον περισσότερο κόσμο είναι τα πάντα ως συμβολική αξία δράσης. Κάτι που είθε να πολλαπλασιαστεί ως τρόπος σκέψης και πράξης για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

    Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι οτι καλύτερο.

    • Θωμάς Says:

      Εγώ σας ευχαριστώ. Με τιμάει το σχόλιο σας και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω το μπλοκ.

  21. Vassiliki Says:

    Είχα κι εγώ την τύχη να σας ανακαλύψω
    Συγχαρητήρια!

  22. Αντιγόνη Says:

    Δάσκαλε Θωμά,
    βρήκα το blog σας στην προσπάθειά μου να θυμηθώ τον μύθο για τη Μήδεια.
    Υπέροχη δουλειά! Συνεχίστε σας παρακαλώ.

  23. Steve Chaldeopoulos Anergoulis Says:

    Συνεχίστε με τη δύναμη που έχετε και από αμνήμονες θα μας κάνετε μνήμονες. Ευχαριστώ!!!!

    • Θωμάς Says:

      Η αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή οπωσδήποτε θα το συνεχίσω. Ευχαριστώ για το θερμό σας σχόλιο!

  24. dimitrios Says:

    Μια μόνο λέξη : συνεχίστε !
    Κι άλλη μια : παρακαλώ.

    • Θωμάς Says:

      Να, τέτοια μου γράφετε και θα με κάνετε να αρχίσω πάλι το μπλοκ!
      Δυο μόνο λέξεις: Σας ευχαριστώ!

  25. Κραλης Δημήτρης Says:

    Κύριε Θωμά σας εύχομαι καλή χρόνια
    με υγεία και ευημερία.
    Παρακαλώ να συνεχίσετε το υπέροχο έργο σας.

  26. Ανώνυμος Says:

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.

  27. Δημήτρης Says:

    Ο Θησαυρός που μας παρέχετε δεν έχει ανάγκη συναλλαγματικών κινδύνων ,δεν υποτιμάται αλλά ανατιμάται στο διηνεκές ,μια παρηγοριά στα δύσκολα που βιώνουμε ..!!
    Είμαι του πρακτικού σχολείου καθότι φυσικός (αλλά ασχολούμαι με πωλήσεις !)αλλά κάποτε έμπαινε στην τάξη μας ένας καθηγητής με φλόγα για την Ιστορία και ..μας ταξίδευε !! κάτι τέτοιο κάνετε και εσείς με αυτό το blog..!!
    Σας ευχαριστώ!

    • Θωμάς Says:

      Εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Εύχομαι να καταφέρω σύντομα να ξαναρχίσω το μπλοκ.

  28. Μαρία Says:

    Όλως τυχαία και ‘γω βρέθηκα στο μπλοκ και σας συγχαίρω για τη δουλειά σας!

Σχολιάστε