Μιχαήλ Στασινόπουλος

Ο Μ. Δ. Στασινόπουλος διορίστηκε το 1947, μετά την απελευθέρωση της Ρόδου, Πολιτικός Σύμβουλος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου. Παρακάτω διηγείται τις αναμνήσεις του από την πρώτη μέρα που έφτασε στη Ρόδο:

Ήταν περίπου μεσημέρι. Όλος ο πληθυσμός της Ρόδου, χωρικοί με τις στολές, χωρικές με τα κλαράτα μαντήλια, όλοι σε στάση προσοχής, οι περισσότεροι δακρυσμένοι καθώς από το πανύψηλο κοντάρι του «βωμού της Πατρίδας» κατέβαινε αργά αργά η τρίχρωμη σημαία της αγγλικής κατοχής. Ύστερα με τους ήχους του εθνικού μας ύμνου, άρχισε ν’ ανεβαίνει στο ίδιο κοντάρι η γαλανόλευκη. Τότε, διαμιάς, σαν από ένα αόρατο σύνθημα, που φαίνεται ότι ξεπήδησε μέσα από όλες τις καρδιές, όλος εκείνος ο πληθυσμός εγονάτισε μ’ ευλάβεια, σαν ένας άνθρωπος, και ατένιζε, έτσι γονατιστός, με δακρυσμένα μάτια, τη σημαία μας, που υψωνόταν σιγά σιγά, προς το γαλανό ουρανό, το δικό της ουρανό, για πρώτη φορά -τι όραμα! ύστερα από σκλαβιά εξακοσίων χρόνων. Δεν είχαν περάσει ελάχιστα λεπτά από τη λήξη της τελετής, και το πλήθος εκινήθη για να διαλυθεί. Αντί όμως να διαλυθεί στους γύρω δρόμους είδα με περιέργεια να συμπυκνώνεται το πλήθος προς μία κατεύθυνση. (…) Το πλήθος έφτασε κάποτε στην είσοδο του νεκροταφείου, εστάθηκε εκεί, και έκαμε τι; Ακούστε! Ανάγγειλε στους νεκρούς Δωδεκανήσιους, το μεγάλο, το ασύληπτο άγγελμα: ότι η ελευθερία, που αιώνες είχαν ποθήσει, που γι’ αυτήν αιώνες θυσιάστηκαν, έφτασε τέλος σήμερα, και ότι η Ρόδος ήταν πια ελεύθερη!

«ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ – ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ» Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ

 

Ο Μιχ. Δ. Στασινόπουλος διηγείται ένα ανέκδοτο για τον Γεώργιο Παπανδρέου:

Ήταν στη δίκη του «Δημοκρατικού Μανιφέστου». Ο Γ. Παπανδρέου, συνήγορος των Παπαναστασίου, Τριανταφυλλοπούλου και άλλων, είπε στον Εισαγγελέα, τελειώνοντας μια αγόρευσή του: «Νομίζω ότι κατέρριψα όλα τα επιχειρήματά σας, κύριε Εισαγγελεύ». Κι εκείνος του απάντησε: «Έννοια σας, έχω κι άλλα βέλη στη φαρέτρα μου». Τι ήθελε να το πει; Ο Γ. Παπανδρέου το άρπαξε και είπε, στρεφόμενος στο ακροατήριο: «Ο κ. Εισαγγελεύς αδικεί τον εαυτό του. Τοποθετεί τον εαυτό του στην αρχαιότητα, αφού μιλάει για βέλη και φαρέτρα. Ενώ είναι πολύ μεταγενέστερος. Είναι μεσαιωνικός…

ΜΙΧΑΗΛ Δ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ» Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ

 

Μιχαήλ Δ. Στασινόπουλος (1903-2002)

 

Αρχική σελίδα