Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος

Το πιο εύθραυστο πράμα είναι η κοινή ηθική. Οι περισσότεροι την παραβαίνουν, μα κανένας δεν έχει την τόλμη ν’ ανυψώσει την παράβαση σε κανόνα.

«ΜΕΒΛΑΝΑ Ο ΕΞΑΙΣΙΟΣ» Εκδόσεις ΑΣΤΗΡ

 

Ο άνθρωπος γίνεται λεύτερος με τη δύναμη του λογισμού και με τη δύναμη την αθάνατη της τέχνης. Δε γίνεται λεύτερος με την πίστη. 

“ΜΕΒΛΑΝΑ Ο ΕΞΑΙΣΙΟΣ” 

 

Με τούτο τον τρόπο είναι πλασμένος ο άνθρωπος: ο άγγελος κι ο δαίμονας βρίσκονται μέσα του.

«Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ» Εκδόσεις ΑΛΚΑΙΟΣ

 

Ο Χριστός είναι ένα θερμό μήνυμα ελευθερίας. Είναι ένας ανοιχτός νους, μια ανοιχτή καρδιά. Η μεγάλη του δύναμη είναι η επιεικία. Είναι η συγνώμη.

“Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ” Εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ

 

Ο άνθρωπος παιδεύει τον άνθρωπο, ό άνθρωπος επιβουλεύεται, σκοτώνει, αφανίζει τον άνθρωπο. Μηδέ τα τσακάλια στο λόγγο δεν είναι τόσο αρπαχτικά και τόσο σκληρόκαρδα.

“ΤΑ ΕΦΤΑ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ” Εκδόσεις ΑΣΤΗΡ

 

Ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος, σε τούτη τη γης, μονάχα την ώρα που δίνεται: στην αγάπη ή στη θυσία. 

“ΜΕΒΛΑΝΑ Ο ΕΞΑΙΣΙΟΣ” 

Απ’ όλα τα πράματα του κόσμου το πιο αλλόκοτο πράμα είναι ο άνθρωπος. Κανένας δεν ξέρει, πόσες δυνάμεις και πόσους κόσμους, πόσον ουρανό και πόση κόλαση κρύβει μέσα του. Αρκεί ναρθεί η περίσταση. Και τότε ξεγιεννέται από το ληστή ο άγιος κι από τον μωρό ο σοφός.

Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ «ΤΑ ΕΦΤΑ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Η μεγάλη, η αληθινή ευτυχία είναι το ποτήρι του καθάριου και δροσάτου νερού στα χείλη του διψασμένου, ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί στην ανυπομονησία του πεινασμένου, μια βαθιά πρωινή ανάσα, να νιώθει κανείς τον εαυτό του γερό και πρόθυμο για το μόχθο, ένα αγαπημένο χέρι που έρχεται ν’ ανακουφίσει το φλογισμένο μέτωπο στον καιρό της αρρώστιας, ο λόγος ο ζεστός ενός φίλου, το τραγούδι, το γέλιο ενός παιδιού. 

Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ “Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ” 

Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος (1901-1982)

 

Αρχική σελίδα

  

   

Σχολιάστε